Dr. Horváth Jánosné

«« Vissza ««

Szak: 
magyar-történelem
Beosztás: 
igazgató
Tanítási időszak: 
1951-től 1957-ig
Egyéb: 
A Bagi Ilona Leánygimnázium negyedik igazgatója
Ismertető: 

 

Az iskola története menüpontban rövid gondolatsor látható az iskolaigazgatók bemutatásával kapcsolatban:

 

Forrás: Kökény Sándorné: A pesterzsébeti leánygimnázium - Bagi Ilona Gimnázium emlékkönyve

 

"A szemerkélő esőben is tele volt az utca a hajdani leánygimnázistákkal, az iskola egykori tanáraival, akik emlékezni jöttek és emléket állítani a leánygimnázium alapítóinak. A Himnusz meghallgatása után az alapítók személyiségét dr. Horváth Jánosné az iskola negyedik igazgatója méltatta."

Idézet az Iskolatörténet 3.3 oldaláról

 

Egy fotó Kökény Sándorné Kalmár Veronika Emlékkönyvéből az 1956-os ballagásról


 

A fotón látható 1956 IV. a ballagó osztály 2011 ben 55 év után osztálytalálkozót szervezett. Ez alkalommal szeretettel emlékeztek meg tanáraik mellett igazgatójukról, Erzsike néniről.


 

 

Dr. Horváth Jánosné igazgatónő az emlékeiről írt, az iskolaalapítás 60. évforduló alkalmából. Írása a Tantestület menüpontban került rögzítésre.

  

 

"Akkor lett megint jó dolgunk, amikor Horváth Jánosné lett az igazgató. Ő értelmes nő volt, és ráérzett Kalmár Ilona iskolájának hagyományaira, és azokat megint megtartottuk: ez jó korszak volt."

Így gondol vissza egyik igazgatójára Makay Magdolna 1989 szeptemberében, Krassói Kornéliával 1958/A és Kalmár Veronikával 1950/A folytatott beszélgetésben. (307. old.)

 

 

 

Krassói Kornélia 1958/A emlékezik vissza tanáraira:

"1957-ben Dr.Horváth Jánosné Erzsike nénit áthelyezték másik iskolába. Mi úgy tudtuk, azért, mert nem volt hajlandó kizárni egy iskolatársunkat, aki a forradalom idején valami eseményben részt vett. Nagy űr maradt Erzsike néni után. Elvesztettük kiváló magyartanárunkat és nagyszerű igazgatónkat. Olyan ünnepi beszédeket azóta sem hallottam, amilyeneket Ő tudott mondani."  2001. június  (Kökény Sándorné: a Leánygimnázium emlékkönyve 299. old.)

 

 

„A 60. évforduló találkozójára megemlékeztünk azokról a tanárainkról, akiket már nem tudtunk meghívni a találkozóra. Azóta a következő kedves tanáraink haláláról van tudomásom: … Híven megőrizzük emléküket.”    (Emlékkönyv 177. oldal)
 

A felsorolásban szerepel Dr. Horváth Jánosné igazgató neve is.

A honlap szerkesztősége is Tiszteletét fejezi ki az elhunyt igazgatónő emlékére.

Dr. Horváth Jánosnéra emlékezve
 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.