Dóka Istvánné levelei Ács Andrásnénak

«« Vissza ««

Üzenet küldõje:  Dóka Istvánné sz. Rácz Mária
Címzett:  Ács Andrásné sz. Balogh Éva.
Feladás dátuma: 2008. július 23. 07:44

 

Kedves Éva!
Elnézést kérek, hogy ismeretlenül keresem fel. Hollósi Gizella ismerõsei között láttam meg Önt, s olvastam, hogy a Bagi Ilona Leánygimnáziumba járt középiskolába.
Dóka Istvánné vagyok, 1966 IV. e-ben érettségiztem a Bagiban, s most a bagi weblap emlékgyűjtõ munkájában "dolgozom". Amennyiben vannak fényképes emlékei a bagiszki honlap számára, - és még nem küldte el - szívesen fogadja a szerkesztõ, Király Csaba.
Amennyiben Ön az 1964 IV. b osztályban érettségizett, akkor egy érettségi tabló e-mailben történõ elküldése szükséges lenne a weblap adatainak bõvítése céljából.
Ha van ideje és kedve, szívesen fogadnám válaszlevelét.
Üdvözlettel: Dóka Istvánné Rácz Mária

 

 

Üzenet küldõje: Ács Andrásné sz. Balogh Éva
Címzett: Dóka Istvánné sz. Rácz Mária
Feladás dátuma: 2008. július 26., 17:32

 

Kedves Mária!
Király Csabával én is váltottam néhány levelet és megígértem neki, hogy elküldöm a tablónkat. Néhány napja találtam meg és - mivel én nem vagyok nagy "számítógépes", - fiamat kértem meg, hogy küldje el. Mi Hollósi Gizivel egy osztályba jártunk 1960 és 1964 között, Földvári Istvánné volt az osztályfõnökünk.

Mi is biztosan ismerjük egymást látásból és már csak ezért is, javasolom a tegezõdést. Kérlek, írj, hol tart emlékgyűjtõ munkátok, mit tudsz tanárainkról, sajnos némelyik már akkor is elég koros volt.  Legutóbb azt hallottam, hogy szegény Kõvári tanár úr is meghalt és Ili néni a tornatanárnõnk is. A többiek meg még idõsebbek voltak.
Mi utoljára 1988-ban találkoztunk, most az iwiw segítségével, több osztálytársunkkal is kapcsolatba tudtunk lépni és mindenki találkozni akar. Remélem, össze tudjuk hozni a kapcsolatokat.
Írj magadról is, ha van kedved és idõd!
Addig is üdvözöllek: Ácsné Balogh Éva

 

 

Feladás dátuma: 2008. július 26., 17:32

Kedves Éva!
Király Csabától megkaptam az értesítést, hogy megküldted az osztály érettségi tablóját.
Kérte, köszönjem meg a nevében is, hogy idõt szakítottál a fotó elküldésére. Azt kérdezi, hogy a tabló hátoldalán nem gyűjtöttetek-e aláírást, mert, ha igen, akkor azt is jó lenne elküldeni, s azt is fel tudja tenni a weblapra, az osztály tagjai biztosan örülnének, ha láthatnák.
Látom a tablótokon Dobrai Judit nevét, illetve fotóját. Megkérdezném, tudod-e, hogy Judit a Dobray tanár úr lánya volt-e? Jó lenne, ha erre a kérdésemre válaszolnál.
Említetted leveledben Kõváry Károly tanár urat. Mikor Hollósy Gizella írt a honlap Vendégkönyvébe, akkor figyeltem fel rá, hogy a Bagiból elment a Fazekas Gimnáziumba. Így az interneten kerestem, s megtaláltam a Róla szóló anyagot. Én sajnos nem ismertem Õt annak idején, de az életpályája és munkássága nagyon megérintett. Az írásokból azt olvastam ki, hogy legszebb jellemvonása volt a vallásos ember és pedagógus önzetlen szeretete embertársai, tanítványai iránt.
Józsa Ilona osztályfõnöki munkája szépen kidomborodik az 1978 IV. c osztály által beküldött négy éves anyagból, a naplók tartalmának bemutatásával. A diákévek menüpontnál olvashatóak diákkori emlékeik.
Király Csaba csak akkor tud írást felhelyezni, ha kap információt, vagy éppen valamilyen forrás útján hozzájut az ismeretekhez. Hiszen ez nem a Szerkesztõ által írt könyv, hanem a beküldött emlékanyagok feldolgozásának gyűjteménye.
Búcsúzom, várom válaszodat. Üdvözlettel: Marika

 

 

Feladás dátuma: 2008. augusztus 8., 16:29

Kedves Mária!
Nagyon örültem, hogy szeretett tanárunkról, Kõváry Károlyról ilyen megható, csodálatos életpályáját méltató megemlékezést olvashattam. Kérdésedre válaszolva Dobray Judit osztálytársunk édesapja Dobray István, volt énektanárunk.
Szomorúan olvastam, hogy Erzsike nénink, Földváryné is eltávozott már, majd Hollósi Gizivel "összeülünk" és küldünk néhány gondolatot tervezett megemlékezésetekhez. Erzsike néni földrajzot tanított nekünk és osztályfőnökünk is volt, kedveltük Őt.  Sajnos a 25 éves osztálytalálkozónkra nem jött el, nem tudjuk hogyan alakult az élete 1964 után, (amikor mi végeztünk). Azt tudjuk, hogy magánéletében családon belül gondja, bánata volt, s ez bizonyára meghatározta további életét.  Az osztálytalálkozón tehát csak szeretett matektanárunk Kőváry Károly volt akkor jelen.

Ha úgy gondolod, hogy a továbbiakban is bármivel segítségedre lehetek, szívesen "beszélgetek" veled, csak jelentkezz.
Puszillak: Éva

 

 

Feladás dátuma: 2008. október 16., 20:17

Kedves Marika!
Rendszeresen és nagy szeretettel és nosztalgiával "lapozgatom" a bagiszki oldalakat és csak azt tudom ismételni, hogy le a kalappal elõtted és Király Csaba elõtt, hogy mindezt megalkottátok.
Mindig találok valami újat és figyelemre méltót, amivel bõvítitek a már meglévõ nagyon értékes anyagokat. Képzeld, ahogy "lapozgatok", Értekezletek és Ünnepségek címszó alatt találok képeket, és csodák - csodája édesanyámat fedezem fel az egyik képen, ahol jutalmat ad át részér az igazgató úr. Édesanyám ugyanis évtizedekig dolgozott iskolánk konyháján, õ a sokak által tisztelt és szeretett Annus néni.
Hála Istennek még velünk van, 92 éves és a kisebb bajoktól eltekintve korához képest jól van. Gondolhatod, milyen örömet szerzett nekem - többek között - ez a kép is.
Most erre akartam reagálni, de majd jelentkezem.
Addig is szeretettel üdvözöllek: Ácsné Balogh Éva

 

 

Feladás dátuma: 2008. október 16., 23:18

Kedves Éva!
Nagyon örültem, hogy felkerestél leveleddel. A dicséretet magam részérõl is köszönöm, de én csak egy amatõr, e munkába véletlenül, de lelkesen bekapcsolódó volt diák vagyok. A honlap tulajdonosa és megálmodója, ahogyan az elõszóban is írva vagyon, Király Csaba.
De nekem is nagy öröm ilyen kedves emberekkel megismerkedni, mint például Te vagy. Szóval én is elkezdtem ezt a munkát és alig tudok nélküle elképzelni akár egy napot is.
Emlékszel, Dobray Judit után érdeklõdtem Nálad, s Te mondtad, hogy igen, apa és lánya. Ennek kapcsán kerültek fel a Mozaik menüpont - Érdekességek alcím alatti kis összeállításba. Ha még nem jártál ott, tekints be oda is.
Most rátérek leveledhez kapcsolódó válaszomra - az elõbbiekben említett menüpont alá kerülhet fel a Ti fotótok is, anya-lánya egy iskolában, kis megemlékezés, most, hogy ezt a nagy örömmel felfedezett fotót megláttad, s ezt a tudnivalót velünk megosztottad.
El tudom képzelni milyen nagy öröm lehetett számodra. Anyukád nyilván jó ember és jó munkaerõ volt, ha jutalomosztásnál  is kiemelték. Esetleg, ha van közelebbi fénykép anyukáról, azt is küldhetnél. A lapot elkészítjük. Anyukádat tisztelettel köszöntöm ismeretlenül is.
További látogatásaidat is szívesen fogadjuk.
Puszillak: Marika

U.i.: Dobray István és Bencze István énektanárokra is rátaláltam a Kossuth Gimnázium honlapján, ahol olvasható, hogy Pesterzsébet Díszpolgári címét elnyerték, az összeállítást már elküldtem Király Csabának felhelyezés céljából.
Mégegyszer köszönöm leveledet, és örülök, hogy jelentkeztél.

  

Kedves Éva!

Köszönjük, hogy segítettél rávilágítani osztályotokon belüli egyes tudnivalókra, kapcsolatokra, mellyel előbbre vittük a honlap céljának megvalósítását, és baráti hangvételű leveleiddel a honlap szerkesztőségét további kutató munkára inspiráltad.

 

Balogh Éva és Édesanyja egy iskolában címmel elkészült az oldal a Mozaikok_ Érdekességek  menüpont alatt. 

 

 

Feladás dátuma: 2009. október 6., 21:27

Kedves Évike!

Régen beszélgettünk. Arra gondoltam megkereslek, mi újság Veled. Mit csinálsz mostanában?
Bizonyára tudod, hogy barátnőd, Gizella a közelmúltban felkereste a honlapot - a Vendégkönyvbe is írt - s egy-két új információval ismertetett meg minket. Minden tájékoztatóját bejegyeztem az adott oldalra.
Arra gondoltam, - ha Te is ráérsz kicsit - elgondolkodhatnál, esetleg Gizellával együttműködve, mit jelent Neked az a szó, hogy "barátság". Egy időszakhoz kapcsolódik csupán, vagy megmaradt örökre, vagy akár csak annak a szép emléke? Egy- két momentum, emlékkép, történet-töredék stb.
Az anyagot feltehetnénk az Akkor és most_Emlékezés barátokra menüpont alá.
Mit gondolsz? Érdekel a téma?
Várom válaszodat. Puszi: Marika
 
 

 

Feladás dátuma: 2009. október 17., 15:15 
Kedves Marika!
Örülök, hogy jelentkeztél. Remélem, hogy családoddal együtt jól vagytok. Köszönöm érdeklődésedet, de magadról nem írtál, pedig szívesen vettem volna.
A nyarunk nagyon hamar elszaladt, mert legnagyobb örömünkre lányunk és párja itthon voltak egy hónapig Új-Zélandról. Férjem már volt kint tavaly látogatóban, persze engem is hívnak, de én nem hagyhatom itt édesanyámat. Szegénykém - mindig azt mondom -, a korához és a körülményekhez képest elég jól van, de hiába a 92, sőt lassan 93 év, nem kis idő.
Férjem, aki már szintén nyugdíjas, még igyekszik aktivizálni magát, kosárlabdaedzéseket tart általános iskolásoknak. 
Én még szívesen dolgoztam volna tovább, de a céget 2000-ben végelszámolták. Azóta itthon vagyok és - bár elfoglalom magam, még mindig hiányérzetem van az általam nagyon szeretett külkereskedői munka után.
Kérdésedre válaszolva azt tudom mondani, hogy a téma nagyon szép, és miután a középiskolából Gizivel tartottuk meg a barátságot, illetve hosszú megszakítás után felelevenítettük, lehet, hogy érdemes lenne összeszedni ezzel kapcsolatos gondolatainkat. Fogok jelentkezni.
Addig is szeretettel ölellek: Éva
 
 

Feladás dátuma: 2009. október 17., 18:34  

Kedves Évikém!
Örülök, hogy válaszoltál baráti hangvételű leveleddel.
El tudom képzelni, hogy milyen gyorsan szaladt az idő, amikor végre lányoddal lehettél, miközben tartósan ilyen nagy távolságban van tőled. A munkaköröd utáni vágyódást is megértem, én is örömmel láttam el annak idején munkakörömet, bár volt benne sok nehézség is.
Nem írtam magamról, - hát nekem most nem volt olyan örömteli az elmúlt időszak. Röviden: csak a szépre akarok emlékezni, hiszen mindenkinek volt szép az életében, a nehézségek pedig azért vannak, hogy legyőzzük őket. A "tételt tudom", csak az alkalmazás nehéz néha.
A „hivatalos” részre térve, elmondhatom, hogy a bagi weblap arculata megváltozott, - ha jártál ott manapság, akkor bizonyára észrevetted - Csaba új programra tette át a honlapot, mert azt mondta, a régit már kinőttük. Közben kezembe adott egy "szerkesztői megbízást", s most közvetlenül tudom felhelyezni a beérkező anyagokat. Nagyon sok érdekes anyag került be szerintem az elmúlt néhány hónapban is.
Nem sürgetlek Benneteket, ha írtok pár sort, örömmel fogadom.
Puszi: Marika
U.i.: Gratulálok a férjed sport, illetve mozgás szeretetéhez. Vigyázz anyukádra! További minden jót kívánok!
 
 
Feladás dátuma: 2009. november 27, péntek, 20:17
Kedves Marika!
Ígéretemhez híven visszatérek az általad felvetett "barátság" témához. Drága Gizi barátném ma volt nálunk és elhatároztuk, hogy addig nem megy el, amíg nem írunk Neked  közösen néhány sort. Ezt most elküldjük számodra.
Mindketten puszilunk: Gizi és Éva


 

Feladás dátuma: 2009. november 28., szombat, 08:17:11
Kedves Éva!
Ma reggel, a postám nyitásakor nagy örömmel tapasztaltam, hogy a feladók sorai között a Te nevedet is látom. Köszönöm, hogy nem felejtettétek el kérésem, s a honlap számára egy újabb szép emléksor kerülhet fel.
Örülök, hogy ez a barátság, ami az iskolai évek alatt született, ilyen jó kapcsolatot tudott megőrizni köztetek.
A gondolatokat beillesztem, s ha elkészül, majd jelzek.
Puszi mindkettőtöknek: Marika

 

Szerkesztői kiegészítés!

Éva és Gizella barátságáról szóló történet felkerült a honlap e témához kapcsolódó  oldalára.

 

 

Feladás dátuma: 2009-12-02

Kedves Marika!
Nagyon köszönjük, hogy olyan szép gondolatokkal bővítetted ki írásunkat és így lett kerek-egész a "történet".
Gizivel ma beszéltem, természetesen neki is tetszik és mondta, hogy ő is fog Neked írni.

Látom, hogy milyen szépen bővíted a bagiszki oldalakat. Neked köszönhetően mindig találok újabb információkat, képeket a szeretett iskoláról, tanárokról, iskolatársakról.
Mindig örülök, ha írsz néhány sort, tedd ezt máskor is, ha van egy kis időd a  bagiszki "főfoglalkozásod"  mellett!
Addig is szeretettel ölellek: Éva

 

 

Feladás dátuma: 2010-02-19

Kedves Marika!

Szeretném felhívni a figyelmed egy volt iskolatársunkra, Bencze Izabellára, aki 1967-ben a IV.a. osztályban érettségizett.

Nagyon szép karriert futott be, jogász lett, a Kincstári Vagyonigazgatóság igazgatóhelyettese volt 2003-ig. Amennyire én megismertem munkásságát ő egy kiváló, nagytudású szakember, akire szintén büszkék lehetünk. Én még korábbról ismerem, egy általános iskolába jártunk Pesterzsébeten az Ady Endre utcába, sőt egy zeneiskolában is tanultunk zongorázni. Nekem azokból az évekből az maradt meg vele kapcsolatban, hogy nagyon szerény, szorgalmas kislány volt, gyönyörű hosszú copfokkal. Évtizedekig nem is tudtam róla, míg nem kezdett szerepelni a TV-ben és jelenleg az interneten is olvashattunk tevékenységéről.

Remélem jól vagy családoddal együtt. Örülnék ha írnál, kiváncsi vagyok min "dolgozol" jelenleg a Bagival kapcsolatban.

Következő leveledig szeretettel ölellek: Éva

  

  

Feladás dátuma: 2010. február 20.

Kedves Éva!
Örültem levelednek. Már gondoltam Rád a közelmúltban, reméltem, hogy hamarosan keresni fogjuk egymást.
Köszönöm a figyelemfelkeltést Bencze Izabellára vonatkozóan. Most azonnal megnéztem a nevét a honlap google keresőjében, rögtön bejött, hogy az 1967 IV. a osztályban érettségizett.
Már meg is néztem Izabellát, szemüveges kislány volt, szép, kedves arcú.
Tehát utána nézek a neten, mit tudok róla olvasni, s majd összeállítok egy oldalt, remélem sikerülni fog.

A Bagiban, a honlapon az elmúlt időszakban ugyancsak sok időt töltöttem, örömmel. Vannak bővítéseim a korábbi személyek anyagaihoz is, pl. Gizella barátnőd is a napokban írt egy kedves emlékéről, amit felhelyeztem az Akkor és most_Tananyagon kívül alcím alatt. Azonkívül a szakközépiskolai évekből is kerestem kapcsolatokat, amely az Adatgyűjtés levelei cím alatt látható. Kicsit nehezebben jelentkeznek maguktól a későbbi "nemzedék" tagjai, sőt invitálásra is csak ritkán kapok anyagot. Talán azért, mert még több az elfoglaltságuk, mint a nyugdíjasoknak, valamint az emlékeik is még nagyon frissek, ezért nem is tartják még fontosnak a bemutatását. Majd később. Én mindenesetre megnyitom némelyek előtt a lehetőséget leveleimmel, s az iwiw segítségével.
Hát egyelőre ennyi. Megint hosszúra sikeredett levelem. Legközelebb jelentkezem, ha sikerült elkészítenem a jelzett anyagot.
Remélem Ti is jól vagytok családoddal. Majd egyszer - ha ráérsz - megjelölhetnéd gyermeked vagy gyermekeid nevét, hogy egy-egy fotóval beilleszthessem őket a Te oldaladra.
Sok puszi: Marika

 

Szerkesztői kiegészítés!

Az 1967 IV. a osztályban érettségizett Bencze Izabella bemutató oldala megtekinthető Az iskola diákjai a neten menüpont alatt.

 

  

Üzenet küldője: Ács Andrásné (Balogh Éva)
Feladás dátuma: 2010. február 27., 19:02
Kedves Marikám!
Kérésedre válaszolok: egy lányom és egy fiam van. Annamária 32 éves, Új-Zélandon él párjával már nyolcadik éve. Rendezvényszervezéssel foglalkoznak. Fiam, Miklós 25 éves, szenvedélye a számítógép, ezzel is foglalkozik.
Már több, megtalált osztálytársamnak ajánlottam a bagiszki weboldalt, volt aki már vissza is jelentkezett, hogy milyen jó volt a régi szép emlékekkel találkozni. Látod, milyen szép és nemes feladatra vállalkoztál? Az a sok szép gondolat is mindig megérint, amikkel színesíted írásaidat.
Puszillak: Éva

  

Szerkesztői kiegészítés!

Éva kedves levele megint lelkemhez szólt. Köszönöm!

Éva fotója látható az Akkor és most_Régen és ma oldalon, mely kiegészült gyermekeinek iwiw-ről átvett képeivel.

 

 

Üzenet küldője: Ács Andrásné /Balogh Éva)

 

Feladás dátuma: 2010-06-10 20:36
Kedves Marika!
Régen hallottunk egymásról. Gondoltam, beszámolok Neked arról az örömteli eseményről, hogy május 29-én egy szép szombati napon összejött 9 volt bagis lány, az 1964-ben IV/b-ben végzettek közül. Gáspár Magdi - aki nagy szeretettel és odaadással szervezte meg a találkozót és "adott teret" családi házukban -,  Hollósi Gizi, Laurentz Kati, Molnár Erzsi, Dobray Jutka, Soltész Magdi, Nagy Zsuzsa, Orbán Márti és jómagam találkoztunk. Sajnos a hiányzó 18 lányt nem találtuk meg, de nem adjuk fel és remélhetőleg az őszre tervezett újabb találkozón már többen részt tudunk venni. A régi szép időket felidézve, mondanom sem kell, hogy legtöbbször Kőváry tanár úr nevét említettük, de Makay Magdi néni, Molnár Mária néni, Salfay Tiborné  és osztályfőnökünk neve is  sokszor elhangzott nagy szeretettel.
Gáspár Magdi kamerázott, úgyhogy ő talán tud majd képeket is szolgáltatni. Valamennyien elismeréssel szóltak a Bagi honlapjáról, amit szorgalmasan "lapozgatnak" és mindig örömmel várják az újabb híreket.
Szeretettel ölellek: Éva
 
 
Üzenet küldője: Dóka Istvánné
Feladás dátuma: 2010-06-11 6:49-kor
Kedves Éva!
Nagy örömmel fogadtam leveled, s egyben nagy meglepetés volt, a tartalmát tekintve.
"Vidám, ifjú társaság" hangulatát idézed a 9 fős találkozóval. Gratulálok a lelkes csapatnak. Jó tudni azt is, hogy be-betekingetnek a honlapra.
Ha Neked is volt alkalmad mostanában "körülnézni" - nem emlékszem, írtam-e már - a Kökényné Bagis Emlékkönyvét elküldte Csaba számomra, s abból a nagyon részletes írásanyagból szemeztem jó pár oldalt, s bővítettem vele a honlapon található ismereteket a látogatók számára. Még vannak kiemelhető szövegrészek, melyek kapcsolódnak valamely témához, vagy személyhez, ezeket még szeretném beilleszteni.
Szeretettel várom a fotókat, remélem a videóból sikerül majd "kivágni" képeket Magdikának.
Az Emlékkönyvből néhány tanár esetében sikerült felfedeznem, hogy ugyancsak Bagis, illetve pesterzsébeti gimnazista leány volt, köztük osztályfőnökötök is, ha jól emlékszem. Ezeket a tanári lapon igyekeztem jegyezni.
Búcsúzom.
Köszönöm a tájékoztatást. Kellemes nyári pihenést kívánok.
Baráti üdvözlettel: Marika
 

Szerkesztői kiegészítés!

Szerkesztőségünk az osztálytalálkozón készült fotókat, az összejövetelről  készült rövid beszámolót Zsámbokiné Gáspár Magdolnától megkapta. Az anyag megtekinthető a  2010. 05. 29. 1964 IV. b osztály 46 év után cím alatt.

 

  

Üzenet küldője: Dóka Istvánné
Feladás dátuma: 2010. augusztus 8., 07:44  
 

Szia Évikém!
Nyitottam egy új menüpontot a honlapon. A Mozaikok utolsó sorában látható. "Kell még egy szó..." - Pesterzsébet - szülőhazánk címmel, a lap alján egy link, ahova be kell lépni.
Az iskola volt diákjainak, esetleg tanárainak, - ha valakit még meg tudok szólítani - Pesterzsébethez való vonzalma, kapcsolata, emlékei, ami a Bagitól indulván napjainkig bármely momentummal megjeleníthető. Nem fontos, hogy hosszú legyen. "Miért szeretem Pesterzsébetet? Ott élek ma is, vagy már csak az emlékeim."
Én elsőként egy rövid példát mutattam be, szinte távirati stílusban, amely bennem él, de én már másik oldalakon részletesebben is beszéltem a kapcsolódó emlékekről.
Ha kedvet kapsz rá, írj néhány sort, s egy szerinted ide illő bármely fotót is mellékelhetsz.
Elbeszélésedben utalhatsz gyermekeidre, családodra.
Remélem kellemesen telt a nyári időszak! Anyukádat óvtad a nagy melegtől? Férjed "pihentette" a sportot?
Várom kedves jelentkezésedet! Puszi: Marika
U.i.: Gizella barátnőd bemutatta fotóit az unokáról. Nagyon édes a selyemruhás hercegnő. Egy fotót majd szeretnék felhelyezni a honlapra a büszke nagymama örömére.

 

Feladás dátuma: 2010-08-22
 
Kedves Marikám!
Most nem mint bagis, hanem csak magánemberként válaszolok.
Örülök, hogy vannak mindig újabb és újabb ötleteid, majd lehet, hogy hozzászólók Pesterzsébethez is, de ehhez azért az embernek össze kell szednie magát. Egyébként gyakran nézegetem a honlapot és mindig találok számomra újdonságot és szép gondolatokat elsősorban a Te jóvoltodból. Ezekből az ember a mindennapi élethez is talál fogódzkodót!
 
Remélem családoddal együtt jól telt és telik a nyaratok, én inkább már az őszt várom a remélhetőleg kellemesebb időjárás miatt. Velünk nem sok minden történt az utóbbi időben, sajnos nem tudunk kimozdulni édesanyám miatt, mert már nem lehet egyedül hagyni. Így aztán itthon töltöttük a nyarat, egyszer-kétszer tudtunk kicsit összejönni barátokkal néhány órára. De ilyenkor mindig azt mondom, hogy csak rosszabb ne legyen. Még fizikailag elég jól van, de szellemileg nagyon épül le. Gyerekeink hála Istennek jól vannak, lányomék augusztus 2-án megkapták az új-zélandi állampolgárságot.
Gizi barátnőmmel hetente beszélünk, nagy összekötő kapocs számunkra bagis múltunk és emlékeink.
Drága Marikám, most ebédfőzés közben vagyok, ennyit magunkról, továbbra is várom kedves jelentkezésed, ami mindig örömmel tölt el. Puszillak: Éva

 

  

Üzenet küldője:
Feladás dátuma: 2010. augusztus 22., 18:20
 

Kedves Éva!
Köszönöm, hogy jelzést adtál Magadról. A közelmúltban megismerkedtem néhány emberrel. Köztük három tanárnővel., ahogyan már említettem: Melegáné Katalinnal,  aki 67 éves, dr. Gocklerné Piroskával, Ő most volt 76 éves, Levélváltásba kerültem Németh Vilmosné Loncikával, Ő most volt 77 éves, és 1951-ban a Bagiban érettségizett. Úgy látom a tablóképeteken nem szerepel egyik személy sem. Érdemes rákeresni a nevekre.
Nem tudom Téged mennyire érint Pesterzsébet. Ha megnézted a honlapon az oldalt - kicsit körülményes oda jutni a célhoz - ott most kiegészítettem, hogy mit is értek én ezalatt, hogy szülőföld, ill. pesterzsébeti emlékek.
A nyarat mi a korábbiakhoz hasonlóan, csendben, itthon töltöttük. Sajnálom, hogy most Ti is jobban házhoz kötöttek lettetek. Sajnos ez már csak így van. Minket viszont kielégít az egész napos otthoni elfoglaltságunk és a délutáni tévézés, és a számítógép.  Örömmel olvastam a jó híreket gyerekeidről.
További minden jót kívánok. Üdvözletem a családnak. Puszi: Marika

 

Szerkesztői kiegészítés!

Fenti két levél tartalmát közelebbről megnézve megállapítható, hogy komoly mondanivaló rejlik benne.

Bemutatja, mi a jelentősége ennek a honlapnak. Nem csak közvetlenül ismerős emberek találkozhatnak itt, megismerkedhetnek olyan emberek is egymással,  akik addig csak ismeretlen iskolatársak voltak, akik egyébként talán soha nem találkoztak személyesen életükben, most  mégis egymás iránti odafigyelés, érdeklődés mondható el.

A levél valójában ennél hosszabban taglalta a magánjellegűnek mondható részt. És ez a lényeg. Egymás iránti tisztelet, egymás gondolatainak befogadása. Ez az egyszerű dolog kell, hogy példát mutasson minden embertársi kapcsolat kialakulásánál.

Köszönöm Évának, hogy levelezésünk kapcsán ilyen szép érzések kerülhetnek felszínre - lehetőség a szép gondolatok kibontakoztatására. 

Marika   

 

 

Feladás dátuma: 2012. 02. 18.
 
Édes Marikám!
Nagyon szép emlékeket juttatott  eszembe a  fenti tablókép. A tanárok közül volt szerencsém személyesen is megismerni és megszeretni Alleram Etelkát és dr. Bayer Istvánnét.  Alleram Etelka,  férjes nevén Salfay Tiborné a  drága Etus néni nekünk oroszt tanított és mondhatom, hogy mindenki nagyon szerette és tisztelte. Ők az államosítás után átjöttek tanítani a Bagiba, ugyanúgy, mint Szathmáry Borbála, dr. Györgyfalvay Dezsőné, Hőfer Mária és Widder Györgyi.  Miután édesanyám az 50-es években kezdett dolgozni a Bagiban,  én kislányként ezekkel a csodálatos tanárokkal találkozhattam. Gondolhatod, hogy milyen benyomást tettek rám, ha még ma is nagyon jól emlékszem rájuk. Ők  a szó nemes értelmében vett  igazi tanárok voltak,  tudásuk és egyéniségük felejthetetlenné tette őket.
 
Ismét bebizonyosodik, milyen nagy kincs számunkra  ez a weboldal és remélhetőleg még sok örömet fog okozni nekünk és az újonnan csatlakozóknak.
Szeretettel ölellek:  Éva

 

 

Feladás dátuma: 2012. február 20 20:29
 

Drága Évikém!

Nagy örömömre szolgált, mikor a posta-listámban a Te nevedet olvastam.
Én is nagyon boldog vagyok, hogy néha ilyen régi emlékképekhez jutok. Nem tudom, hogy a tablót a honlapon, vagy az iwiw-en láttad meg, mert direkt elküldtem Fekete Erzsikének, hogy helyezze fel az iwiw iskolai képei közé. A honlapon visszamenőleg elkészítettem a régi osztályok névsorát - talán egy vagy két osztály kivételével - és a Kökényné-féle emlékkönyvből kiírt jó néhány üzenet a régi diákoktól már korábban felkerült a honlapra, s ezeket a személyeket, legalább is egy-egy főt egy-egy osztályból beazonosítok a névsorral. Bemutatok Neked néhány linket, mely oldalakat - az új feldolgozásokból - érdemes megtekintened.
Puszi anyukádnak, Neked és kedves férjednek üdvözletem: Marika

 

Szerkesztői kiegészítés!

Éva levele alapján nyitottunk egy oldalt a Tantestület menüpontban - az oldal a következő linkkel nyitható:
Tantestület a harmincas évek végén - Ács Andrásné sz. Balogh Éva 1964 b - 2012-ben.
Az emléksorból külön kiemelést kapott az egyik pedagógus, a tanári oldalon: Salfay Tiborné.
 

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.