Dóka Istvánné levele Kiss Edithez

«« Vissza ««

Üzenet küldője: Dóka Istvánné [Rácz Mária]
Címzett(ek): Bor Jozsefne Kiss Edith [edit]
Feladás dátuma: 2010. március 3., 20:38
 
Kedves Edit!
Szeretettel és örömmel fogadom jelölésedet. Már vártalak. Irén már egy ideje mondogatta, hogy hamarosan bekapcsolódsz a társaságba. Végre megtörtént.
Megtiszteltél, hogy másodiknak engem kerestél fel. De remélem, hamarosan fotókat is látunk Rólad, hogy újra láthassalak én is a jelen időben.Most nem szeretnélek hosszú levéllel traktálni. Majd, ha ráérsz, később szívesen olvasnék Rólad, életedről, esetleg részletekről. Láttam az Adatlapodon, hogy tervező munkakörben dolgoztál, - ha jól értelmeztem. Biztosan nagyon érdekes volt. Majd írhatnál erről is.
Most pedig köszöntelek a nyugdíjasok klubjában. Én 2005-től vettem igénybe a nyugdíjba vonulás lehetőségét, még plusz majd egy évig maradtam, amíg az utódomnak át tudtam adni végleg a munkakört.
Szóval bármikor írhatsz, s bizonyára Irénke már elmondta, hogy a Bagi Gimnázium honlapján meg lehet tekinteni a jelentkezők levelei alapján bemutatásra kerülő emlékiratokat és fotókat. Neked is ott a helyed. Várunk.
Búcsúzom.
Puszillak: Marika
 
 
Üzenet küldője: Bor Józsefné Kiss Edith
Címzett(ek): Dóka Istvánné [Rácz Mária] 
Feladás dátuma: 2010. március 4., 18:30
                                                                                                                     
Kedves Marika!
Köszönöm a szép fogadtatást, örülök, hogy bekapcsolódhatok a kis társaságotokba, (-most már a mi nyugdíjas klubunkba). Én is 2005-től vagyok nyugdíjas, de csak 2006 nyarától élvezem a nyugdíjasok megérdemelt pihenését. Ez a pihenés aktív pihenés, mert soha nincs időm semmire. Mindig kitalálok, vagy a gyerekeim kitalálnak valamit. Az unokám nem szeret oviba járni, ezért sűrűn beteg. Hamarosan begyűjtök egy mai képet, (bár a régi képeim előnyösebbek). Én is szeretnék többet tudni Rólad. Most már tudunk "beszélgetni". Most búcsúzom. Puszi: Edit

 

 

Szerkesztői kiegészítés!

Editke elkülde a középiskolás évekből megőrzött fotóit. Négy fényképet helyeztünk fel a Ballagás menüpont alatt, az oldal bővítéseként, majd egy fotót pedig egy iskolai hajókirándulásról a Szabadidő_Osztálykirándulás menüpont alatt.

 

 

 

Üzenet küldője: Kiss Edith [edit] (8) Üzenek
Címzett(ek): Dóka Istvánné [Rácz Mária] 
Feladás dátuma: 2010. március 16., 23:28
 
Marika!
Megnéztem a honlapot nagyon tetszik, a képek is, a szerkesztés és a szöveg is. Köszönöm a "Monalisa" bókot. Majd küldök valamilyen fotót, egyelőre más nincs. Egy "köztes" képet -10 évvel ezelőttit - tudnék küldeni. Jelenlegi állapot nincs.
Köszönöm a gratulációt a tanulmányaimhoz, azok az évek feledhetetlenek. Sajnos elmúltak. Szerettem a munkámat is, érdekes volt. Egyébként élvezem a nyugdíjas éveket is. Soha nem unatkozom, mindig van valami, amivel foglalkozom. Jól érzem magam.
Írj magadról Te is! Puszi Edit

 

 

Üzenet küldője: Dóka Istvánné [Rácz Mária]
Címzett(ek): Kiss Edith [edit
Feladás dátuma: 2010. március 17., 07:24
 
Editkém!
Örültem a válaszlevelednek. Képzeld, azt vettem észre, hogy fotók nélkül nem tudok emlékezni mindenre. Sőt. Magdi nénire sem emlékeztem. Harmatosi írt Róla a honlapra a "Tananyagon kívül". menüpont alatt. Én a honlap gépelési munkái során ismerkedtem meg vele, élettörténetéről részletesen, ahol az 1950-ben érettségizett Marek Zsuzsa tanítványa írt róla nagyon szép, megható visszaemlékezést. Ugyanebbe az osztályba járt Kökény Sándorné Kalmár Veronika, a Bagi Gimnázium alapítójának, Kalmár Ilonának rokona, aki 2004-ben kiadta gyűjtő munkájának szerkesztett írását, a Bagi Ilona Leánygimnázium Emlékkönyve címmel. Nem tudom, Te ismered-e a kiadványt, én nem jutottam hozzá innen Rácalmásról, csak a honlap megalapítójának, Király Csabának e-mail fénymásolt küldeményeiből ismertem meg egy-egy oldalt. Pl az Iskolatörténet rövid változatát is.
Szilvay Gézánét is nagyon szerettem, de nem tudtam komolyabb megfogalmazást összehozni, csak tiszteletem jeléül egy fiatalkori fotóját nagyítottam ki a Tanárok - menüpontban nevénél. Ha Te tudnál Róla néhány mondatot visszaemlékezés formájában leírni, akkor szívesen beilleszteném még nevéhez. Most a kirándulási fotó másolatát oda illesztettem a tanárni névsorban nevéhez. Ezt fontosnak tartottam. Köszönöm még egyszer, hogy megismerhettem fotóidat.
A következő találkozásig üdv.: Marika

 

Dr. Szilvay Gézáné a tanári névsorban!

  

 

Üzenet küldője: Kiss Edith [edit
Címzett(ek): Dóka Istvánné [Rácz Mária] 
Feladás dátuma: 2010. március 20., 22:25 

 

Szia Marika!

Kérdésedre válaszolva:

Szilvay Gézánéra - Panni nénire - emlékszem, de nem sokat tudok róla írni: Szigorú, jól felkészült matematika tanár volt. Mint osztályfőnök bármilyen problémával fordulhattunk hozzá, segített megoldani, amennyire az adott körülmények között, akkor és ott lehetséges volt. Konkrétumot ennek igazolására nem tudok felhozni. Csak rövid ideig tanított bennünket.

Életemben inkább Ancika volt a meghatározó nemcsak a fizika, hanem a matematika oktatását is magas színvonalon, lelkiismeretesen végezte. A tananyagot, ha kellett többször elismételte, hogy mindenki megértse. Feladat megoldásnál logikusan vezetett rá a megoldásra: pl: matek szöveges feladatot többször elolvastatta, részenként vesszőtől, vesszőig, majd újból az egészet összefüggően elolvasni, és miután megértettük a szöveget akkor kellett elkezdeni felírni, majd megoldani a feladatot. Még ma is emlékszem, amikor a táblánál a"hány éves a kapitány " szöveges feladatot oldom meg, vagy a gömb felszínét vezetem le. Mint osztályfőnök nemcsak az akkori jelennel, hanem a jövőbeni feladatokra vonatkozóan is kaptunk tanácsokat. Az emberi tartást a legfontosabbnak tartotta.

Más: Sokszor eszembe jut, amikor kérvényt vagy hivatalos levelet írok. Látom magam előtt, amikor magyarázza, a kérvény- tartalmát hogyan kell megfogalmazni, milyen legyen a formája, s mikor elkészül az írat, miként kell azt összehajtani. Kitért, a jövőbeni háziasszonyi teendőkre, pénz- időbeosztás stb. Még számos emléket hordozok magamban, én sokat kaptam Tőle, mint EMBER-től, mint TANÁR-tól. A gimiben - úgy emlékszem - Ő vezette a matek szakkört is.

Én voltam táborban is, almát szedtem Bácsalmáson, és komlót, valahol Baranyában. Ha az időm engedi, megnézem, a fényképek között hátha találok erre valamit. Most, hogy megérkezett a tavasz, sok a kertben a teendőm, kevesebb időm van. Csak este későn van egy kevés idő a levélírásra, de akkor már fogalmazni sem tudok.

Válaszodat várom. Puszi:Edit

 

  

Üzenet küldője: Dóka Istvánné
Feladás dátuma: 2010. március 21. 6:40
 
Editkém!
Köszönöm a levelet.
Nagyon jó az emlékezeted. Fantasztikus részletességgel írtál Anci néni munkájáról.
Ancika számomra is különleges, értékes ember volt, de ilyen aprólékos dolgok nem jutnak eszembe, pedig bizonyára engem is megérintett, hiszen a matematikát én is szerettem,- egyébként ez minden matematika tanárom esetében igaz volt. A fizika már nem volt annyira a kedvencem.
Editkém!  Arra gondoltam, rögzítem az írásodat, s ha majd kapok később mellékleteket, fotókat, akkor erről a visszaemlékezésről készítünk egy bővítményt.
Kérdezném, hogy az iskolás időből a diáktársakról mi jut eszedbe? Ezt mint régi osztálytársad kíváncsiságból, és egyben, mint a honlap anyagának gyűjtője kérdezem.
Puszi: Marika

 

 

Szerkesztői kiegészítés!

Editke levele alapján idézetet illesztettünk be dr. Szilvay Gézáné I. évfolyamos osztályfőnök nevéhez,

valamint Szantó Józsefné osztályfőnök nevéhez, aki érettségire vitte az osztályt,

valamint készült egy oldal az Akkor és most_Köszönet tanárainknak menüpont alatt Ancikára emlékezve.

 

 

Feladás dátuma: 2010-04-19 12:46

 

Kedves Marika!

Kicsit elmaradtam a levélírással. Már napok óta készülök válaszolni az előző leveledre.

Stokovszky tanár Úr:

A ballagás után én is voltam Nála, nagyon örült a látogatásunknak (úgy emlékszem, hogy még könnyek is voltak a szemében, annyira meghatódott). Sok emlék volt a kis lakásában, amit az útjai során gyűjtött össze. Az állatkertből jött a Bagiba -ott dolgozott-, de nem tudom mivel foglalkozott. Szerény körülmények között élt, de nyaranta mindig elutazott valahová, élményeit, a tanév elején szívesen megosztotta velünk. Sokfelé járt, és sokat mesélt Egyiptomról is. Arra nem emlékszem, hogy milyen volt a látása.

Szécsi Katalin:

Szerintem Ő, nem utazott, mert sok macskája volt, és nem tudta kire bízni. Szerény körülmények között élt Ő is. Majdnem minden pénzét a macskák etetésére költötte. Szécsi tanárnő a Kossuth Gimnáziumból jött át a Bagiba. Az ottani kirándulás élményeit mesélte el nekünk kémia órán, főleg ha provokáltuk, és nem akartunk felelni.

Kicsit hosszúra nyúlt a válaszom, ezért nem az IWIW-en küldöm a levelem, remélem megkapod (a terjedelme miatt ).

Puszi: Edith

 

Feladás dátuma: 2010-04-19  16:42

 

Kedves Edith! 
Köszönöm, hogy ennyi elfoglaltság mellett ilyen bő tartalmú levelet írtál nekem, minden kérdést kimerítően. 
A Stokovszky kérdésre is nagyon élesen emlékszel vissza. Gratulálok. Én már arra nem is emlékeztem, hogy a ballagás után mentünk. Harmatosi Irén azt írta, hogy az Állatkert igazgatója volt, de az interneten tettem egy gyors keresést, s az igazgatók felsorolásában nem láttam a nevét. Ettől még lehetett egy rövid időszakra igazgató, vagy legalább is második ember.
Én például nem emlékszem Szécsi Kati tanárnő melyik évben tanított minket. Azt gondolom, ha majd lezajlik Nálad a sűrű program, - talán télre - majd egy-két ilyen visszaemlékezést  még fűzhetünk tanáraink oldalára.
Most búcsúzom. 
Szeretettel gondolok Rád és sok sikert kívánok a munkákhoz: Marika

 

 

Feladás dátuma: 2010. december 13.
Edithkém!
Gyakorlatilag nekem az otthoni feladataim mellett immáron harmadik éve a Gimnáziumunk honlapja van életem 
középpontjában. E nélkül nincs nap. Nagyon sok érdekes dologgal, régi iskolatárssal találkozom, küldeményeiket nagy örömmel helyezem fel. Ha egy kis időd van, felhívom figyelmedet két  új menüpont megtekintésére. 
Ha valamelyikhez hozzáfűznivalót küldenél, örömmel fogadnám. 
Beköszönő,"Kell még egy szó..." - Pesterzsébet - szülőhazánk.   Az oldalakon látható linkeket külön-külön tekintsd meg. Személyeddel kapcsolatos visszajelzésedet várom, 
ha még belefér ebbe az ünnep előtti néhány napba.
Sok puszi: Marika
  
Feladás dátuma: 2011.január 4.
Marika!
Mielőtt a levél írásába belekezdtem, megnéztem a Gimnázium honlapját, az általad ajánlott Beköszönő és a "Kel l még egy szó"- anyagát. A Beköszönő-ben lévő szépen összeállított anyag is nagyon tetszett, ügyesen összefogtad. Meglepődtem, hogy benne van az én újévi köszöntőm is.
Meghatott a Lonci néni kézírásos ünnepi köszöntője. Öt nagyon szerettem, máig bennem van az, ahogy az Ady verseket elemezte. Lonci néni különleges képességgel rendelkezett, úgy adta át a "vers lelkét" nekünk, amire csak kevesek képesek.
Én nem voltam oda a versekért korábban, a szép verseket szerettem.
Miközben nézegettem, olvasgattam, a honlapot, megállapítottam, hogy jó írói, szerkesztői tehetséggel rendelkezel, jó olvasni, amit leírsz, tudásodat kamatoztathatnád, egyéb helyen is.
Levélírás közben jutott eszembe, hogy a nővérem is "bagis" volt, 59-ben végzett. Majd szólok Neki, hogy gyűjtsön anyagot.
Majd később, ha nyugalmasabb időszakom lesz, előveszem régi fényképeim, ami feleleveníti a régi dolgokat, s ezt megosztom Veled, bővítheted az anyagot a honlapon.
Puszi: Edith
  
 
Feladás dátuma: 2011. január 4.
Edithkém!
Nagyon fellelkesítettél, - az is lehet, hogy már egyszer beszéltünk róla - hogy a testvéred is itt érettségizett a Bagiban. Nagyon érdekelne a testvéred anyaga. Erre vonatkozó intézkedésedet helyezd előtérbe, legyél szíves.
Az 59-es évfolyamból az osztályok megvannak. Kinyitottam a d osztály tablóképét, és két Kiss nevű lány közül az Ibolya szemét láttam Hozzád hasonlónak. Nem tudom, nem tévedtem-e.
Nagyon szeretem az 59-es lányokat. Ha az osztálynévsorban a kék színű névre rálépsz, azokról már van anyag. A linkek mennek, viszik az anyagot. Jó lenne, ha kapnék írást Nővéredről, akár életrajzi jellegűt, akár visszagondolva az iskolára, tanárokra, diáktársakra. stb. Nagyon várom erre vonatkozó válaszodat, s ezzel együtt a Mozaikok_ Érdekességek oldalra is fel szeretnélek tenni Benneteket, mint a Gimnáziumon belüli rokonok, hozzátartozók. Ezt is megtekintheted, hogy lásd, kik vannak eddig fenn.                            Érdekességek – kapcsolatok
Puszi: Marika
 

Szerkesztői kiegészítés!

Szerkesztőségünk beazonosította Edith  testvérének arcképét az 1959 IV. d osztály tablóképén.

A két testvér, akik a fentiek szerint mindketten a Bagi Leánygimnáziumban érettségiztek, bemutatásra kerültek a jelzett menüpontban, a    33. sorszám    alatt.

 

 

Feladás dátuma: 2011-02-02
 
Szia Editkém!
Szeretnélek megkérdezni Téged, vannak -e emlékeid a politechnikai oktatásról, a négy év folyamán merre jártunk?
Nem tudom, kérdeztem-e már ezt, most szükség lenne egy visszaemlékezés a mi éveinkből. Nekem nem túl széles az emléksorom, ezért kérném, hogy Te írj egy rövid visszaemlékezést, mindegyik évre kitérve, ha ez Neked knnyebben megy.
A honlapon a Gyakorlati oktatás menüpontban, a Gimnázium 60-as lányok írása után illeszteném be a 66-os évet.
Kérlek, válaszolj, tudsz-e időt szakítani rá. Neked jó az emlékezőképességed.
Puszi: Marika

 

Szerkesztői kiegészítés!

Edithke levele alapján elkészült egy oldal az Akkor és most_Régen és ma menüpont alatt: Kiss Edith 1962 -1966 IV. e

 

 

Feladás dátuma: 2011-12-08    17:54
 

Edithkém!
Megkaptam az Adventi köszöntődet: Én is kívánok Neked hasonló sok szépet ebben az ünnepi hónapban.
A Mikulás küldeményedből kivágtam az egyik képet, ahol a négy pici mikulás baba van együtt. Az tetszett belőle.

A beköszönőbe is beillesztek képet leveledből.
Sok puszi: Marika

  

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.