Osztálykirándulások

«« Vissza ««

A természet varázsát ontja bőven.
A fűben, a virágban és a kőben:
Ó nincs a földön oly silány anyag,
Mely így vagy úgy ne szolgálná javad;
De nincs oly jó, melyben ne volna vész,
Ha balga módra véle visszaélsz!

William Shakespeare

A diákévek igencsak kedves, szabadidős elfoglaltsága az osztálykirándulás. Együtt vannak az osztálytársak és a tanár is a társaság tagja, még sincs kötelező feladat, mint az iskolai órákon. Nincs tanári számonkérés, csak kellemes kikapcsolódás, kötetlen beszélgetés. Ilyenkor megszólal az is, aki az órán netán csöndben megbújik, félve a feleltetés izgalmaitól. S a tanár, - aki ilyenkor társa lesz tanítványainak – segít feloldani az esetleges feszültségeket, s a diák is kicsit felnőttnek érzi magát.

 

Kirándulás a hegyekbe, egy vártúra, útvonal egy - egy patak vagy folyó mentén. Megpihenünk az öreg fák lombjai alatt, hűsölünk, és hallgatjuk a madárcsicsergést egy arborétumban. Ismerkedés a természettel. Ez a hangulat megtisztítja lelkünket, lehetőség van a barátságok kialakulására vagy elmélyülésére. Azután városnézés olyan helyeken, ahol még nem jártunk, ismerkedés egy másik vidék kultúrájával, a város nevezetességeivel.

 

Ezek az emlékek mély nyomot hagynak a diák lelki életében, s felüdülést ad az elkövetkező dolgos hétköznapok munkáihoz,  az iskolai feladatok ellátásához. A látottak alapján a diákok a közös élményszerzés mellett szinte észrevétlenül, fontos tudnivalók birtokába jutnak, melyekkel bővíthetik ismereteiket.

 

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.