Ki ismeri Gerő Klárit az 1957 IV. d-ből?

«« Vissza ««

Gerő Klári 1957 IV. d

Félig nemzedék írta történelem

Kivonatos idézet az internetről : 2009. június 11.
 
Mi, akik itt az új évezred küszöbén a társadalom „öregei”, idősei vagyunk személyemben közelebb a 70-hez, mint a 60 évhez, átéltük a fasizmus, a II. világháború borzalmait, és még élnek anyáinkkal, apáinkkal egykorúak közül azok is, akik az I. világháborút is megszenvedték.
Kisgyermekként váltunk éretté, a bunkerbe menekülés és az abból való visszatéréskor a felszínre. Megborzadva az emberi holtestektől, a döglött lovaktól, a rombolástól. Félve a nyilasoktól, a megszálló katonáktól, félve a megbélyegzéstől, a megalázástól és az azzal járó társadalmi megkülönböztetéstől. Ki ezért, ki azért lett számkivetett saját hazájában, mert az akkori hatalom képviselői bújni, félni kényszerítették.
A ma fiataljai számára mi vagyunk az „élő történelem”, részünkről sokszor annak hiányos ismeretében. Korunk és múltunk alapján joggal reméljük, hogy kiérdemeltük a figyelmet és a törődést a társadalom részéről. Ezt gondoljuk mi az öregek. Mit gondol a fiatalabb nemzedék?
Számunkra időnként úgy tűnik, hogy a fiatalabb nemzedéknek nem tiszta a kép, nem is lehet, hiszen nem éltek benne és nem is szeretik, ha azt emlegetjük mi volt régen a mi időnkben. Pedig addig beszélhetünk a letűnt korról, amíg itt vagyunk. Élni kell és lehet a még létező lehetőséggel. Különös korban, nehéz helyzetben éltünk, mi a „Félig nemzedék”. E kor egyik képviselőjének tartom magamat, aki az általános iskoláimat az elsőtől a nyolcadikig a pesterzsébeti Ady Endre utcai iskolában végeztem. Ötéves koromtól élek Pesterzsébeten, előtte 5-6 éves koromig Soroksáron. Szeretem szűkebb hazámat, Pesterzsébetet, itt élnek rokonaim is, - a fiatalabb nemzedék. A középiskolát a Bagi Ilona Általános Leánygimnázium D osztályos tanulójaként reáltagozaton végeztem el és érettségiztem 1957-ben szintén Pesterzsébeten.

 

... A teljes idézet az alább jelzett oldalon látható.

 

Szerkesztői kiegészítés!

A fenti írás a Mozaikok menüpont alatt,  "Egy bagis diák visszaemlékezése"  belső címmel olvasható.

 

Az 1957 IV. d osztály névsorában Klári névvel Lang Klára szerepel. Aki ismeri őt, kérjük segítsen abban, hogy a szerkesztőség felvehesse Vele a kapcsolatot. Köszönjük!

 

2013. októberében levelet kapott szerkesztőségünk.
 

Tisztelt Kedves Szerkesztőség! 

Azt gondolom, én vagyok az - aki talán – ismerem. 75 éves lettem szeptemberben. Erzsébeti vagyok, szeretem - amint mondani szokásom - munkás szülők paraszt gyermeke vagyok – pártonkívüli - verselő-írogató. köszönhetem a Bagis - tanítóimnak – kedvenc Emi és Eszti tanárnőimnek, irodalom és történelem - és a többi tanáraimnak, Vaskó Béla orosz - bocsi francia – német szakos tanáromnak, és még sorolhatnám.

A Félig Nemzedék írta történelem írója. Tisztelettel: Gerő Klári

 

A levélváltás a Levelezés Adatgyűjtés - Gimnázium menüpontban került felhelyezésre: Gerő Klári sz. Lang Klárival 1957 IV. d

 

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.