Akkor és most

«« Vissza ««

Köszönet tanárainknak

Dr. Hollósi Gizella - 1964 IV. b - visszaemlékezései

 

Legjobb gimnáziumi barátnőmtől, Balogh Évitől kaptam meg ezt a címet, ahol a Bagiról lehet olvasni és visszaemlékezni a középiskolás évekre. Nagyon örültem, hogy régi tanáraim fényképét láthattam. Elmondhatom, hogy olyan tanáraink voltak, akikkel nem mindenki dicsekedhet!

 
Kedves matematika tanáromat kerestem meg elsőként, Kővári Károlyt.
 
Ő még 1964-ben is tanított bennünket, és csak utána lett a Fazekas Gimnázium tanára. A honlapon megtaláltam Kőváry tanár úr életrajzi leírását is, melynek nagyon örültem. Mindig szívesen olvasok Kővári Tanár Úrról, e honlapról tudtam meg azt is, hogy pap volt és hogy később Kővári Atyának szólították a Váci Piarista Gimnáziumban. Elgondolkodván azt mondhatjuk, hogy azok a tanárok maradnak meg az ember fejében, akikhez talán valamilyen sikerélmény fűződik. Én jó tanuló voltam, de a matematikát, minden másik tárgynál jobban szerettem, és ezért jut annyiszor eszembe Kavics Tanár Úr. Jött a folyosón és énekelt. Hozta az elmaradhatatlan botot a kezében, amivel a táblára mutogatott és néha, ha zsivajoztunk, azzal „verte az asztalt,” hogy csend legyen.
Látszott rajta, hogy a tudás a kisujjában van, és a tanítás szórakoztatja. Mindenkinek meg volt a beceneve, amit Ő talált ki számunkra.
Kavics tanár úrról tudni kell, hogy minden órai történésre vagy bármely aktuális eseményre egy versidézettel, vagy énekkel reagált. Mikor meghalt Székely Mihály Kossuth-díjas énekművész, (1963. márc. 22.) mi akkor talán harmadikosok voltunk. Kavics ekkor is jött és énekelt. A nagy művészre emlékezvén egyik opera jelentéből énekelt részletet:  „Majd alszom én, ha véget ér a kín, majd, ha e test a végső útra indul” Verdi: Don Carlos, II. Fülöp áriájából.
Ha odafigyeltünk Rá, mindig lehetett Tőle tanulni valamit a tananyagon kívül is.
 
Makay Magdi néni is gyakran eszembe jut.
 
Főleg most, a Radnóti évforduló idején, - Radnóti Miklós születésének 100. évfordulója tiszteletére emlékestet szervezett május 20-án, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár is – a sok szép, megható versre emlékezem, melyet Magdi nénitől hallottunk és tanultunk.
Magdi néni dokumentum értékű elbeszélése is nagy hatással volt ránk, amikor egy alkalommal megosztotta velünk azt a számára is nagy élményt, hogy az egyetemen József Attila évfolyamtársa volt.

Úgy emlékszem Magdi nénire, ahogy állt az asztal előtt és csak olvasta, olvasta a  verseket, és megkövetelte a sok memoritert.  Azóta is sokat tudok belőle idézni.

 
És Makay Magdi néni elmesélte nekünk azt is, hogy volt egy kérője, aki feleségül akarta venni, s Ausztráliába vitte volna el magával. Magdi néni végigment az akkori Erzsébet hídon, és olyan honvágy fogta el, - amikor még el sem ment, - hogy visszamondta a partit. Hányszor meséltem ezt egy barátnőmnek, aki Párizsba ment feleségül valakihez, és azóta is mindig visszavágyik. És hányszor jutott ez eszembe, amikor végigmentem a pesti rakparton autóval és azt mondtam, ennél szebb nincs a világon, - bárhova is megy az ember - milyen igaza volt Makay Magdi néninek.
Kis momentumok, de ezek is emlékeztetnek egykori tanárainkra.
 
És az a gyönyörű szerelmes vers, amelyet Juhász Gyula írt," arra is Makay Magdi néni tanított minket:
 
 
Juhász Gyula
 
Szerelem
 
Én nem tudom mi ez, de jó nagyon,
Elrévedezni némely szavadon,
mint alkonyég felhőjén, mely ragyog,
És rajta túl derengő csillagok.
 
Én nem tudom mi ez, de édes ez,
Egy pillantásod, hogyha megkeres,
mint napsugár, ha villan a tetőn,
holott borongón már az este jön.
 
Én nem tudom mi ez, de érezem,
hogy megszépült megint az életem,
Szavaid selyme szíven simogat,
Mint márciusi szél a sírokat.
 
Én nem tudom mi ez, de jó nagyon,
Fájása édes, hadd fájjon, hagyom.
Ha balgaság, ha tévedés, legyen.
Ha szerelem, bocsájtsd ezt meg nekem!
 
 
A gondolatokat a szerkesztőség részére beküldte:
Dr. Hollósi Gizella körzeti orvos Cegléd 2009. november

  

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.