Akkor és most

«« Vissza ««

Köszönet tanárainknak

Kiss Edit - 1966 IV. e - visszaemlékezése a gimnáziumi évekre

 

 
Életemben Szántó Józsefné Ancika meghatározó volt. Nemcsak a fizika, hanem a matematika oktatását is magas színvonalon, lelkiismeretesen végezte. Tanáraink közül kiemelt személy volt számomra.
 
A tananyagot, ha kellett többször elismételte, hogy mindenki megértse. Feladatmegoldásnál logikusan vezetett rá a megoldásra, a szövegértelmezést előtérbe helyezve: pl: matematika szöveges feladatot többször elolvastatta, részenként vesszőtől - vesszőig, majd újból az egészet összefüggően elolvasni, és miután megértettük a szöveget, akkor kellett elkezdeni felírni, majd megoldani a feladatot.
 

Még ma is emlékszem, amikor a táblánál a "hány éves a kapitány " szöveges feladatot oldom meg, vagy a gömb felszínét vezetem le.

 

A Gimnáziumban - úgy emlékszem - Ő volt a matematika szakkör vezetője is.
 
 
 
Mint osztályfőnök, nem csak az akkori jelennel foglalkozott, hanem a jövőbeni feladatokra vonatkozóan is kaptunk tanácsokat Tőle.
Sokszor eszembe jut Ancika, amikor kérvényt vagy hivatalos levelet írok. Látom magam előtt, amint magyarázza a kérvény tartalmát, hogyan kell megfogalmazni, milyen legyen a formája, s mikor elkészül az irat, miként kell azt összehajtani. Kitért, a jövőbeni háziasszonyi teendőkre is, pénz- időbeosztás stb. Igyekezett bevezetni minket az élet fontos teendőinek ismereteibe.
 
 
Az emberi tartást a legfontosabbnak ítélte meg.
 
Még számos emléket hordozok magamban.
Én sokat kaptam Tőle, mint EMBER-től, mint TANÁR-tól egyaránt.
 
 
Szeretettel emlékezem Rá
Kiss Edit 1966 IV. e  2010 március

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.