Zsebe Lászlóné Sólyom Terézia levele szerkesztőségünkhöz

«« Vissza ««

From: Zsebe László [mailto:zsebelaszlo13@t-online.hu]

Sent: Friday, February 28, 2014 6:14 PM

To: abacs1@t-online.hu

Subject: tablók

 

T. Titkárság!

Nézegetem az iskola honlapját, rátévedtem a tablókra. 1940 – 1949 között csak egyetlen, az 1940- es van fenn. Talán nincs meg a többi? Szívesen segítek. Én (Sólyom Terézia) 1949-ben érettségiztem, még a Kalmár Ilona gimnáziumban. A húgom, (Sólyom Márta) 1951-ben, kisebbik testvérem (Sólyom Edit) 1956-ban érettségizett. Ezek a tablóképek megvannak. Szívesen beviszem – természetesen csak kölcsön adom, - ha szeretnék a hiányt pótolni.

Üdvözlettel: Zsebe Lászlóné (Sólyom Terézia)

 

 

Feladó: Zsebe László <zsebelaszlo13@t-online.hu>
Dátum: 2014. április 24. 14:44
Tárgy: 1940 - 1949 évi érettségi tablók
Címzett:
abacs1@t-online.hu

 

T. Titkárság! 

Miért nem kapok választ az 2014. II. hó 28.-án írt, tablóképekkel kapcsolatos kérdésemre?

Üdvözlettel, Zsebe Lászlóné  (Sólyom Terézia)

 

 

Üzenet küldője: Dóka Istvánné

Feladás dátuma: 2014. április 27. 14:50

 

Kedves Terézia!
Most kaptam kézhez április 24-i levelét a honlap főszerkesztőjétől, Király Csabától, a Bagi Ilona Szakközépiskola egykori tanárától. Nagyon sajnálom, hogy a jelzett 2014. II. hó 28.-i levele nem érkezett kézhez. Előfordulhat, hogy számítógépes probléma kapcsán nem találkoztunk a levéllel. Az is lehet, hogy címváltozás miatt. Attól függ, hova lett címezve a levél. Az én e-mail címem nemrégen módosult, talán ez is lehet az oka.
Most mindenesetre nagyon örülök, hogy megérkezett levele, de sajnos az eredeti levél tartalmát ezek szerint még mindig nem tudjuk. Nem tudom nézegette-e már korábban a honlap oldalait. Az Ön nevét Németh Vilmosné, Göndöcz Ilona 51b-ben végzett volt diák írásaiból tudtam meg, de sajnos címet Önhöz nem sikerült szereznem. Ismereteim szerint Önök hárman voltak testvérek, s mindhárman a Bagi Gimnázium tanítványai voltak. Erről készült rövid ismertetőm a Mozaikok _ Érdekességek menüpontban olvasható, melynek linkjét itt küldöm:
Az osztálynévsor a weboldalon: • 1949 IV. a Ott a kék linkre lépve: 12. Sólyom Terézia
A kék link mindkét esetben a honlap oldalát nyitja, ahol lehet tovább nézelődni. Az osztálynak nem volt még tablóképe beküldve szerkesztőségünkhöz, talán ezzel kapcsolatban szólhat az Ön levele. Még egyszer elnézést, és szeretettel várjuk válaszát. Tisztelettel: Dóka Istvánné Rácz Mária 66e volt diákja

 

 

Üzenet küldője: Sólyom Terézia

Feladás dátuma: 2014. ápr. 27. 15:49

 

Kedves Dóka Istvánné!

Köszönöm a választ, gondoltam, hogy nem hanyagság, hanem valami hiba történt. Én arra a címre írtam, amit a honlapjukon találtam. Az osztálynévsor nekem is megvan – sajnos egyre több név elé kerül kis kereszt. Most újra elküldöm a február 28.-án kelt üzenetemet, ezúttal egyenesen az Ön címére. Üdvözlettel, Sólyom Teri

 

 

Üzenet küldője: Dóka Istvánné

Feladás dátuma: 2014. ápr. 27. 22:29

 

Kedves Terézia!
Nagyon köszönöm levelét! Igen, nagyon nagy örömmel fogadjuk, ha elküldi számunkra a tablóképet. Korábban már szerettem volna kérni ezt a segítséget másoktól, de nem kaptam meg. A tablóképeket scennelt formában szoktuk átvenni a küldőktől. Ha ez Önnek is sikerülne, akkor itt, erre a címen megfelelő lenne a felhelyezés.
Szerkesztőségünk jelenleg két tagból áll, de mi is csak interneten keresztül tartjuk a kapcsolatot. A scennelt tablóképet nagy felbontásban célszerű megküldeni, hogy nagyított formában minden arckép külön is kiemelhető legyen. Remélem, ez nem okoz gondot. Ha szükséges, biztosan tud valaki közreműködni ennek sikerében.
Sólyom Edit az 19556 b osztályban érettségizett. Ennek az osztálynak is hiányzik a tablóképe. Ha ebben is tudna segíteni Terézia, az is nagy öröm volna számunkra. Editke osztályába járt Matyi Zsuzsanna, vele is kapcsolata volt, van - szerkesztőségünknek. Tablót viszont ő sem tudott küldeni. Ha Editke vagy az Ön részéről bármi közlendője lenne a Leánygimnázium éveiből - írásban vagy fotók révén, - azt is szívesen felhelyeznénk a honlap oldalára. Nagyon értékes dokumentum lenne.
Várom kedves válaszát. Üdvözlettel: Dókáné Marika

 

 

Üzenet küldője: Dóka Istvánné

Feladás dátuma: 2014. április 28. 21:19

 

Kedves Terézia!

Tájékoztatom Önt, hogy levelezésünk tartalma szintén felkerül a honlapra.

Ennek linkje: • Zsebe Lászlóné sz. Sólyom Teréziával 1949 IV. a

Tehát, ha a kék névre rálép, olvashatja azonnal az oldalunkat.

Kiegészítésként elmondanám, hogy az Iskolatörténet c. menüpont alatt levezetésre került a Kalmár Ilona által megnyitott Magán jogú Leánygimnázium rövid bemutatása, az iskola Szakközépiskolává történt átalakulásáig, majd ezzel egy időben megszűnéséig.

Tehát amikor e honlap megnyitásra került Király Csaba által, majd én is bekapcsolódtam a szerkesztői munkálatokba, akkor már ez az iskola nem létezett. Az egykori Bagi iskola épületében Közgazdasági iskola működik. Tehát a honlap mögött nincs működő intézmény, csak általunk gyűjtött anyagok felvezetése, bemutatása történik. Ezért írtam előző levelemben, hogy bármilyen anyagot szívesen fogadunk, - iskolaévekből vagy azutáni időkből is - amelyet szeretne bemutatni ezen a honlapon, az egykori iskolatársaknak és Önmaga örömére. Persze elsődleges lenne a tablók megküldése. Az iwiw társasági oldalon is van egy bagis oldal, ahol találkozhatnak a régi ismerősök. Ott a nyitó oldalon már felhelyeztünk néhány tablóképet, köztük az 1940-eset is. Ott bemutathatjuk a tieteket is, ha szeretnéd. Búcsúzom. Várom következő levelét. Üdvözlettel: Marika

(Bocsánat, ahogy bemelegedtem a közlendőbe, már véletlenül tegező megszólítást alkalmaztam. Elnézést. Általában így szokás. Ha megfelelőnek találja, szívesen veszem, ha felajánlja ennek engedélyét részemre. A korkülönbség létezik, de a tiszteletadást nem gátolja a tegeződés.)

 

 

Üzenet küldője: Sólyom Terézia

Feladás dátuma: 2014. május 5. 17:50

 

Kedves Marika !

A lányom segítségével sikerült ma megoldani a scennelést, továbbítom is azonnal, hogy mielőbb felkerülhessen az iskola honlapjára. Sajnos csak néhányan élünk még, ketten súlyos betegen. Most lenne a 65. érettségi találkozónk, már nem lehet összehozni a kis társaságot. Itt nálam ünnepeltük a 60, 61, 62. évfordulót, azóta csak telefonon tartjuk a kapcsolatot – akivel lehet.

Mi 10 éves korunkban kerültünk gimnáziumba, 8 évig jártunk egy osztályba, elképzelhető, mennyire összekovácsolódtunk. Az államosítást észre sem vettük, ugyanabba az épületbe jártunk (a Török Flóris utcába, a Vörösmarty utcai „ Bagi „ akkor még fiú árvaház volt) ugyanazok a tanárok tanítottak, ugyanabban a szellemben. Szerettük, tiszteltük őket, példaképeink voltak. Nem „tanár pajtás„ – nak, hanem tanárúrnőnek szólítottuk őket. Öröm és büszkeség volt a Kalmár Elek és lányai alapította – vezette – gimibe járni. Meg is viselt a lebontása. Emlékfát ültettünk a helyére, ami idővel kipusztult.

Nevettem magamban a legutóbbi levélváltásunkon. Először „ Ön „ vagyok, később „ Maga „ végül egyszerű közvetlenséggel „ Te „ Semmi kifogásom , maradjunk az utóbbinál . Szervusz Marikám Azt hiszem vannak közös ismerőseink, pl. Kalmár Verával gyakran beszélgetek – 1 évvel járt alattam – Németné Loncival meg napi kapcsolatban vagyok. Szegénynek nemrég halt meg a férje hosszú betegség után. Míg sok szeretettel, türelemmel gondozta, erőt próbáltunk önteni bele, most meg a lelkét ápoljuk. Remélem, hogy a tablók ilyen formában megfelelnek a kívánalmaknak. Ha kettőt kattintok rá, kétszer akkora lesz a kép, de azt hiszem az eredeti formátum is elég éles. Jó munkát kívánok, Üdvözöllek, Teri

 

 

Szerkesztői kiegészítés!

Terézia 2014. május 5-én megküldte szerkesztőségünknek a 49a és az 56b tablóképeket, melynek kapcsán a Mozaikok/Érdekességek menüpontban felhelyezett anyaghoz beillesztésre került az eddig hiányzó két arckép, Editke és Terézia részére.  36  Sólyom Edit és testvérei, Terézia és Márta

 

 

Üzenet küldője: Dóka Istvánné

Feladás dátuma: 2014. május 5. 19:59

 

Kedves Terike!
Azzal kezdeném, hogy elnézést kérek a személynévmások változásaiért. Mikor a végén visszanéztem és észrevettem a tegezést, már azt hiszem elindítottam a levelet. Reméltem, hogy megbocsájtod, köszönöm, hogy jóváhagytad. Ez azért történt, mert általában tegező formában levelezünk. Esetenként az első néhány levél még nem, de amikor belendülök a mondanivalók felsorolásába, akkor már régi ismerősként gondolok az illető személyre.
A tablók nagyon szépek, jó minőségűek, reméltem, hogy valamelyik családtagod segítségedre lesz. Bizonyos számítógépes problémáknál én is a lányom vagy fiam segítségét kérem. Nagyon köszönöm a képeket, azonnal postázom a főszerkesztőnek, a honlap megálmodójának, mert ezek felhelyezését mindig ő végzi.
Kalmár Veronika egy Emlékkönyvet szerkesztett a Bagi iskola gimnáziumi éveiről. Csodálatos írások vannak benne, én innen ismertem meg az iskolaalapító család történetét. A könyvet Király Csabától kaptam meg, melyből beillesztettünk idézeteket a honlapra, hogy mások is megismerhessék az anyagot, akik közvetlenül nem tudták megvásárolni a könyvet. A honlap a gimnáziumi éveket kiegészíti a szakközépiskolává alakulás időszakával, míg az iskola végleg meg nem szűnt.
Némethné Loncika nekem magyartanárom volt, nagyon boldog voltam, hogy kapcsolatba kerülhettem Vele. Amíg a férje betegsége engedte, módunkban volt interneten is a levélváltásra, ahol be tudtam mutatni Loncika számára az általa küldött anyagokat. Végül is az Ő írásain keresztül ismertem meg Sólyom Mártát, ill. a három testvért. 36 Sólyom Edit és testvérei, Terézia és Márta Most, a tablóképek felhasználásával Editke és a Te fotódat is fel fogom helyezni a Mozaikok/Érdekességek menüpont alatti oldalra. Ezért kértem a nagy felbontású tablót.
Még egyszer köszönök mindent. Remélem, hamarosan minden a helyére került. Üdvözlettel: Marika

 

 

Üzenet küldője: Sólyom Terézia

Feladás dátuma: 2014. május 5. 21:29

 

Köszönöm a válaszodat. A tegeződés számomra is természetes, már csak azért is, mert iskolatársak vagyunk, ha én egy kicsit idősebb is – bár lélekben talán nem. Loncival én is Vilin keresztül tudtam Interneten értekezni, aztán a betegsége súlyosbodásával ez megszűnt. Maradt a látogatás, meg a gyakori telefon, aztán én gmail – en továbbítottam a híreket Mártának, hiszen ő a barátnője. Lonci most sem hajlandó megtanulni legalább az alapismereteket. Nem tudom rábeszélni. Pedig kinyílna előtte a világ, nem érezni annyira egyedül magát.

Vera könyvét – dedikálva – én is megkaptam, sőt Márta húgomnak is küldtem egyet Amerikába. Sokszor kézbe veszem, jól esik elmerengeni a régi dolgokon ( na, ez már az öregség jele ) Megnéztem az 1966 –os érettségi tablót, megtaláltam a hosszú hajú szép fiatal lányt. Akkor még Rácz Mária volt a neve.

Üdvözöllek, örülök, hogy megismertük egymást, Teri

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.