Forgácsoló szakkör 1982-1986

«« Vissza ««

"Nyújtsd mindig a legtöbbet!
Ne elégedj meg azzal, ami vagy!
Próbálj meg az lenni, ami lehetnél!"

Gondolatok egy szakkör megalakulásáról és munkájáról

Három-négy éve tanítottam már a Bagiban, amikor azt tapasztaltam, hogy a tanulók egy része tanítási idő után is szívesen maradt a műhelyben, és örömmel segítettek, ha például sürgős bérmunkát kellett befejezni. Ilyenkor esetenként lehetőséget adtam a tanulóknak arra, hogy valamilyen apró alkatrészt saját célra elkészítsenek. Pl.: mosógéptengelyt, magnóhoz valamilyen alkatrészt, stb. Az érdeklődés hatására úgy gondoltam kísérleti jelleggel kéthetente, (keddi napokon) 2 órában forgácsoló szakkört szervezek.

 

Az első évben lányok is jártak a szakkörre, de Ők később lemorzsolódtak. A fiúk körében olyan sikeres lett a szakkör, hogy több évig, gyakorlatilag kilépésem (1986. március) napjáig igény volt rá. A szakkör magját 5-6 tanuló alkotta, Ők rendszeresen, nagy lelkesedéssel látogatták az órákat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy az egyik legaktívabb tanuló, aki már főiskolán tanult, rendszeresen visszajárt a szakkör óráira. Nagyon jó kis csapatmunka alakult ki tanár és diákok között. Nemegyszer a szakkörösökkel együtt gyártottuk le azokat az alkatrészeket, amiket a Fővárosi Szakfelügyelet által szervezett országos tanulmányi versenyeken építettek össze.

 

Gömbbe, gömbbe, gömbbe, kockába, kockába, kocka1984-ben már sikerült egy jó kis csapatot összeverbuválnom, mikor elhatároztam, itt az ideje, hogy egy maradandót alkossunk játékos formában. Ebben az időszakban készült el a nagy gömb, s a nagy kocka.  Az ötlet Kínából származik, mert a kínai művészek olyan szobrocskákat faragtak egymásba csontból, ami több figurát ábrázolt, de nem lehetett azokat szétszedni. Már előzőleg a "Bagi fordított napokon" gyakran rendeztünk kockában-kocka esztergáló versenyt. Ez abból állt, hogy egy hengeres rézanyagot kockává esztergáltak, majd egy speciális esztergakéssel a fölösleges anyagot eltávolítva kialakult a belső két kisebb kocka, amit nem lehetett kivenni. Az ügyesebb tanulók az általam megköszörült esztergakéssel sikeresen megesztergálták a kockát, amit boldogan hazavittek. 

Kockába, kockába, kockába, kockába, kockába, kocka

 

A szakkörösökkel olyan kockát készítettünk, amiben 6 db kisebb kocka van. A legnagyobb kocka laptávolsága 75 mm, míg a legkisebbé 7mm. A nagy attrakció azonban a nagy gömb elkészítése volt, ami 3 db nagy gömbből és 4 db kis kockából állt. A nagy gömb átmérője 89 mm, a kis kocka laptávolsága pedig 7mm. Ennek a gömbbe, gömbbe, gömbbe, kockába, kockába kockának az előkészítése komoly tervezői munkát igényelt.

 

Részlet   az  Erzsébeti Diák XXIII. évf. 4. számából

 

Az évek folyamán összerázódott szakkörös csapat egyik tagja kimagasló szakmai, és elméleti tudással rendelkezett. Szorgalma, érdeklődése  jutalmául felajánlottam segítségemet egy kis esztergagép tervezéséhez., valamint a szakkör keretein belüli elkészítéséhez.  B J az érettségi után már főiskolásként is visszajárt a szakköri gyakorlatokra, hogy befejezhesse kis remekművét, mely kistestvére volt a fotón látható barkácsgépnek.

 

Szakkörön készült kiseszterga kicsit nagyobb testvére

 

Számomra ez a szakkör visszaigazolása volt annak a szándékomnak, hogy ha nem is mindenkinek, de a tanulók egy részének sikerült átadnom a szakma iránt érzett szeretetemet, alázatomat. Sajnos a visszajelzésekből tudom, hogy nagyon kevesen gyakorolják a műszerész szakmát, de ebben nem biztos, hogy Ők a hibásak. Az elsajátított fortélyt, a kifejlesztett kézügyességet viszont bizonyára más munkaterületen is használni tudták az életben, és a sikerélmény emléke is megmaradt.

Király Csaba szakkörvezető

 

Visszajelzések, volt diákok emlékei

 

Idézet Szőcei Tibor, 1983 IV. c-ben érettségizett volt diák vendégkönyvi bejegyzéséből:

 

"Tisztelt Tanár úr!
Nagyon kellemes élményeket adott, ill. hozott fel belőlem, amit lányomnak nem csak szavakkal, hanem képeken keresztül is megmutathattam, hogy miket készítettünk annak idején a Tanár úrral közösen. Nagyon sokat köszönhetek, ill. köszönhetünk a szakkör elindulásának, mert itt végre kiélhettük szakmai kreativitásunkat. Emlékszem, mennyire vártuk a srácokkal a keddi napot, hogy folytathassuk tovább a kis esztergagép alkatrészeinek  legyártásait. Végezetül még csak annyit, jó lenne ismét találkozni a szakkör tagjaival!!!!
Tisztelettel: Szőcei Tibor"  2008. február

 

 

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.