Akkor és most

«« Vissza ««

"Ne haladj előttem, mert lehet, hogy nem tudlak követni!
Ne gyere utánam, mert lehet, hogy nem tudlak vezetni!
Gyere mellettem és légy a barátom!"

Albert Camus

Emlékezés barátokra

A barátság szó, valami nagyon mély kapcsolatra, érzelemre utal, melynek nagyon őszintének és igaznak kell lennie. Számos, különféle körülmény segítheti, vagy gátolja egy igazi barátság kialakulását, illetve annak megőrzését. Szerencsés ember az, aki ilyen szívből jövő baráti kapcsolatot tudhat magáénak.

Mégis, mindig fülembe cseng a gyermekkoromból egy nagyon régi mondás:
„Egyetlen igaz barátod lehet az életben, s Ő az édesanyád!" Valóban, az anyai szeretet mérhetetlen és örök. Óv minden bajtól, segít átlépni a nehézségeken, s ebben a szeretetben soha nem vagyunk magányosak.
 
Nem fontos, hogy mindenkivel szemben, minden kapcsolatra a barátság szót használjuk, de fontos, hogy baráti lélekkel viseltessünk osztálytársaink, embertársaink iránt, hiszen az Élet az emberekről szól.
Emberi közösségben élünk, s ebben a közösségben kell megmutatnunk lelki nagyságunkat, elsősorban magunk számára, hogy elszámolhassunk lelkiismeretünkkel, de nem utolsó sorban éreztetni kell felebarátainkkal, hogy fontosak nekünk. Empátiát  kell tanúsítanunk azokkal szemben, akik rászorulnak segítségünkre, jelenlétünkre.
 
Egy régi osztálytársunkkal való találkozásban - lehet bár barátság, talán volt barátság, vagy csak egymás mellett ültünk a padban - az a csodálatos, hogy  személyén keresztül vonzódunk a régi emlékekhez, melyet Vele együtt éltünk át, mely egyszer szép volt és közös. Keressük a kapcsolatot a régi osztálytársakkal, akikkel a múltban együtt töltöttük ifjú éveinket.
Aki szép gondolatokat tud felidézni a múltból, annak a jelene is örömmel teli.  Ez az ember az élet hétköznapjainak forgatagában derűs lélekkel, szeretettel gondol embertársaira.
 
Tehát baráti lehet minden emberi kapcsolat, mely tartalmában a szépet és jót sugározza, nyíltan, avagy rejtve, nem hivalkodva, de nem restelve az érzelmeket.

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.