Dóka Istvánné levele Kosinsky Ágnes részére

«« Vissza ««

Üzenet küldője: Dóka Istvánné

Címzett: Kosinsky Ágnes 

Feladás dátuma: 2012. január 23. 12:03

 

Kedves Ágnes!
Elnézést kérek, hogy ismeretlenül zavarom. Dóka Istvánné vagyok, nyugdíjas, és jelenleg a volt pesterzsébeti Bagi Ilona Gimnázium és Szakközépiskola honlapját szerkesztem.
Egyik ismerőse, Dala Andorné iwiw oldalán láttam meg az Ön nevét. (Dala andorné is Bagis diák volt.) Ismerősnek találtam, mert az iskola honlapján Dr. Horváth Károlyné tanárnő lánykori neve Kosinsky Kornélia, aki dokumentumaim szerint 1932-től 39-ig volt nyelvtanár a Bagi Ilona magánjogú leánygimnáziumban.
Amennyiben Önnek rokona lehet ez a hölgy, akkor örömmel fogadnám ennek jelzését, s netán kisebb tájékoztatást az illető személyéről.
Még egyszer elnézést. Várom kedves válaszát.
Üdvözlettel: Dóka Istvánné Rácz Mária 1966 e osztály volt diákja 

 

 

Címzett: Dóka Istvánné

Üzenet küldője: Kosinsky Ágnes

Feladás dátuma: 2012. február 15  21:27

 

Kedves Mária!
Nagyon ritkán netezem, és ritkán nézem az iwiw-et is, de örülök, hogy megkeresett.
A nagynéném, édesapám nővére volt Kosinsky Kornélia, Nelli néni. Már meghalt, 1979-ben. Édesapámék hatan voltak testvérek, és Nelly néni volt a legidősebb. A férje, dr. Horváth Károly akadémikus irodalomtörténész volt, egy fiúk volt Gábor, de sajnos már ő is évekkel ezelőtt meghalt.
Nelly néni úgy tudom francia szakos nyelvtanár volt, egyetemre Párizsba is járt a Sorbonne-n és a Szilágyi Erzsébet gimnáziumban érettségizett. Ezt azért tudom, mert én is oda jártam. Mivel mi is hatan vagyunk testvérek, és én vagyok a legkisebb, csak gyerekkori emlékeim vannak róla.
Biztosan örül Odafenn, hogy még emlékeznek Rá, a volt munkahelyén. Ha további kérdése van, írjon, szívesen válaszolok, ha tudok. De a saját mailemre, mert ezt nagyon ritkán olvasom el. Szeretettel: Ágnes

 

 

Címzett: Kosinsky Ágnes
Üzenet küldője: Dóka Istvánné
Feladás dátuma: February 18, 2012 21:12 PM

 

Kedves Ágnes!
Nagyon nagy örömömre szolgált, hogy válaszlevelet kaptam Öntől. A honlapon az 1931-ben megalapított magánjogú Leánygimnázium és a később Szakközépiskolává alakult intézmény mintegy hetven évét szeretnénk átadni az utókornak.
A honlapot Király Csaba, a Szakközépiskola egyik volt tanára, szakoktatója nyitotta meg 2007-ben. Tartalma a szerkesztőségbe eljuttatott írásokból, fotókból épül és bővül folyamatosan.
Jelenleg én fogadom a küldeményeket, szerkesztem a beküldött dokumentumok alapján az oldalakat, majd az aktuális menüpont alatt felhelyezem. A honlap iskolatörténeti alapját a Kökény Sándorné Kalmár Veronika – az iskolaalapító család egyik unokahúga – által összeállított és a pesterzsébeti Múzeum gondozásában kiadott könyv adja. E könyv tartalma igen részletes, és a volt diákok és tanárok megemlékező írásait mutatja be, megható történetek olvashatók a könyv oldalain.
A 2004-ben közzétett kiadvány alapján – az internet lehetőségeit kihasználva – törekszem arra, hogy e régi iskola kiváló tanárainak, pedagógusainak emlékét kiemeljük, megőrizzük, ha kell, áthidalva az országhatárokat. Az idő múlásával egyre nehezebb a korabeli tanárok, diákok elérése, de fontos a tiszteletadás az elődök felé.
Ezért örültem meg annyira, hogy ismerős névre találtam, s főleg, hogy Ön felajánlja segítségét a továbbiakra. Ha van ideje és nem okoz nehézséget, az előző levelében tett néhány bemutató mondat kisebb bővítésre kerülhet, akár Kornélia életéből egy-egy apró momentum megelevenítése formájában.
A honlapon a tanárok névsorában lehet kattintani a névre, s ha van a szerkesztőség birtokában megfelelő információ, ott azt rögzítjük. Ha nagyobb lélegzetű az írás, akkor téma szerint kategorizálva kap helyet valamelyik menüpont alatt. Ilyenkor a tanári oldalon csak egy mondat utal erre, s az ott elhelyezett link nyitja az adott írás oldalát.
Kornélia oldalán az Ön küldeménye alapján kerülhet bemutatásra a régi kedves tanár személye, egyénisége, pedagógus elhivatottsága.
Jelenleg egy régi fotóból került kivágásra Kornélia arcképe, de sajnos – mivel én nem ismertem Őt, - lehet, hogy nem jól választottam a csoportképből. Kérem, tekintse meg, és szükség esetén korrigálok. Dr. Horváth Károlyné
Az eredeti fotó látható az Iskolatörténet menüpont alatt, melynek itt küldöm a linkjét: 2.2   Az iskola beindítása Tehát köszönettel vennék néhány emléksort kedves rokonáról, akár férjéről is. Kornélia a Bagin kívül még hol dolgozott? Néhány fotó róla, ahogyan Ön jónak látja.
Várom kedves válaszlevelét. Üdvözlettel: Dókáné Marika

 

 

Szerkesztői kiegészítés!

További levélváltásaink tartalma gyakorlatilag felkerül a honlap valamelyik menüponjában található oldalra.

 

Üzenet küldője: Kosonsky Ágnes
Feladás dátuma: 2012-02-18  22:26 

Üzenet küldője: Dóka Istvánné
Feladás dátuma: 2012-02-19  7:18

 

Az Akkor és most_Életutak menüpontban rögzítettük Kosinsky Kornélia életével kapcsolatos ismereteinket:
Dr. Horváth Károlyné sz. Kosinsky Kornélia tanár

  

 

Feladás dátuma: 2012. 02. 27 19:50

 

Kedves Ágnes!
Az eddig kapott információkból és internetes adatokból elkészítettem egy rövid bemutató oldalt Kornélia életéről, rokonairól. Külön oldalt nyitottam a megemlékezéshez. Ha kapok újabb ismereteket, azokat is beillesztem, ha kell, átalakítom az oldalt, ha Önök másként szeretnék. Ha csak fotókat kapnék, netán 2-3 db-ot, azt is örömmel fogadnám.

Akkor és most_Életutak:  Dr. Horváth Károlyné sz. Kosinsky Kornélia tanár
Megemlékezés tanárainkról: Dr. Horváth Károlyné Kosinszky Kornéliára emlékezve.
A tanári oldalon Kornélia nevénél láthatók a linkek, az adott oldalak megnyitására. A kettőnk levelezése az Adatgyűjtés menüpontban került rögzítésre.

Szeretettel küldöm üdvözletem: Dókáné Rácz Mária 66.e

 

 

HA

Ha most sírok,
holnap nem száríthatod fel könnyeimet.
Az érzések el nem halaszthatók.
Ha feléd nyújtom kérőn kezemet
s te nem érsz rá,
később már hiába keresed.
A Szeretet perce be nem osztható.

(A vers Kosinsky Ágnes: Végül minden kezdet kötetből másolva)

 

 

Üzenet küldője: Dóka Istvánné

Feladás dátuma: 2012, decenber 21,  10:12

 

Kedves Ágnes!
Köszönöm a szép karácsonyi küldeményt. Kivonatos formában felhelyeztem a bagiszki.hu honlapunk Beköszönő menüpontjának 2012 évi oldalára, mely a következő linkkel nyitható itt közvetlenül: Karácsonyi üdvözletek - 2012 december - a bagisok részéről (a pps anyagból egy képet emeltem ki, a szép verset pedig kivonatosan idéztem.) Nagyon megörültem, hogy nem felejtette el a honlapot. Köszönöm mindnyájunk nevében. Üdvözlettel: Dókáné Marika

 

 

Üzenet küldője: Kosinsky Ágnes

Feladás dátuma: 2012. december 21. 14:03

 

Kedves Marika!

Nem felejtettem el a kérést sem, de nagyon elszaladt ez az év, előszedtem sok régi képet, és azóta vettünk egy scannert is, így talán jobb minőségben tudom elküldeni őket. Egyelőre ennyi van meg, majd ha lesz még, elküldöm.

Köszönöm a szép ppst is. Szeretettel Ágnes

 

  

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.