Király Csaba levele Matyi Zsuzsannának

«« Vissza ««

From: Susanna Matyi [mailto:susanna1@sunrise.ch]

Sent: Thursday, November 11, 2010 8:48 PM

To: Mum Gymnase Bagi Ilona

Subject: fiókrámolás - emlékek A "BAGIRÓL"

 

Kedves cím, kedves szerkesztők! 

Ajtóstul rontok be a házba, mert sok lenne elmondani, magyarázgatni a körülményeket, miért most, miért így, miért ezt.....

1956 tavaszán érettségiztem a "Bagiban" - s 56 telén már bizony messzeföldön próbáltam magamat talpra állítani.

Természetesen nagy öröm volt a Bagi Gimnázium Honlapot megtalálni, de egy kicsit csalódottan láttam, hogy bizony az 56-osokról bizony nincs valami sok emlék. Így aztán nekiláttam a fiókjaimnak - már amit valaha menteni tudtunk. Idecsatolok képeket - remélem sikerül feladni - s remélem meg is kapjátok épségben.

 

Ha érdekel, használjátok fel - vagy tegyétek egy Archivum-ba. Nem személyes érdekek vezetnek, de gondoltam az új generációknak érdekes lenne látnia, milyen volt egy az 50-es években kiadott bizonyítvány, hogyan öltöztünk, milyen volt a ballagás ...

No és a gimnázium épülete!!!!!!!!!!! valamikor mi bagolyvárnak tituláltuk.

Nem húzom a szót, ha küldeményem felkelti figyelmeteket, ha érdekesnek - és érdemesnek találjátok a velem való kapcsolatot, úgy örömmel várom válaszotokat - s szívesen kibővítem az adatokat a múlt emlékeivel - vagy magam bemutatkozásával.

Minden jót kívánva, sok sikert a honlap szerkesztéshez baráti üdvözlettel: Matyi Zsuzsánna Nagymama

 

 

From: Király Csaba [mailto:abacs1@t-online.hu]

Sent: Friday, November 12, 2010 1:36 AM

To: 'Susanna Matyi'


Kedves Zsuzsanna!
Király Csaba vagyok a weblap ötletgazdája.
Örömmel olvastuk kedves levelét, valamint nagy érdeklődéssel néztük a kapott fényképeket.

 

A dokumentumok mind felkerülnek a   "Diákévek"   oldalra, melyek komoly értéket jelentenek a weblap számára. Első lépésként feltettünk három fotót, amelyek sajnos nem nagyíthatóak.


Kérésünk az lenne, hogy a képeket ismét elküldeni számunkra oly módon, hogy egyenként a lehetséges legnagyobb felbontásban szkennelni, hogy a fotók nagyíthatóak legyenek. Nagy örömmel fogadjuk a tablóképet is, illetve ha vannak további emlékek, amit szívesen megosztana az érdeklődőkkel. Írjon bőven diákéveiről, életéről.
Szeretnénk megtudni, hogyan talált rá a weblapra határainkon túl?
Kérem válaszlevelét abacs1@t-online.hu e-mail címre küldeni.
Tisztelettel, Király Csaba

 

 

Király Csaba [mailto:abacs1@t-online.hu]
Sent: Friday, November 12, 2010 8:45 AM
To: Matyi Zsuzsanna
Subject: Bagi 56b 

 

Kedves Zsuzsanna!
Kérem klikkentsen a linkre  www.bagiszki.hu/node/1740
A színes képek nagyíthatóak, de mint látja a kis felbontás miatt homályosak.
Üdvözlettel, Király Csaba
  

 

 

From: Susanna Matyi [mailto:susanna1@sunrise.ch]
Sent: Thursday, November 18, 2010 10:57 PM
To: Király Csaba
 

Kedves Csaba!  

Hogyan fedeztem fel a Bagi honlapot? Túl egyszerű, de komplikált is. A részleteket külön leírom. Igaz hogy ez az év nagy gondot hozott rám, reumával kínlódok, és otthonülő lettem, de még tavalyi évig, tehát 2009-ig igen-igen mozogtam. 

Örülök, hogy a képeim mégis csak érdekesek. Legközelebb át-scanne-zom őket, úgy ahogy írta múltkori levelében. Addig jó lesz így is. Reméljük valaki, észreveszi és reagál rá, kíváncsi vagyok, ki mivé lett az életben.

Vannak munkáim az Interneten. WEB     chezgrandmaman.blogspot.com     vagy    Susanna Matyi Artisanat Blog   Ezek olyan kis mindennapi barkácsolások - nagymamás nívón, Zsuzsa nagymama - küldök, de igazán csak archívum anyagnak, ez volt az első egyedüli kiállításom Magyarországon.

Ha küldeményem felkelti figyelmeteket, ha érdekesnek - és érdemesnek találjátok a velem való kapcsolatot, úgy örömmel várom válaszotokat - s szívesen kibővítem az adatokat a múlt emlékeivel, vagy magam bemutatkozásával.

Befejezem. Hogyan üdvözöljem "Bagisan"? Minden jót, tiszta szívből. Barátian: vitéz Matyi Zsuzsánna 

 

 

From: Király Csaba [mailto:abacs1@t-online.hu]
Sent: Sunday, November 21, 2010 9:47 PM
To: Matyi Zsuzsanna
Subject: Megvalósulnak-e álmaink?

 

Kedves Zsuzsanna!
Örömmel olvastam levelét, mely tartalmas gondolatokat fogalmaz meg. Kis írása számomra azt az érzetet erősítette meg, hogy vannak dolgok, melyek az egyik embernek hiányoznak, másoknak pedig megadatik, de nem értékelik kellőképpen.
Levele alapján egy ötletemet szeretném megosztani.  Beleegyezését kérem, hogy az „Akkor és most/Életutak” menüpontban egy oldalon életpályáját mutatnánk be, diákévektől napjainkig. Ha nincs ellenvetése, akkor a honlap szerkesztője Dókáné Rácz Mária 66e felvenné Önnel a kapcsolatot.  Levelei arról győztek meg, hogy segítségével tartalmas dokumentum értékű érdekes oldallal bővíthetnénk a honlap tartalmát.
A levelében jelzett osztálytárssal megpróbálok kapcsolatot létesíteni.
Várom további leveleit.
Tisztelettel, Csaba

 

 

Szerkesztői kiegészítés! 

Zsuzsanna levele alapján bemutató oldalak készültek a következő menüpontok alatt:

 

 

Feladó: Dóka Istvánné <janosballa@tolna.net>

Dátum: Fri, 26 Nov 2010 07:58:22 +0100

 

Kedves Zsuzsanna!
Engedje meg, hogy bemutatkozzam.
Király Csaba megbízásából immáron két éve végzem a honlap szerkesztői feladatait. Levelek fogadása, feldolgozása az Adatgyűjtés levelei c. menüpontban, küldeményekből (írások, fotók) honlapra felhelyezhető oldalak összeállítása, kapcsolódó anyagok keresése, beillesztése stb. Azon volt diákok esetében, akik még nem jelentkeztek a honlapon, de pl. az iwiw közösségi portálon oldalt nyitottak, adatlapjuknak kitöltéséből látható, hogy bagis diák volt, -  levelemmel kapcsolatot kezdeményezek, s örömmel fogadom azt, aki partner ebben.
Van, aki a Vendégkönyvi bejegyzése után kerül velünk (Király Csabával vagy személyemmel) levelező kapcsolatba.

Nagyon lelkesítő, csodálatos érzéseket ébresztő írást olvashattunk az Ön leveleiben.
Természetesen én is bagis voltam, 1966 IV. e-ben végeztem.
Azt szeretném kérni, hogy szíveskedjék megtekinteni a honlapra felhelyezett oldalakat a különböző menüpontok alatt. Ezek az oldalak az eddig küldött levelének tartalmából kerültek beillesztésre. E témákat lehet tovább bővíteni.
A tablóképet valóban nagy örömmel fogadnánk, ott is ügyelni kell arra, hogy a scennelésnél nagy felbontású kép legyen a végeredmény, ahol a tabló egyedi fotói is jól láthatóak, netán nagyíthatóak lennének.
Szeretettel várom levelét.
Tisztelettel és iskolatársi üdvözlettel: Dóka Istvánné Rácz Mária  
    

 

From: Susanna Matyi [mailto:susanna1@sunrise.ch]
Sent: Thursday, March 17, 2011 5:43 PM
To: Mum Gymnase Bagi Ilona Bagi Ilona Gymnase
Subject: volt diàkok a Net-en

 

Kedves Szerkesztők! 

Kellemesen meglepett, hogy egy kiállítási kártyámat feltettétek a Bagi Emlékkönyvbe, azaz a honlapra.
Erre vérszemet kaptam, s megpróbálom folytatni. De csak akkor, ha ideillik, ha érdekes - érdemes
Van egy Blog–om Susanna Matyi Artisanat Blog (vagy pedig: chezgrandmaman.blogspot.com) itt látható a "hobby" -s foglalkozásom.
Tulajdonképpen könyvtáros voltam (most már nyugdíjas) így a sok papír mellett kívántam színekkel,
puha anyagokkal, ruganyos meleg tárgyakkal foglalkozni. Ezen a Blog-on kézművesi, ajándék alkotásaim szerepelnek, olyan kis piac-vásár képet adnék a dolgaimról.
A kísérő szövegek franciául vannak, mert Francia-Svejcben élek - de remélem, megbocsátjátok, de ha valaki levelezni szeretne velem, akkor magyarul írok!!!!!!!!
Van - lenne - még több ajánlatom, különféle munkásságaimról .... merjem küldeni ?
Válaszotokat várva, előre is köszönök minden jó szót.
Üdvözlettel: Matyi Zsuzsànna (Svejc - Lausanne)

 

 

Üzenet küldője: Dóka Istvánné

Feladás dátuma: 2011-03-18   6:04

Kedves Zsuzsanna!
Levelét örömmel fogadtuk.
A honlapon levelezésünk olvasható a következő link megnyitásával:     Matyi Zsuzsannával 1956 IV. b
 

A levélsor alsó részén kék linkkel olvashatók azok a menüpontok, ahova az Ön írásainak egy-egy részlete bekerült. Egyenként érdemes rálépni, s ha ott is található kék link, arra ismét lépni kell, hogy a következő oldal megtekinthető legyen.
A megnevezett Blog-ot megnéztem, aranyos kis babák, horgolt "sálak" kötött babaruhák. Nagyon kedvesek. Be tudjuk mutatni, bár az internetes fordítás kicsit pontatlan. Nem szeretnék téveszteni benne. Szívesen fogadnám, ha pontosan megjelölné, megnevezné a bemutatásra szánt munkáit. Természetesen minden érdekel.
Szeretettel várom levelét: Üdvözlettel: Dókáné Marika
   

 

 

From: Király Csaba [mailto:abacs1@t-online.hu]
Sent: Sunday, March 20, 2011 9:13 PM
To: Matyi Zsuzsanna
Subject: Új fotok
 
 
Kedves Zsuzsanna!
Köszönjük a szkennelt oldalakat.  Igyekszem mindegyik fotót feldolgozni a megfelelő formára, majd a jobb minőségű képeket használjuk  fel a weblap számára. Arra kérném, ha van még publikálható anyaga, bátran küldje el közzététel céljából.
Üdvözlettel, Király Csaba

  

 

Üzenet küldője: susanna1@sunrise.ch

Feladás dátuma: 2011-03-25 17:14

Kedves Marika!

Igen kellemesen érintett leveled. Olyan biztató hangon írtál, hogy most jóformán minden nap felütöm a Bagi oldalakat.

Találtam is régi neveket - bár nem az én osztályomból (pl Turzo Márta) - nem felelt a te leveledre, így nem tudom merjem-e zavarni? Kár hogy nem jelentkeznek régiek. De ma még nincs az a beidegződött gondolat az emberekben, hogy mi is lehet ez?: megnézem a Neten - főleg a mi generációnk (enyém). Fiaim, lányaim már automatikusan ütik be a Google-re a kérdést, akármit, így én is megszoktam, mert jóformán csak interneten élünk családi életet. A lányom a férjével még a lakásban is – konyhából irodába - e-mail-en beszélget.

Kislánykoromban anyukám engem mindég Cilikének nevezett - (az ő leánykori olvasmányaiból) - mert amerre csak léptem, vihart keltettem. Így van szegény Király Csabával is, gondolom éppen elege lett belőlem.

Most Neked csak egy képet küldök. Sok a keresni való, fizikailag is, mert emeletes polcokat kellene mozgatni, és a reumám nem bírja. A computerben is órákat kellene klikkelni, így hogy nevessünk a "tegnap és ma" vagy más, múlt és jelen oldalra feltehetitek az érettségi fotóm mellé, mivé lett a cserebogár? Egy idős nénike!!!!!!

Megvárom, lesz-e valami eredménye az előbb feladott képeknek, (kiállítási anyagok) s akkor azok eredménye után küldök még. Nagyon szívesen, mert hát gyarló az ember, szeret dicsekedni.

 

A következő levélváltásig sok minden jót kívánok, szeretettel üdvözöllek: v.Matyi Zsuzsánna Svejc

 
 
Üzenet küldője: Dóka Istvánné
Feladás dátuma: 2011-03-26 8:25
 

Kedves Zsuzsánna!
Nagyon köszönöm címemre küldött levelét. 2010. november 26.-i dátummal én küldtem már Önnek egy levelet, melyben bemutatkoztam, s részleteztem az Ön által küldött írások beillesztési helyét a honlapra. Végül is erre az utóbbi levelemben is utaltam.
Nagyon nagy meglepetés és öröm volt számomra, hogy ezt a kedves fotót Önről megkaptam. Ezt is az Akkor és most_Életutak oldalra helyeztem fel. Ahogyan az iskola időből kapott fotón is, itt is látható, hogy határozott egyéniség, erős karakter személyét tükrözi a fénykép. Az eddig megismert élettörténete is ezt igazolja. Gratulálok munkásságához, s dicséretes munkáin keresztül a külföldről, a távolból bemutatásra kerülő érzelmi kapcsolata, hazaszeretete.
Zsuzsanna írja levelében, hogy pl. Turzo Márta nem válaszolt. Igen, sajnos ilyen is előfordul. Bár úgy láttam, hogy iwiw-es oldalához küldtem a levelet, s mintha azóta nem nyitotta volna ki az iwiw oldalt Márta, s talán ezért nem válaszolt. Ha e-mail címre sikerül írni, akkor talán nagyobb a siker a "találkozásra", úgy, hogy természetesen jó lenne egy megszólítása más részről, az Ön részéről is. Az iwiw-es adatlapja alapján nem gondolnám, hogy elutasító lenne.
Egyben megkérdezném most Öntől, az iwiw-en van Önnek nyitott oldala? Csak a találkozások miatt kérdezem, hiszen tudom, hogy az interneten az Ön neve oldalakon keresztül olvasható. Ez nyilván komoly munkáinak eredménye. Gratulálok!
Az internetes anyagok Google - segítséggel történő megkeresése számomra is nagy élmény, mióta megismerkedtem a számítógépes munkák e nagy jelentőségével.
Igen, a mai fiatalok természetesen már ebbe születtek bele, és ez nagyon jó dolog. Én csak 2005-től tudtam erre időt szakítani, nyugdíjazásom után.
Még egyszer megjegyzem, hogy amennyiben az osztály tablóképe meglenne, az nagyon nagy jelentőségű lenne a honlap számára, mert ebből az időből csak egy osztálytól van meg a tabló, az 56c-ből.

Búcsúzom. "Iskolatársi" üdvözlettel: Dókáné Rácz Mária, 1966 IV. e osztály volt diákja 

 

 

From: Susanna Matyi [mailto:susanna1@sunrise.ch]
Sent: Tuesday, August 30, 2011 9:26 PM
 

 

Kedves Csaba és  Mária!
Nem tudom, ki foglalkozik majd a jelen küldeményemmel, ezért - bocsánat - kettőtöknek írok, együttesen, Illetve a Bagi-Honlapnak.
Nagy örömömre látom, hogy egyre többünknek megmozgatja a szívét a Honlap megszületése, és egyre jobban gyarapodnak az emlékanyagok. Én is időnként nekiállok és poros fiókok alján kutatok. 
Addig is minden jót kívánva baráti üdvözlettel köszöntelek mindnyájatokat : v. Matyi Zsuzsánna Svájc

 

 

Szerkesztői kiegészítés!

Zsuzsanna 2011. augusztus 30-án küldte levelét, melyben orosz tanárukról emlékezik meg szeretettel.

Egy oldal készült a Köszönet tanárainknak c. menüpontban:  Matyi Zsuzsanna 1956 IV. b és egy másik oldal a

Megemlékezés tanárainkról menüpont alatt: Vasskó Bélára emlékezve

Egy következő levélben megírta Zsuzsanna szerkesztőségünknek, miért van a neve előtt egy "v" betű: A Kitüntetések - Szakmai elismerések menüpontban került végleges helyére az anyag  Vitézavatás - eskütétel

Kapcsolatok - kiegészítés a Mozaikok menüpont egyik oldalán, a lap alján: Németországi Magyar Gimn. Burg Kastl - tanárok és diákok a Bagiból 2010   

 

 

Feladás dátuma: 2011-09-11 13:22
 

Kedves Zsuzsánna!
Köszönöm a barátságos levélváltást és a bagis  témában kialakult munkakapcsolatot, magam és a szerkesztőség nevében.
Tisztelettel fogadtam a megküldött írásmunkákat és fotókat, és gratulálok a szép és tartalmas alkotó - munkádhoz, s nem utolsó sorban a vitézi címhez.
Szeretettel küldöm üdvözletem: Marika

 

 

Szerkesztői kiegészítés!

Zsuzsanna 2011 novemberben küldött leveléhez mellékelt egy iskolai fotót, melyet a honlapon a Hiányzó láncszem menüpontban helyeztünk el. Görög lányok a Bagiban - az ötvenes évekből   Várjuk a hozzászólók leveleit.

 

 

Feladás dátuma: 2011. november 13. 13:53
 
Kedves Marika! 
Nagyon megörültem a "Görög lányok" téma feldolgozásának. Igazán hozzáértő, jó újságírói adottsággal bírsz.  
Pontosan ilyesmire gondoltam, mikor feladtam, de nem tudtam jól kifejezni magam.  
Igen érdekes lenne tovább kutatni a nyomokat, mert amint az idézett cikkből olvasom Vlahopulosz úr foglalkozik a falu történelmével.  Ha ő még ott él, vagy leszármazottja, talán  nem olyan nagy a falu, hogy ne lehetne körbejárni a lakosokat és érdeklődni. 
Nagyon halványan olyan emlékem is van, hogy a kislányok szülei egy faluban éltek. (Tó mellett: Velencei tó lett volna?  Nem hiszem, hogy a Balaton) A lányok pedig kollégiumban??????? Erzsébeten vagy környékén???????
Nem akarlak téves útra vezetni.
Ezek az emlékek mind most jönnek nagyon-nagyon halványan elő, jó hogy van Wikipedia, elő kellett vennem a magyar földrajzot 60 év után megnézni hol is van Fejér megye és ez a Belojanisz falu, hogyan kerültek Erzsébetre a gimibe ?????
Nagyon érdekes, nekem új volt a hír, mert akkor mi ilyesmivel nem is nagyon törődtünk.
Köszönöm hogy ilyen kedvesen foglalkozol a feladványaimmal.
Jó munkát továbbra is.
Szeretettel: v. Matyi Zsuzsánna Svejc
 

  

Feladás dátuma: 2012. jan. 13. 12:29

Kedves Marika!
Nagy örömömre megint küldhetek egy kis hírt.
Rád bízom, hogy úgy szűrd át, hogy be lehessen tenni a Honlapba. Képzeld, nagy meglepetésemre kaptam hírt a Vasskó Tanár Úr családjától. (Ezek a levelek már jó ideje eljöttek, de megvártam, amíg megengedik a tulajdonosok, hogy Néked átadhassam.)
Várok tőlük talán képeket, vagy még több hírt. De amint kiértettem a levelekből: Ilus - aki lánya volt Béla Tanár Úrnak, (s velem egyidős lehet)  nincs computere - így ritkán tud írni. Ezért oda adom címét, telefonszámát, ha van időd, vedd fel vele a kapcsolatot, hogy részletesebben beszéljen régi emlékekről.
Apránként csak-csak gyűlik az anyag. Remélem, nem terhellek túl ezekkel. Ide teszem a részleteket a levelekből - válogasd ki.
Suzanna

 

 

Szerkesztői kiegészítés!

Zsuzsanna 2012 januárjában ismét felkeresett bennünket, hogy megossza velünk és a honlap látogatóival azt az örömöt, hogy Vasskó Béla tanár úr lánya levelet írt neki.  Ezzel az anyaggal korábbi két oldalon bemutatott írását bővíthettük.

Matyi Zsuzsanna - A Tata 1956 IV. b     Vasskó Bélára emlékezve

Zsuzsanna megadta Vasskó Béla tanár úr lányának e-mail címét, hogy felvehessük Vele közvetlenül a kapcsolatot. A levélváltás ezen az oldalon látható: Vasskó Béla tanár leánya Dr. Csonka Tiborné Vasskó Ilona

 

 

 

Feladás dátuma: 2012. február 17. 11:45
 
Kedves Marika!
Jó napra ébredtem!
Örömmel láttam az újabb "láncszemet" - hogy sikerült Vasskó Tanár úr lányával felvenni a kapcsolatot.
Egy ilyen értékes ember megérdemli, hogy érdemeit, nevét egyre szélesebb kör ismerje.
Reméljük, hogy a Bagi Honlap egyre jobban fog gazdagodni az adatokkal, emlékekkel, idő kell, hogy szétszálljon híre a világban s "régiek" is hírét vegyék és bekapcsolódjanak.
Minden jót, dolgozzatok továbbra is ilyen buzgalommal. Szívélyes "volt" Bagis üdvözlettel 
v. Matyi Zsuzsánna
Svejc

 

 

Szerkesztői kiegészítés!

Zsuzsanna újabb levele és küldeménye alapján a tanári névsorba beillesztésre került Erdei Mihály neve, és néhány információ Róla. Köszönjük az újabb bővítési lehetőséget, a honlap tartalmát illetően. Az anyag felhelyezéséről tájékoztattuk Zsuzsannát. A kapott fotót felhelyeztük a tanári névsor adott oldalára: Erdei Mihály

  

 

Feladás dátuma: 2012. március 1. 14:37
 
Kedves Marika!
Köszönöm kedves és gyors válaszodat, most mindjárt kinyitom az oldalt.  
Ha jól emlékszem, ezen a hajón mehetett ki Erdei Mihály Amerikába. Tehát Ő Alabamában lett tanár, egyetemi kutató intézet "président" (elnöke).
További jó munkát és köszönet, hogy ilyen lelkiismeretesen foglalkozol a Honlappal.
Baráti üdvözlet: Zsuzsanna

 

 

Szerkesztői kiegészítés!

Zsuzsanna tájékoztató adatai alapján az internetről lementettünk egy oldalt Erdey Mihály tanár úr bagis évei utáni életútjáról néhány mondatban. A bemutatkozó oldal egyben búcsúztató, a tanár úr emlékére: Erdei Mihály temetése

 

2012. március 15. 21:20
 
Kedves Marika 
Most jutottam hozzá hogy kinyissam a Bagi Honlapot. Igazán megható, ahogy feldolgoztad és írtál E. Miska Tanárunkról.
Nagyon szép munka, jó fordítás, és a hangnem nagyon megható.
Jó munkát továbbra is!
Szeretettel: v. Matyi Zsuzsánna
Svájc

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.