Dóka Istvánné írása Dr. Bayer Évával történt telefonbeszélgetésről

«« Vissza ««

 

Telefonbeszélgetés dátuma: 2008. november

 Bayer Éva!

Az interneten kerestem a régi bagis diákokat, gondolván, hogy egyesekről, közérdekű tevékenységük alapján hírt olvashatok.

A Bayer névre azért koncentráltam, mert Dr. Bayer Istvánnéról – az iskola első tantestületének egyik tanáráról nagyon megható, szép történetet ismertem meg Albertné Marek Zsuzsa írásából, s ezek után lelkiismereti kötelességemnek éreztem bemutatni Magdika családját a honlapon.  Ugyanakkor Magdika három gimnazista leányának érettségi tablóját is szerette volna felhelyezni a honlapra Király Csaba, a honlap főszerkesztője.
 
Bayer Éva néven keresgélve megtaláltam Dr. Bayer Éva fogorvos elérhetőségét telefonszám melléklettel. Megcsörgettem a telefont, s bizony Bayer Éva, a volt bagis diák jelentkezett a vonal túlsó oldalán. Nagyon megörültem. Elmondtam, milyen ügyben keresem, s a kért információk közlésétől Éva nem zárkózott el. Így ki tudtuk bővíteni a Mozaikok menüpontban szereplő családi képeket a hiányzó adatokkal. Tabló képet sajnos nem tudott Éva ígérni.
 
Évának felkínáltam, hogy tekintse meg a Bagi Ilona Leánygimnázium és Szakközépiskola emlékei számára Király Csaba által megnyitott honlapot, de sajnálatos módon – Éva elmondása szerint - ez a tény akadályba ütközött, mert otthon Évának nincs internet szolgáltatása. Ezért felajánlottam, hogy a honlap eddigi anyagából bemutatót küldök számára egy lemezen, amit otthon a számítógépben meg tud nyitni és nézelődhet a beküldött emlékanyagokban.
 
A postázás megtörtént.
A lemez megérkezett Évikéhez Mikulás napjára.
Kísérő levelemben tájékoztattam a program kezeléséről, egy - két fontos lépésre felhívtam a figyelmet, majd elbúcsúztam. Ha azóta sikerült internetes hozzáférést szerezni, s olvassa e sorokat, ezúton is Szeretettel küldöm üdvözletem: Marika

 

Szerkesztői kiegészítés!

A közelmúltban vettem fel a kapcsolatot Dr. Jákó Zitával, aki Bayer Éva osztálytársa volt. Az általa beküldött fotókból ismertem meg Éva arcképét, mely most itt látható.
 
Mozaikok_Érdekességek menüpont alatt látható dr. Bayer Istvánné családja - három leánya, akik ugyancsak a Bagiban érettségiztek, - és fia is bemutatásra került, (fotó nélkül), aki a Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett.  2008 december
 
 
2010 májusában szerkesztőségünk mélyebb betekintést tett a Kökény Sándorné: A pesterzsébeti leánygimnázium - Bagi Ilona Gimnázium emlékkönyvbe, ahonnan  további fontos információkat tudtunk bemutatni a honlap látogatói számára. Innen tudtuk meg, hogy dr. Bayer István - Éva apukája ugyancsak tanított a Bagi Gimnáziumban. Ennek kapcsán kutatást végeztünk az Interneten, s találtunk egy csodálatos életrajzi leírást a Tanár Úrról.  
Dr. Bayer István eredeti önéletrajzi jellegű és egyéb írásai alapján összeállította, szerkesztette a fia, Bayer József, személyes élményekkel, emlékekkel kiegészítve. 
 
Életutak menüpont alatt került felhelyezésre az életrajzi írás, és külön az elhunyt szülőről a tiszteletteljes megemlékezés.
 
Fentiek ismeretében 2010 június 18-án
ismét felkerestem Évát telefonon.
 

Mivel nem tartózkodott otthon, Éva visszahívása alapján tudtunk beszélgetni.
Szerettem volna egyeztetni Vele, hogy testvére, József  internetes írásából kivonatos másolatot készítettem a honlap számára, s egyben gratulációmat  küldtem az édesapja személyére, munkásságára történő tartalmas, részletekbe menő visszaemlékezés elkészítéséhez. Szerettem volna kérni, hogy az édesapa arcképét szerkesztőségünk megkaphassa, mivel az internetről másolatot nem tudtunk levenni. Éva megigérte, hogy rákérdez Józsefnél erre vonatkozólag.

Éva elmondta, hogy már nem dolgozik, nyugdíjas. Váltottunk néhány szót Éva családjáról, leánytestvéréről. Kedves hangvételű beszélgetésünket barátságos üdvözlettel zártuk.

 
 

Szerkesztői kiegészítés!

2012. január 18-án telefonon keresztül beszélgettünk Évával.

Boldog új esztendőt kívántunk egymásnak.

A honlapon szerettem volna rögzíteni az ötvenes években érettségizett diákok adatait, amikor összefüggést találtam Sólyom Márta és Sólyom Edit között. Ugyanakkor a Kökény Sándorné által készített emlékkönyvben Sólyom Edit, mint Bayer Józsefné jelezte nevét, s felsőfokú végzettségét hasonlónak találtam Bayer Istvánné fiáéval, Bayer Józsefével.
Mikor erre rákérdeztem Évától, Ő igazolta sejtelmemet, hogy Edit az ő sógornője. Ezt még kiegészítette azzal, hogy a Sólyom-lányok hárman voltak, s mindhárman bagis diákok.
Ezekkel az ismeretekkel bővítettem a honlapot a Mozaikok_Érdekességek menüpontban.36  Sólyom Edit és testvérei, Terézia és Márta

Amennyiben a család hozzájárul, megemlékező oldalt készítünk Bayer Márta testvérükről, aki - Évától kapott szomorú hír szerint - az elmúlt év júniusában hosszú, fájdalmas  betegség után elhunyt. Szerkesztőségünk tisztelettel adózik emlékének.
   

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.