Idézetek levelekből

«« Vissza ««

Ujvári István 1985 IV. b osztályos tanuló leveléből

Tisztelt Király Tanár Úr!

 

Ígéretemnek megfelelõen sikerült képeket készítenem a kockáról, átküldök egy párat, kérem válassza ki a legjobbakat , továbbá megy egy - két  tablókép is. ...A teljes osztálynévsort a levelem végén írom le.

 

E pár év elteltével is szívesen emlékszem vissza a középiskolás évekre. Nagyon szerettem a forgácsoló műhelyben tanulni, illetve dolgozni. Olyan érzés volt, mintha az ember egy kicsit már felnõtt lett volna. Látta, megtapasztalta munkájának eredményét a folyamat végén. Volt a műhely végében egy világoskék színű esztergagép - talán TOS?? volt a gép típusa. Legtöbbször erre a gépre osztott be a Tanár Úr. Ha emlékezetem nem csal, akkor ezen a gépen sokszor készítettünk bérmunkát pl.a Harisnyagyárnak.

 

A kockába - kockát pedig a nyári szünet elõtt gyártottuk egyik forgácsolóműhelyi foglalkozásunk alkalmával. Ön elõre elkészítette az esztergakéseket, bemutatta a fogásokat, majd én voltam az elsõ, aki hozzáfogott a kocka elkészítéséhez. A képen látható belsõ kis kocka egyik - másik lapján látszik is a gyakorlatlanság. Az oldallapok közepén kis csúcsok láthatóak (nem húztam vissza a kést, így meghagyta a közepét), de az éppen ettõl lett olyan egyedi darab. A mai napig megõriztem, vigyáztam rá.

 

Emlékszem Ön mutatta meg, hogyan kell gömböt esztergálni, meg persze a kiszámítás módját is. Ahol lakom, illetve a környezõ településen sok olyan ismerõsöm él, aki a Bagi Ilona Finommechanikai és Műszeripari Szakközépiskolába járt. Van közöttük: rendõr, tűzoltó (többen is), autóbuszvezetõ, TV-szerelõ, informatikus. Akiket tudtam már értesítettem a honlapról. Nekem a meglévõ honlap is nagyon tetszik. Kíváncsian várom milyen lesz az új! Van itthon két iskolai munkám is melyeknek a képeit is el fogom küldeni, az egyik egy patikamérleg, a másik pedig egy emelõ szerkezet.

 

Kockába. kockába, kocka   Patikamérleg   Emelő modellje   Kockába. kockába, kocka

 

 

 

Ujvári István régen és ma

Kiskunlacháza, 2008.02.10.

 

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.