Dóka Istvánné levele Stumpf Ferencné Szabó Ilonának

«« Vissza ««

Üzenet küldője: Stumpf Ferencné Szabó Ilona
Email:stufer06@freemail.huJavascript required
Feladás dátuma: 2010-03-04 12:55:14, GMT +1

 

1958. IV. B Sajnálom, hogy Hadnagy Tibor Tanár úrról nem találtam semmi feljegyzést, pedig szerettük Őt.

 

 

Üzenet küldője: Dóka Istvánné
Címzett: Stumpf Ferencné Szabó Ilona
Feladás dátuma: 2010. március 5.

 

Kedves Ilona!
Nagy örömünkre szolgált, hogy találkozhattunk Önnel a Vendégkönyvben tett bejegyzése alapján. A jelzett hiányosságot meg fogjuk szüntetni, de ehhez az Ön segítségét kérjük.
A régi iskolánk honlapjának tartalmát ugyanis azokból az adatokból tudjuk bővíteni, amelyeket a volt diákok elküldenek számunkra. Nem tudom hol sikerült rátalálni a honlapra, de nagyon vártuk már egy 1958 IV.  b osztályban érettségizett volt tanuló jelentkezését. Ezért szeretettel fogadnánk, ha az osztály tablóképének scennelt formában történő beküldésével örömöt szerezne azon osztálytársaknak és iskolatársaknak, akik ezt még nem tudták megtenni. Remélhetőleg a tablóképen szereplő tanárok között ott látható a nevezett Hadnagy Tibor tanár úr is, akivel kapcsolatos kedves emlékeit röviden megfogalmazhatja, hogy a honlap valamely oldalára felhelyezhessük. Erre vonatkozóan a lehetőség a weblap bal oldalán felsorakoztatott menüpontok közül kiválasztható, vagy csak egyáltalán, általánosságban, mint Diákévek emlékei cím alatt bejegyezhetjük visszaemlékezéseit.
Várjuk kedves válaszát.
Tisztelettel: Dóka Istvánné sz.Rácz Mária, 1966 IV. e osztály volt diákja

  

 

Üzenet küldője: Stumpf Ferencné Szabó Ilona
Címzett: Dóka Istvánné
Feladás dátuma: 2010-03-13 12:46
 
Kedves Marika! 
Szeretném, ha elfogadnád, tegeződjünk, jó? 
Köszönöm válaszodat. Sajnos az a problémám, hogy jelenleg nincs lehetőségem a szkennelésre, majd próbálok valakit keresni, aki tud ebben nekem segíteni.
Hadnagy tanár úr nagyon zárkózott ember volt, csendes, szerény és nagyon szerette a magyar irodalmat. Mivel én mindig nagyon szerettem a verseket, és általában a magyar irodalmat, ezért nagyon szerettem az óráit.
Az osztályfőnökünk  Tóth Olgi néni volt, akiről ugyan találtam feljegyzést, de hozzátennem, hogy Olgi néninek nagyon jellemző tulajdonossága volt a természet szeretete. Férje hivatásos túravezető volt, ezért Ők sokat túráztak és mi is sok helyen jártunk az országban, Telkibánya, Sárospatak, Gézaháza, Kisinóc, Misinatető szépségeit általa ismertük meg. Ami nekünk, fiatal lányoknak nagyon fontos volt, hogy bármivel fordulhattunk hozzá, amit nem értettünk. Neki, mint biológia tanárnak nem voltak furcsák a kérdéseink, akármilyen kényes témát kérdeztünk Tőle.
Másik imádott tanárunkról: Szőke tanár úrról érdemes megemlíteni, hogy kiváló zenész volt, kedvenc hangszere a trombita volt, amin nagy hozzáértéssel játszott. Soha nem gondoltam volna, hogy fizika óra lehet élvezetes is. Óra első 10-15 perce kötetlen beszélgetés volt, amikor azt mondta a Tanár úr, hogy most kész, onnantól intenzív tanulás és odafigyelés kezdődött. Minden lazasága és bohémsága mellett a legszigorúbban követelte meg a fegyelmet, amikor tanultunk. Nagyon szerettük. A misinatetői kirándulásra Ő is elkísérte az osztályt. Az Ő személye miatt ez volt a legemlékezetesebb kirándulás.
Kedves Marika!
Az iskola honlapjáról a húgomtól hallottam, Ő az a  Szabó Ildikó az 1965 F osztályból, akivel nemrég leveleztél.
Amennyiben sikerül a szkennelés, jelentkezem.
Üdvözlettel Szabó Ili
 
  
Üzenet küldője: Dóka Istvánné
Címzett: Stumpf Ferencné Szabó Ilona
Feladás dátuma: 2010-03-13   15:03
 
Kedves Ilona!
Először is köszönöm, hogy válaszoltál megkeresésemre. Általad nagyon gyorsan hozzájutottam 3 tanárhoz fűződő néhány kedves emléksorhoz, nagyon örültem ennek. Igyekszem felhelyezni a honlapra a gondolatokat, idézve leveledből.
Azon pedig meglepődtem, és külön öröm volt számomra, hogy testvére vagy Ildikónak, akivel a közelmúltban igen kedves levelezést folytattunk. Ő beszélt az unokatestvérről, melynek kapcsán kettőjük fotóját felhelyeztem a Mozaikok_Érdekességek menüpont alatt, de ezek szerint Neked is ott a helyed, mint testvérkapcsolat. Ha sikerül elküldened a tablóképet, akkor arról fogok tudni másolni, és oda beilleszteni Rólad is egy arcképet..
Ha egyéb diákkori fotókat is őrzöl még netán, azt is át kellene scennelni, - ha kapsz majd segítséget. Vagy az életed érettségi utáni alakulásáról is írhatsz, röviden vagy kiemelten, ahogyan tetszik Neked, visszaemlékezni egy-egy érdekes, érdemleges momentumra, vagy csak egy egyszerű, hangulatos pillanatra, mely szép emlékként tér vissza emlékeid sorából.
Az iwiw oldalakon kerestelek, de nem találtalak. Rokonaid bizonyára vannak ott, mert Stumpf névnek és Hollerné Ildikó nevének ismeretségi kapcsolatát felfedeztem. Szóval nem csak diákkorból, hanem azutáni időkből is szívesen fogadom fotóidat, írásodat, ha van kedved hozzá. Búcsúzom. Várom küldeményedet.
Üdvözlettel: Marika

 

 

Szerkesztői kiegészítés!

Ilona levele alapján idézetet fűztünk Szőke tanár úr

                                                    Hadnagy tanár úr és

                                                    Tóth Lajosné osztályfőnök nevéhez.

 

 

Feladás dátuma: 2011-01-15  8:27

Kedves Ilona!
Hamarosan elmondhatjuk, hogy eltelt egy év, amióta először internetes levélen keresztül találkoztunk.
Nagy örömmel és tisztelettel fogadtam akkor is leveled.
Nem tudom, megtekintetted-e a honlapot, miután felhelyeztem írásodat. A levélváltásunk egy külön oldalon látható, - annak a linkjét itt megküldöm - s az oldal alján lévő kék színű három link mutatja, a külön kihelyezett bejegyzéseket a tanárok nevéhez.
A leveledből olvasható, hogy terveztél scennelést a képeid, tablókép megküldéséhez. Ez még ideáig nem történt meg. Ha módodban van, örömmel fogadnám ismét a honlapra való betekintésedet, illetve a fotók megküldését. Nagy hiányt tudnánk megszüntetni ezzel.
Az új év kapcsán engedd meg, hogy ezúton köszöntselek, boldog Újesztendőt és jó egészséget kívánva!
Baráti üdvözlettel: Marika
 

 

 

Feladás dátuma: 2011-05-02
 

Kedves Ilona!
Remélem levelem jó egészségben és jókedvben talál. Igaz, most kicsit borúsabb lett az idő, de azért a tavasz már a miénk, sőt a nyári meleg is meghozza kedvünket a lendületes mozgáshoz, s gondolataink csapongásához is.
Ezért gondoltam, megérdeklődöm, volt e már alkalmad a tablókép scennelését kérni valakitől, vagy netán egy-egy emléksort küldeni azokról a történetekről, amit ígértél nekem.
Persze nem reklamálok, ha nem jött össze a dolog, de ha igen, akkor nagy örömmel fogadnál küldeményedet.
További minden jót kívánok!  Puszi: Marika

 

 

Feladás dátuma: 2012. április 5. 8:58

 

Kedves Marika! 

Azt nem mondhatom, hogy hamar elkészültem vele, de most elküldöm Neked az említett képeket. Az ezt követő email-ekben küldöm a képeket beszámozva, a hozzájuk tartozó szövegek beszámozva az alábbiak. 

  • 1. Tablókép az osztályomról. 
  • 2-3-4 Kirándulás Olgi nénivel és Szőke tanár úrral. Nem tűnünk szomorúnak. 
  • 5.Szeretném ezt a képet a "Mozaikok"-hoz felajánlani Szabó Ildikó/ a húgom / és Piri Éva / az unokatestvérem/mellé. A 13-as képen a nővérünk Juhász Ferencné Szabó Margit van, ő is a lánygimnáziumba járt Göndöcz Loncikáék osztálytársa volt, csak nem érettségizett velük/ahogy abból az osztályból a háború után sokan anyagi okok miatt nem jutottak el az érettségiig/. Az osztálytalálkozóikra rendszeresen járt, számon tartják  őt is osztálytársként. A tavaly a hatvanadik osztálytalálkozón is ott volt, ill. ott voltunk, hiszen az elmúlt években ennek az osztálynak a találkozóin én is rendszeresen részt vettem, jól ismerem az osztályt, Loncikát, Sasata Ilikét, Sólyom Mártikát, hiszen a nővérem sokat vitt magával diák korában. 
  • 6. Olgi néni az iskola kertjében  az 1956-1957 tanév végén.
  • 7. számú kép is ekkor készült. 
  • 8. Ez volt az utolsó képünk, szintén az iskolaudvaron készült, csak egy évvel később 1958-ban.Szerencsére Hadnagy tanár úr itt is látszik, Olgi néni és Andrea néni, valamint igazgató néni és Szőke tanár úr. 
  • 9. A harmadikosok ezt a mini albumot készítették nekünk, benne volt a 8-as kép és a két iskola képe. Meglehetősen szerény volt, az akkori lehetőségeknek megfelelő. 
  • 10. Ez a kép is 1957-ben készült, óraközi szünetben az iskolaudvaron- szinte mindenki az előírás szerinti köpenyben! 
  • 11. A Török Flóris utcai épület ahol 1954-ben elindultunk, ez volt a ballagási emlékben, valamint a 12-es kép. 
Kedves  Marika! Egy kiegészítés: az osztály névsorunkban  Pitrik Éva neve tévesen szerepel. 
Ha valami kérdésed van, szívesen állok rendelkezésedre.
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!
Szeretettel: Stumpf Ili

 

 

Feladás dátuma: 2012. április 5. 9:12
 

Drága Ilona!
Nagyon nagy meglepetés ért engem, hogy kedves, igen tartalmas leveled, és a sok különleges fotód megérkezett. Meghatottsággal fogadtam, hogy ezt megkaphattam Tőled.
Az anyagot áttanulmányozom, mert egy ilyen képsort alaposan szeretek átnézni, beleélni magam a látottakba. Nem tudom, mindenhez lesz e elég információ. Ha véletlenül kérdésem merülne fel, akkor levelemmel ismét megkereslek - engedelmeddel.
Még egyszer köszönöm, nagyon hálás vagyok, hogy e szép húsvéti ünnepet ezzel bearanyoztad nekem.
Ezúton kívánok Neked is kellemes ünnepeket, boldog, szép Húsvétot. Szeretettel: Dókáné Marika

 

 

Feladás dátuma: 2012. április 5. 9:17
 
Marika kedves, köszönöm a gyors választ, már nem dolgozom, ezért sokkal több időm van a gépnél ülni, szólj, ha valamiben kiegészíthetem az elmondottakat. Szeretettel  Ili

 

 

Feladás dátuma: 2012. április 6. 7:45
 

Kedves Ilona!
A képeid felhasználását megkezdtem.  Váratlanul - ahogy ez már lenni szokott - a folyamatos munkámat megakasztotta, hogy a weblap új domain nevet kap, s emiatt rövid leállás történik. Így az eddigi felhelyezésem csak odáig jutott, hogy a Te iskolai képedet felhelyeztem a Mozaikok_Érdekességek oldalára, így bővült a képek száma háromra. Azt viszont, csak később olvastam, hogy nővéretek is ebbe a gimnáziumba járt, így az ő fotóját, - ezután készültem beilleszteni, mikor a weblapszerkesztési lehetőségem egyik percről a másikra megszűnt. Tehát elnézést kérek, hogy az általad megküldött értékes fotók kicsit késve kerülnek fel majd az oldalra. Ezért már a névsorban lévő téves nevet is csak később tudom korrigálni. Elnézést érte. Az illetékes főnökök váratlanul döntöttek a szerkesztés leállásáról.
Pontosítást kérnék, jól értettem-e. Tehát az 5. kép Szabó Margitka 51 b osztály tanulója volt. Ezt az osztály névsorának oldalára be fogom jegyezni. A 60. osztálytalálkozójukon Szabó Margitka valóban jelen van. A 13. kép, - amit küldtél - tehát szintén az övé.
Hadnagy Tibor nevéhez is fel fogom helyezni a tablón látható arcképet.
Nem tudtam, hogy mostanáig munkaviszonyban voltál, azaz dolgoztál. Szívesen fogadnék egy rövid leírást arról, hogyan alakult életed az érettségi után. A történetet bármely irányban bővítheted. Munkád, családod, testvéreid kapcsolata. (Csak olyan szinten, amely szerinted megemlíthető.) Egy-egy fotó is jó lenne ezekről az időkről. Akár egy mostani vagy közeli képet beillesztenék a levelezésünk oldalára is, ahogyan mindenkinél ezt megtesszük.
A tablóképről leemeltem még szabados Magdolna arcképét is, akinek testvére szintén bagis volt, az 59.d-be járt. a Mozaikokban szintén üres volt a fényképhely. Most azt is pótolni tudtam. Ha diáktársaidról szeretnél írni régebbi, vagy későbbi információkat, kapcsolatok megemlítését, azt is be tudjuk építeni. Vagy az osztályból volt-e valaki, akihez baráti kapcsolat fűzött. Erről is írnék néhány sort, ha van kedved megemlíteni ezt.
Remélem, nem zavartalak hosszú levelemmel. Üdvözletem küldöm: Marika 

 

 

Feladás dátuma: 201204.07. 13:52
 
Kedves Marika! Most csak egy rövid kiegészítés: az  ötös képen én vagyok - igaz ez egy korábbi, nem mostani képem, de szeretem, a 13-as kép a nővérünk. A többi kérdésedre is válaszolok ünnep után. 
Szép napot, szeretettel üdvözöl: Ili

  

 

Feladás dátuma: 2012.04.10. 15:33
 

Kedves Ilona!
Ismét tudok dolgozni a honlapon. Elsőként felhelyeztem a levelezés oldalra a levélváltásokat, és kedvenc képedet - ahogyan általában a többiekhez hasonlóan - olvális formában felhelyeztem oda. Valóban nagyon kedves arc. Gratulálok a szép fotóhoz. Stumpf Ferencnével sz. Szabó Ilona 1958 IV. b
A négyzetes formáját még fel szeretném használni más anyagodban, amit majd küldeni fogsz nekem.... Remélem. A Mozaikok Érdekesség oldalán nem helyeztem fel, mert ott általában tablóképekről vágom ki a  fotókat. Ha Margitka nem található az 51-es tablón, akkor egy korabeli diákképet kellene oda beilleszteni, az idősebb képet szintén felhelyezhetnénk egy Életutak bemutatódban, mikor két testvéredről tennél említést. Mi a véleményed?
Ennek megfelelően tehát várok egy diákképet Margitkáról, a nevét már bejegyeztem ott a Mozaikokban. 20  Szabados lányok, Margit és Magdolna (Kattints a kék húszas számra.)

A tanári névsorban - a megküldött osztálytabló fotója alapján - beillesztettük szeretett tanárotok arcképét: Hadnagy Tibor
A névsorban a hibát kijavítottam. Egyelőre búcsúzom. Folytatom a többi fotó felhelyezésével. Üdvözlettel: Marika

 

Szerkesztői kiegészítés!

Ilona küldeményei alapján az alábbi oldalak is bővítésre, illetve megnyitásra kerültek.

A tanári oldalra felhelyezésre került osztályfőnökükről egy kedves fotó, mely az iskolaudvaron készült 1957-ben. Tóth Lajosné

Ballagási emlékképek Ilonától:  1958 IV. b
Fotók a diákévekből: 1954-1958 évfolyam, b osztály
Szabadidő_Osztálykirándulások emlékképei: 1958 IV. b osztály
 
 
Feladás dátuma: 2012. április 17. 11:48
 
Kedves Marika!
Kérésedre küldöm az osztálykirándulás képeihez a neveket:
1. kép. Szabó Ili, Szabados Magdi, Nagy Györgyi, Bessenyei Csilla, Sindely Erzsike, Százados Margitka, Pitrik Évi és Sarudi Ági. 
2. kép. Sarudi Ági, Olgi néni, Dessewffy Mónika, Nagy Györgyi és Szabó Ili
3. kép. Bessenyei Csilla, Szabados Magdi, Nagy Györgyi, Szőke tanár úr, Sarudi Ági, Százados Margitka, Pitrik Éva, Szabó Ili, Végh Jutka, Breznay Évi és Dessewffy Mónika.
Sajnos az osztálytársaimról szinte semmit nem tudok, egyedül Nagy Györgyiről tudtam, hogy hol van, mert Ő volt a nővéremék körzeti orvosa hosszú éveken keresztül Zuglóban. Miután idős szülei a közelünkből talán hozzá költöztek, megszakadt a kapcsolat. Próbáltam megtalálni valamelyiküket a facebook-on, de sajnos nem találtam senkit.
Köszönöm szépen a munkádat, szeretettel: Stumpf Ili
 

 

Szerkesztői kiegészítés!

Köszönjük Ilonának, hogy a honlap számára ennyi kedves fotót küldött, és különféle témában szinesítette az eddigi anyagainkat.

A három nővérről egy -egy fotót mutattunk be a kapott képekből az Akkor és most_Régen és ma menüpontban: Szabó Ilona 1954 -1958 IV. b

Egy későbbi alkalommal még szívesen fogadjuk további információit, írásait.

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.