Idézetek levelekből

«« Vissza ««

Pap Sándor levele

Tisztelt Tanár Úr!

 

Ahogy ígértem, megpróbálom felidézni a néhai emlékeket.

Számomra akkor kezdett kitágulni a világ, amikor vidékrõl fölkerültem a fõvárosi szakközépiskolába. A Budapest - közeli (akkor még nagyközségbõl, azóta már város) Szigetszentmiklósról jártam a Bagiba. Elsõsként, 1977-ben Töttössy Istvánné, Magdi néni osztályába kerültem. Magdi nénivel csak 1 évig voltunk, mert utána a minisztériumban kapott állást. 1978-tól Józsa Ili néni vett át minket és az Õ szárnyai alatt vittük végig az elkövetkezõ éveket.

 

1977-ben még nagyon másképp nézett ki a suli környéke. Az épület elõtt, a Kossuth Lajos utcán még teljes közúti forgalom volt. A szemközti épületek is a régebbi korból valók, alacsonyabbak voltak, a földszinti részükön üzletekkel. Papír-írószer és óra-ékszer üzlet biztosan volt, ezekre jól emlékszem, mert ott vettem meg a szakrajzfeladatokhoz szükséges redisztoll készletet, ceruzákat, tustintát és pauszpapírt, valamint az ékszerboltból vásárolták szüleim az elsõ komolyabb karórámat, egy svájci, automata szerkezetût. A Széchenyi utcai sarkon szemközt könyvesboltra emlékszem. A "néhai" Erzsébet Áruház sem volt még sehol, az iskolaépület mellett egy presszó volt, ami az áruház 1981-es építésekor került lebontásra. Ezután történt az az ominózus tornaterem leomlás is.

 

Elsõs műhelygyakorlataink során az anyagmegmunkálás kézi "szakágával" ismerkedtünk. Kalapálással, fűrészeléssel, reszeléssel alakítottuk, formáltuk, forgácsoltuk több-kevesebb sikerrel a munkadarabjainkat. Itt Dánffy Csaba, Váczi György és Schwarczuk Béla tanárurak terelgették helyes mozdulatokra a kezeinket. Ha nem tévedek, a második év végén dõlt el, hogy tanulmányi eredményeinktõl függõen melyikünk lesz elektronikai és melyikünk finommechanikai műszerész. A gépi forgácsolási gyakorlataink is a második osztályban, tehát '78-ban indultak. Esztergálni Kovács Péter tanár úrnál a földszinti műhelyben tanultunk. Néhány ügyesebb kezű osztálytársunkkal bérmunkát is készítettünk a KONTATKTA számára.

 

Önnel már az alagsori vegyesforgácsoló mûhelyben tanultuk a fémmegmunkálás különbözõ formáit. Itt voltak a marógépek a síkköszörű a fűrészgép. Talán gyalugép is volt, de nem biztos! Az Ön kifejezésével élve: összemosódnak az emlékek. (Én ugyan néhány korosztállyal fiatalabb vagyok, de ez a jelenség már nálam is felütötte a fejét!) A hétfõi napokra estek a forgácsolási műhelygyakorlatok. Arra nem emlékszem, hogy szakkör jellegű foglalkozás már a mi idõnkben is lett volna, de ha mégis, akkor azokon sajnos nem vettem részt. Emlékeimben egy jó kedélyű, fiatalos, humoros tanár képe maradt meg Önrõl (is)!

Egyéb Bagis élményem is sok van, amik inkább személyes jellegűek, fõleg az osztálytársaimhoz kötõdnek. Tanáraim közül is szívesen emlékszem vissza kivétel nélkül mindegyikre, mert negatív élmény egyikhez sem fűzõdik. Egyik-másikuk jobban megmaradt az emlékezetemben a hozzám közelálló tantárgyai és a fiatalságunkat jól akceptáló viselkedése okán, de mindannyian itt vannak elraktározva a lelkemben. Természetesen azzal a fiatalabb karakterrel, amivel megismertem õket. Mosolyogva nézem az idõ változtatta arcokat az iwiwen és a honlap osztálytalálkozós és egyéb képein.

Nekem is van néhány szalagavatós és ballagási képem. Ezeket mellékelem is, szívesen megosztom õket. Amennyiben ezekben a formátumokban és méretben használhatók a képeim, nincs kifogásom, hogy a honlapra kerüljenek.

 

A honlaphoz még egyszer külön gratulálok!
Nemcsak a létrejöttének ötletéhez, hanem a megszerkesztéshez és kivitelezéshez is!

 

Üdvözlettel: Pap Sanyi 1981 IV. a

 

Szerkesztői kiegészítés!

Pap Sándor néhány fotóját az iwiw-ről felhelyeztük a honlap Akkor és most_Régen és ma oldalára.

 

«« Vissza ««



Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.