Idézetek levelekből

«« Vissza ««

Harmatosi Irén levele Rácz Máriához

Levél a 25 éves osztálytalálkozó előkészületeiről

 
 

 

Közeledett az idõ, az érettségi 25. évfordulójának megünneplésére. Ez alkalomból 1991. január 8-án kaptam egy levelet osztálytársamtól, Harmatosi Iréntõl, hogy egyeztessük a lehetõségeket az összejövetelre.
Nemsokára megérkezett az értesítés a találkozó idõpontjáról és helyérõl, mely idõpont mindannyiunknak megfelelt, és Irénke jóvoltából mindenkivel egyeztetve lett.

 

Rácz Mária 1966 IV. eKedves Irénkém!

"Nagyon köszönöm leveledet. Már az elsõre készültem válaszlevelet fogalmazni, de sajnos nem sikerült elküldenem. Akkoriban kissé nehéz lelki állapotban voltam, remélem lassan túl leszek a gondokon.
Mindenképpen szeretnék ott lenni a találkozón, jó lenne újra látni egymást. A diákkor emlékei felelevenítik ifjúságunkat. Ami rég volt, az mindig szépnek tűnik, mert - én legalábbis - "csak a szépre emlékezem".

Marika

 

 

Harmatosi Irén 1966 IV. eKedves Marika!

"Nagyon szépen köszönöm kedves hangvételű leveledet, melyre nem lehetett nem válaszolni. Nagyon várjuk, hogy a találkozón az osztály összejöjjön, és végre megtudjuk, kivel mi történt. Remélem az elmúlt idõ ellenére megismerjük egymást, mert csak az idõ múlik, de mi fiatalok maradtunk.
Az osztályból majdnem mindenki jelentkezett, kb 20-an ígérték, hogy biztosan eljönnek. Azok, akikkel személyesen vagy telefonon beszéltem, többnyire elmondták magukról a leglényegesebbeket. Azt hiszem, valamennyiünket ért az elmúlt években öröm és bánat egyaránt.

 

Magamról: Két gyermekem van, egy 17 éves gimnazista fiú és egy 14 éves leendõ középiskolás pimasz, de aranyos lány. Szerencsére családi életem kiegyensúlyozott, rendezett. A bánatom, hogy öt és hat évvel ezelõtt váratlanul meghaltak szüleim, és így csaknem egyedül maradtam. Munkahelyem az Országos Kereskedelmi és Piaci Fõfelügyelõség. Itt három éve dolgozom. A Műszaki Egyetemrõl, ahová érettségi után felvettek, részben családi okok miatt kimaradtam, és elvégeztem a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Fõiskolát."

Irén

 

"A többiekrõl röviden, 25 évvel az érettségi után

 1. Baranyai Rózsa:  Nem jelentkezett.
 2. Berecz Márta:  Örül, hogy jöhet, két gyermek van, valahol egy kft-ben dolgozik, közgazdasági vonalon.
 3. Bereczki Margit:  Röviden telefonált, a szigethalmi v. szigetszentmiklósi SZTK-ban dolgozik.
 4. Darányi Erzsi:  A LAKÓTERV-nél dolgozik, néhány éve közel lakik hozzánk, de csak most találkoztunk. Nem sokat tudok róla.
 5. Eszényi Irén:  Neki Te hiányzol az osztálytársak közül a legjobban. Élete: férj, két nagy gyerek, Sport-játék botja van, nyolc éve magánkereskedõ.
 6. Farkas Mari:  Csak azt írta, hogy jön.
 7. Galló Mária:  Érettségi óta a GRÁNIT-ban dolgozik, laboráns. Férjezett, gyermeke nincs.
 8. Ispán Kati:  Ritkán, fõleg régebben találkoztunk. Most sem túl közlékeny. Vegyészmérnök. Érettségi óta a Kénsavgyárban dolgozik.
 9. Kékesi Éva:  Örkényben lakik Csak annyit írt, hogy jön.
 10. Kéri Katalin:  Két fia van. Nem jelentkezett.
 11. Kiss Edit:  Vele találkozom gyakrabban. Az ACSI-ban dolgozik. Két fia már "felnõtt" (21 és 19 évesek). Kispesten laknak, nem sokat változott.
 12. Kovács Éva:  Nem jelentkezett.
 13. Molnár Éva:  Telefonált, hogy jön, örült a levelemnek.
 14. Nick Erzsi:  A Fõvárosi Önkormányzati Hivatal Egészségügyi Osztályának mb. osztályvezetõje, közgazdasági munkát végez.
 15. Répás Marika:  Nem túl rég ment férjhez, elsõs kisfia van. Mikor találkoztunk a MOM-ban dolgozott, ahová az érettségi után került.
 16. Rozgonyi Éva:  Nem jelentkezett.
 17. Szalontai Edit:  Gondjai voltak. Jelenleg elvált férjével lakik együtt Kispesten. Felnõtt lánya van.
 18. Tímár Ica:  Két okos nagy gyereke van. A Nyugdíjfolyósító Intézetnél dolgozik, könyvelõ vagy pénzügyes.
 19. Tokai Mária:  Nem jelentkezett.
 20. Törõcsik Juli:  Második házasságában él, két vagy három gyereke van.
 21. Valla Éva:  Nem jelentkezett.
 22. Varga Anna:  Elvégezte a Pénzügyi, Számviteli Fõiskolát, gazdasági vezetõ az AMFORA vállalatnál. Középiskolás lánya és 8. osztályos fia van.
 23. Vidi Edit:  Fõkönyvelõ egy kft-nél, Erzsébeten laknak. Nehezményezte, hogy késõi idõpontban van a találkozó.
 24. Vidó Ildi:  Azt írta, hogy jön.
 25. Zwick Magdi:  Katona fiai vannak, örült, hogy találkozunk.
 26. Szántó Józsefné osztályfõnök: Második házasságából fia született. Tegnap írta, hogy nagy örömmel jön közénk."

 

A viszontlátásig csókol: Harmatosi Irén

 

Ez volt a levélváltás a 90-es évek elején két régi osztálytárs között.

Nagyon hálás voltam Irén akkori lelkes, szervezõ munkájáért. Ma, az internetes kapcsolatteremtés adta a lehetõséget, hogy újból találkoztunk, s e weblapra feltehetõ anyagok összeállításában is együtt tudtunk mûködni. Természetesen minden osztálytársamra, a közelebbi és távolabbi barátságokra, nagy szeretettel gondolok vissza.
Szívesen olvasnám mások leveleit is e honlapon más emlékekkel együtt, mint a Ballagás 1966 IV. e.

 

Itt jegyezném meg, hogy az osztálytalálkozóhoz a volt diákok lakcímét Harmatosi Irén - ahogyan azt elsõ levelében írja - a Bagi Ilona Leánygimnázium "Baráti Körének" vezetõjétõl kapta meg. A Baráti Kör megalakulásakor a szervezõk felkérték dr. Bayer Istvánt, az iskolai dokumentumokból a tanári, tanulói névsorok összeállítására, mely adminisztratív gyûjtõ munkához az iskola akkori igazgatója, Kiss József nyújtott segítséget azzal, hogy rendelkezésre bocsátotta az anyakönyveket.
Eme fáradságos munkával elkészített anyag már bizonyára sok-sok bagis osztály találkozójához nyújtott segítséget.

 

Dóka Istvánné sz. Rácz Mária 1966. IV. e

2008 január

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.