Hiányzó láncszem

«« Vissza ««

Görög menekült lányok a Bagiban

Visegrádi iskolai kirándulás 

 

Matyi Zsuzsanna 1956 IV. b osztály volt diákja

Fotóalbumában őrzött egyik képét elküldte a honlap számára, mely egy iskolai kirándulás alkalmával készült.
A fotó bemutatásának előzményeként egy internetes idézetet mutatunk be az alábbiakban.
 
Beloiannisz
… Vlahopulosz úrnak van összehasonlítási alapja: ő azoknak a görögöknek az egyike, akik több mint fél évszázada élnek Magyarországon, miután a görög polgárháborúból elmenekülve 1950-ben egy Fejér megyei faluban telepedtek le. Beloianniszban, a görög menekültek számára 1950-ben alapított településen még ma is több mint 300 görög származású ember él, akik közül mintegy 80 Görögországban született, a többiek pedig az ő leszármazottaik.
 
 
A falut nem mediterrán fenyők vagy ión oszlopsorok tarkítják, az utakat beborító sárgásbarna avarból bányászvárosokra emlékeztető, hosszú sorházak rajzolódnak ki.
A falu lakóinak görögségéről csak a polgármesteri hivatalon lengő görög zászló, a zsákfalu bekötőútjánál álló, 15 éve épített görög templom és a görög betűs utcanévtáblák árulkodnak.
 
Sok beloianniszi családnak vannak rokonai és ismerősei Görögországban, mivel a falu görög lakosságának jelentős
része az 1980-as években amnesztiát kapott, és hazatért.
 
Magyarországon az 1950-es évek adatai szerint több mint 7000 görög emigráns telepedett le, de a számuk a következő évtizedekben jelentősen megfogyatkozott.
A beloianniszi kisebbségi önkormányzat kiadványa szerint már 1954-ben elkezdődött a visszatelepedés Görögországba, akkor 853 fő tért haza.
 
Az 1950-es években betelepedettek között volt az a három leányka, akik  az első sorban láthatók az alábbi fotón, melyet Matyi Zsuzsannától kapott szerkesztőségünk. Azt nem tudjuk, hogy ők Beloianniszban laktak-e, szerkesztőségünk ezt a felut mutatta be e témában. Zsuzsanna az 1955-ös visegrádi hajókirándulásról őrzi a most megküldött fényképet, melyet akkor ő készített.. Mellékletként gépelt mondatok utalnak a fotóra. A három ott rögzített név tulajdonosai szintén a képen láthatók.
 
  
 
 
Matyi Zsuzsanna Svájcból küldte a fotót a honlap számára.
 
"Azért érdekes, mert ebben az évben volt nagy forradalom Görögországban, és mi, magyar diákok akkor láttunk először menekült embereket - és főleg más országból jövő embereket.
Ezek a kislányok igen hamar megtanultak magyarul, és velünk érettségiztek."
 
 
 
 
A személyek pontos beazonosítását várjuk attól a kedves látogatótól, aki felismeri őket.
 
„Talán a görög családokból valaki észreveszi majd a Bagi Honlapját
és fog örülni ennek az emléknek.” - írta levelében Matyi Zsuzsanna

 

2011. november 11.

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.