Forgácsolás szakköri keretek között

«« Vissza ««

 

A Szakközépiskola szabadidős foglalkozása

 

 

 

 

 

 

Forgácsolni minden valamire való műszerésznek meg kell tanulnia; a forgácsolás alapjainak elsajátítása a tananyag szerves része. Vannak azonban néhányan iskolánkban, akik szabadidejükből sem sajnálnak egy pár órát, hogy tökéletesebben elsajátítsák az esztergálás művészetét.
 
A forgácsoló szakkör 8 éve működik a Bagiban, Király Csaba tanár úr vezetésével. A tanár úr szaktudása, segítőkészsége a biztosíték arra, hogy minden évben legyen új jelentkező. Jelenleg főként másodikosok a szakkör legaktívabb tagjai. - Balogh József, Balogh Sándor, Szabó István és Dobossy Imre így nyilatkoznak tapasztalataikról.
 
- Szívesen eljárunk kéthetenként a foglalkozásokra, mert itt alaposabban megismerhetjük a gépek működését, s többféle gépen dolgozhatunk, mint a kötelező oktatás keretében. Az itt szerzett ismertek birtokában könnyebben oldjuk meg a hivatalosan előírt feladatokat is.
- A szakkörön mindig oldott a hangulat. Az ötleteket általában a tanár úr adja, de bárki megvalósíthatja saját elképzelését is. A munka a vegyesforgácsoló műhelyben folyik, részben csoportosan, részben egyénileg. A szakkör eddigi alkotásai között szerepel pl. működő esztergagép, illetve működő gyalugép modellje, szemléltetőeszközök a szakoktatáshoz, de névtáblát is gravíroztunk már, vagy ha valaki sehol nem kap alkatrészt a magnójához, itt megkészítheti. A nehezebb bérmunkákat is sokszor szakkörösök végzik el.
- Szakkörünk legnépszerűbb „gyártmánya” a kockában-kockában-kocka, - ilyet már mindenki készített magának. Ennek a kis játéknak az elkészítése már elég nagy pontosságot és szaktudást igényel. A későbbiekben gömbben-kockában-kockát is fogunk készíteni. Az iskolanap egyik érdekessége a „kockagyártó” verseny.
 
A tanár úr egy tömbből hat kockát is ki tud esztergálni úgy, hogy egyik sem vehető ki a másikból. Ugyanezt gömb formából is elkészítette.
Ezekkel a kis térplasztikákkal Király Csaba 1984 márciusában részt vett a szakoktatásban dolgozó pedagógusok önálló kiállításán. A beküldött tárgyak kiállíthatóságát zsűri bírálta el, így a kiállítás már önmagában is elismerés. Az említett tárgyak fotója lapunk belső borítójáról került idehelyezésre.
 
 
 
- Beszélgetőpartnereim mind úgy nyilatkoztak, hogy jövőre is szívesen résztvennének a szakkör munkájában, reméljük, továbbra is megtartják szakmai érdeklődésüket. – Király tanár úrnak pedig sok sikert kívánunk a lelkes kis csapat irányításához.
 
 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.