Idézetek levelekből

«« Vissza ««

"A tegnap történelem.
A holnap rejtély.
A mai nap: ajándék."

Eleanor Roosevelt

Rácz Mária 1966 IV. e levele

"Bagis" szemmel

Az iskola egyik volt diákja vagyok. Nagyon megörültem, mikor a neten találkoztam a honlappal. Lelkesedéssel olvastam minden oldalt, tanulmányozva a sok évet átölelő anyagot.

A gyakorlati oktatásról bemutatott írások és dokumentumok, a diákok Vendégkönyvben és egyéb levélben megírt szeretetteljes visszaemlékezései a tanárra és munkájára azt a meggyőződést ébresztette bennem, hogy 1976-1986 időszakában az intézmény szakmai gyakorlati oktatásában kiemelkedő szerepet játszott Király Csaba gyakorlati oktató.

Gömbe, gömbe ... kockába, kocka

 

Oktató munkájának bemutatása alapján látható, hogy az intézmény érdekeit, és a munka szeretetének tanulók részére történő átadását szem előtt tartva tevékenykedett 10 éven keresztül. A forgácsoló szakkörön készített munkadarabok egyik emblematikus tárgya lett a gömb, melynek elkészítése a diákok és tanáruk számára egyaránt nagy élményt nyújtott, s a Szakközépiskolához fűződő jelkép maradt számukra.

 

Az iskola honlapja - Király Csaba áldozatos munkájának köszönhetően - megemlékezik az intézmény múltjáról. Király Csaba Bagi 1976-1986 Emléket állít a pedagógusok munkájának, akik útjukra indították a lányokat és a fiúkat az Életbe, lerakták számukra az alapokat, ahonnan tovább lépve saját szorgalommal és kreatív képességgel, ki - ki elérhette célját, s az álmok beteljesítésével megvalósíthatta önmagát.

 

Emléket állít a diákság részére, akik valamikor 1951 és 1999 közötti években, e változásaiban mindig megújuló, mégis ugyanazon lelki kötődés érzését nyújtó intézményben töltötték diákéveiket. A felnőtt diákok most visszatekintve kifejezhetik hálájukat tanáraiknak, emlékezhetnek diáktársaikra, a sok-sok élményre, közös programokra.

 

A diákok emlékei itt sorakoznak a weblap oldalain, Király Csaba gyűjtõ és feldolgozó munkája alapján, hozzátéve nem utolsó sorban a saját emlékeit is, melyet a Bagis szakmai és pedagógiai munkája alatt átélt.
A volt tanítványok ez irányú köszönetüket fejezik ki a Vendégkönyvben, s meghatottan gondolnak arra, - saját példámból átérezve - hogy ez a hatalmas összegyűjtött anyag az Õ életük egy részét is - ifjúságuk 4 évének emlékeit - tartalmazza. 

 

Köszönet a weblap készítőjének, hogy visszatekinthetünk emlékeinkre! 

Király Csabával történt beszélgetésem alkalmával az is tudomásomra jutott, hogy a weblap készítés technikai munkájának szellemi értékű megjelenésében egy volt Bagis diák is, - mint munkatárs - közreműködik, aki önzetlen munkájához nevét nem kívánja felfedni, de Vele, a Király Csaba lelkében megszületett gondolat, - emléket állítani az iskolának - mindenképpen segítséget kapott a nagy mű létrehozatalában. A weblap különböző oldalain vannak utalások arra, - konkrét megnevezések is, - hogy az anyaggyűjtésben további segítő személyek is megjelentek. Valamennyiük munkájáért dicséret jár az iskola nevében. 

 

Rácalmás, 2008. március 14.

Dóka Istvánné Rácz Mária

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.