Akkor és most - Emlékezés barátokra

«« Vissza ««

1964 IV. c Miszlai Margit és barátnője Fejér Ilona

 
 
Miszlai Margittal az iwiw-en keresztül kerültem kapcsolatba a bagis emlékek keresése alkalmával.  Margitkát levelezéseink során egy igen kedves, jóindulatú, barátságos és udvarias embernek ismertem meg. Szívesen váltottunk levelet egymással, később a diákévek emlékein túl is.
 
Megtudtam Tőle, hogy középiskolás évei alatt a testnevelési órák és a sportfoglalkozások jelentették az első helyet számára az általa felállított értékrendben. Testnevelő tanárai segítették, irányították útját az előrehaladásban, a továbbtanulásban.
 
Érettségi után a Magyar Testnevelési Főiskolán szerzett diplomát.
A Testnevelési Főiskolás osztálytársakkal és testnevelő tanárokkal éveken keresztül tartotta a kapcsolatot. 2005. februárjában sajnos Józsa Ilona testnevelő tanár temetésén találkoztak néhányan - Varga Jenőné testnevelő, Szabó Miklósné (Szabados Margit 1959.d), Vörös Éva és Valent Erika (1964.c).
 
 
A pedagógus pályán 40 évig végezte oktató – nevelő munkáját.  A péceli Fáy András Mezőgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban igazgatóhelyettesi beosztásban dolgozott 30 éven keresztül.
 
 
Iskola és kollégium épülete
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pécelen férjével egy munkahelyen dolgoztak, s az egy munkahelyen ellátott pedagógus munka egyéb közös feladatokra is lehetőséget adott. 1980-ban a Szakma Kiváló Tanulója Országos Versenyre meghívót kellett szerkeszteni Margitkának.
Ehhez meg kellett rajzolni az intézmény emblémáját. Elképzelésének megvalósításában férje nyújtott segítséget.
 
Ez a kollégium (kastélyépület) grafikája.
Meg kell említenem, hogy ez a grafikakészítés nem állt távol Margitkától korábban sem. Már az érettségi tabló készítése idején is meglepte az osztályt egy grafikus tablóval. Ez a munkája a honlapon az osztálynévsor  mellékletében látható.
 
 

Férjével, Lukács Róberttel még Pesterzsébeten, egy Bagi - Kossuth gimnáziumi közös rendezvényen ismerkedett meg 1962-ben. A két iskola jó kapcsolatának eredményeként, egy Életre szóló találkozás volt számukra.

40 éve szeretetben élnek egymással. Két fiúk van, és egy unokájuk.

 
 
A testnevelő tanár ma is a sportos élet híve. Családi kép napjainkban:
 
 
 

 

Barátnő az iskolaévekből

 
Margitka korábban a diákévekről, a sportélet időszakából küldött be fotókat a honlap számára. Itt figyeltem fel az egyik diáklányra, akiről Margitka azt mondta, hogy a barátnője volt.
 
Ez a barátnő Fejér Ilona, aki testnevelői pályája elején, - miután a család Dunaújvárosba költözött - a Rudas Közgazdasági Szakközépiskolában kapott állást, ott, ahol én gazdasági vezetőként dolgoztam.
Ica gyorsan beilleszkedett az új munkahelyén.
 
Jó kapcsolatot alakított ki a testnevelő tanári munkaközösségben, a feladatokhoz történő aktív hozzáállása és barátságos, kedves emberi tulajdonságai miatt a diákok körében is nagy szeretetnek örvendett. Jó közösségi ember volt, szerették Őt a tantestület tagjai és a nem pedagógus munkakörben dolgozók egyaránt. Mosoly és vidámság volt mindig körülötte. Örömmel végezte felelősségteljes munkáját, s jelenlétében pozitív kisugárzást érezhettünk.
 
Iskolai rendezvényeken családját is megismertük. Két fiú gyermeke volt, akkor iskoláskorúak.
Múlt időben írom soraimat, mert már egyikünk sem dolgozik abban az intézményben. Mindez már csak emlék.
 
 
 
A dunaújvárosi Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 2006-ban kiadott Évkönyvében egy fotó őrzi mindig mosolygós arcát. (A képen balról a harmadik személy.)

 

Miután megismertem Lukácsné Miszlai Margitot, volt bagis diákot, és együtt dolgoztam néhány évet Grétsné Fejér Ilonával, már tudom a titkot. Margitka és Ilona nem véletlenül voltak barátnők a diákévek alatt.

 

Az oldalt összeállította: Dóka Istvánné sz. Rácz Mária

2009 márciusban

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.