Horváth Attila levele Király Csabának

«« Vissza ««

Feladó: Horváth Attila  Attila.Horvath@mediso.hu
Dátum: 2012. július 18. 10:30
Tárgy: megkeresés - teke
Címzett: "
abacs1@t-online.hu"

 

Tiszteletem Király Csaba Tanár Úr! 

Először is elnézését szeretném kérni, amiért ismeretlenként zavarom levelemmel.
Egykori budapesti tekepályák után kutatva találtam rá a weblap "vegyes-tekecsapat" oldalon az Ön írására, mely az Ikarus-pályáról, és az ott zajló egykori tekeéletről szól. (A honlap többi részén is nagyon sokat elidőztem, mert ritkán találkozik az ember ennyire összeszedett anyaggal, amely a diákévekkel kapcsolatos, legyen szó bármely iskoláról – egyszóval: le a kalappal!)

 

Amiért szeretném igénybe venni az idejét, az a tekével kapcsolatos egykori tevékenysége. Magam is aktívan tekézem, és a Budapesten és környékén zajló leépülés, mely a tekeéletben végbement - és meglátásom szerint jelenleg is zajlik - nem tölt el nagy örömmel. Éppen ezért csapattársaim egy részével - és még néhány másik csapatban szereplő sporttárssal - elhatároztuk, hogy néhány fronton szeretnénk változásokat elérni, hogy e sportág újra elnyerje méltó népszerűségét. 

 

Nagyon jó volt olvasni az Ön cikkét, melyben leírta, hogy a lelkes fiatalokat miként sikerült megnyerni e sportág számára. Mint e téren tapasztalatokkal és ismeretségekkel, barátokkal, tanítványokkal rendelkező ember, biztos vagyok benne, hogy - ha Ön is úgy gondolja - nem kis segítséget tudna nyújtani számunkra tapasztalatai megosztásával, esetleg aktív közreműködésével. Ez ügyben szeretném / szeretnénk igénybe venni drága idejéből annyit, amennyit érdemesnek tart e témakörre szánni.
Még egyszer elnézését kérem a zavarásért. Ha ez ügyben bármilyen pozitív visszajelzést szándékozik küldeni számomra, a következő elérhetőségeken tudja felvenni velem a kapcsolatot: Telefon: 06-70-321-2535
E-mail: attila.horvath@mediso.hu 

Jó egészséget kívánok Önnek és családjának!
Tisztelettel: Horváth Attila
Pénzügyőr SE - teke szakosztály

 

 

From: Király Csaba [mailto: abacs1@t-online.hu]
Sent: Saturday, August 04, 2012 10:16 AM
To: Horváth Attila tekés
Subject: Tekézés alakulása 

 

Kedves Attila!
Telefonon tett ígéretemhez  híven igyekszem válaszolni kedves levelére.
Igazán megtisztelő a weblap gondozói számára, hogy elismerő véleményével megerősítette bennünk azt az érzést, hogy nem volt hiábavaló az elvégzett munka. Különösen meglepő volt számomra, hogy olyan témában kereste meg a honlap ötletgazdáját, ami nem az oktatással, hanem a szabadidő tartalmasabb eltöltésével volt kapcsolatos. Talán a sport iránt érzett szeretet, alázat motivált arra, hogy kedvenc tanítványaimmal iskolán kívül is találkozzunk, s közös programokat szervezzünk. Ez megtörtént szakköri foglalkozásokon kívül kirándulásokon, s tekemérkőzések látogatásán keresztül az Ikarus tekecsarnokában kéthetente történő iskolai bajnokság szervezésében.

Máig sem értem, hogyan tudtam 10-12 tanulót rendszeresen mozgósítani, hogy Erzsébetről, Mátyásföldre a fél városon keresztül átvillamosozzunk a tett színhelyére. Talán annyit elárulhatok így utólag, hogy a foglalkozásaim a nappalin, óráim a felnőtteknél kicsit lazábbak voltak a megszokott óráknál, mert igyekeztem humorral, történetekkel ébren tartani a diákok figyelmét. Nem utolsó sorban a sport iránt érzett érzéseimről beszéltem. Ez azért is lehetett kellemes téma a diákok számára, mert őszintén bevallottam tehetségtelenségemet, de szívvel lélekkel ecseteltem a csapatsport összetartó erejét, ami talán meggyőzően hatott.
A lelkes csapat gerincét az 1986-87-ben érettségizettek alkották, s meglepő módon lányokkal többségben. Loczky Mariann, Meráth Mónika, Zoon Andrea, Puglits Gábor voltak a csapat magja. Főleg Puglits volt nagyon tehetséges, ki később a Vác NBI-es focicsapatában is játszott.

 
Visszatérve levelére, nincs elképzelésem hogyan segíthetnék, pedig maximálisan egyet értek civil kezdeményezésükkel. Továbbá nagyon megváltoztak a szabályok, körülmények, melyek teljesen ismeretlenek számomra. A Magyar tekesport életéből 86 tavaszán kiléptem, s azóta semmilyen kapcsolatom nincs. Nem is beszélve arról, hogy az akkori tevékenységem csupán amatőr jellegű volt, s nincs tudomásom arról, hogy valaki folytatta volna a tekesportot.
Megköszönném, ha körvonalazná elképzeléseit a konkrét tevékenységükkel kapcsolatban. Nem ígérek semmit, mert korom, valamint jelenlegi elfoglaltságom leszűkítik lehetőségeimet.
Köszönöm elismerő szavait.
Üdvözlettel: Király Csaba  

 

 

Feladó: Horváth Attila <Attila.Horvath@mediso.hu>
Dátum: 2012. augusztus 5. 12:17
Tárgy: RE: Tekézés alakulása
Címzett: Király Csaba <
abacs1@t-online.hu> 

 

Kedves Csaba!
Nagyon szépen köszönöm megkeresésemre küldött válaszát.
Az az igazság, hogy amikor a világhálón egykor szebb napokat látott budapesti sportintézményekről szóló írások után kutattam, és az Önök által üzemeltetett honlapon rátaláltam az Ikarus pályáról és azt ott lebonyolított kis iskolai bajnokságukról szóló cikkre - amellett, hogy élmény volt olvasni a diákok lelkes hozzáállásáról és a mára már teljesen bezárt, de akkor az egyik legnagyobb sportéletet magáénak tudó tekepályáról -  késztetést éreztem, hogy a honlap többi részével is - kicsit mélyebben - megismerkedjek. Nem tudom miből eredt ez a kíváncsiság. Szerepet játszhatott talán az is, hogy magam is gépészmérnökként tevékenykedem, hogy az aktív sportolás és az ehhez kapcsolódó csapatépítés jelenleg is életem részét képezi, hogy az idősebb csapattársaim által emlegetett egykori tekepályák és sportélet jelenlegi állapota nem mutat számomra  - és jónéhány sporttársam számára - elfogadható képet. Valahol él bennünk a hit, hogy a fiatalokat újra rá lehet venni arra, hogy hetente néhány alkalommal lejöjjenek sportolni, ami nemcsak a sportág életben maradása miatt, hanem saját egészségük védelme érdekében is fontos lenne. 

  

Mivel a Tanár Úr által e témakörben végzett munkát a leírtak alapján mindenképp példa értékűnek és követendőnek tartom, így merészeltem - teljesen ismeretlenül - zavarni levelemmel.
Konkrét elképzeléseinkről még annak idején írtam egy hosszabb értekezést, ami megpróbálja boncolgatni a sportág fővárosi népszerűségének csökkenését kiváltó okokat, a jelenlegi állapotokat, és a jövőben elvégzendő munka lépéseit. Azaz nem gondoljuk, hogy a jelenlegi állapotok mellet tanúsított passzív hozzáállás hosszú távon megoldást jelenthet, mindenképp aktívan kellene hozzáállni a jövő generáció sportolóinak felkutatásához, fejlesztéséhez, ahogy annak idején ezt Önök is tették.
De egy ilyen tevékenység végrehajtásához minden rendelkezésre álló tapasztalatra, módszerre szükség van, azaz csak a múlt átfogó ismerete mellett lehetünk képesek a jelenben zajló eseményeket jobb irányba fordítani, és ezzel a sportág fővárosi ismertségét és elismertségét növelni. 

 

Tisztában vagyok vele, hogy nem könnyű munka az, amire vállalkoztunk, de motivál, hogy egyre többen gondolkodnak e témában hasonlóképpen sporttársaim közül is. Az egyesület, amelyben magam is játszom, és a bajnokságban szereplő többi egyesület nagy része is játékos hiánnyal küzd. Ennek pótlására - rövid távon - az egykor aktívan tekéző, de mára ezen tevékenységgel teljesen felhagyó játékosok, a megszűnt csapatok egykori játékosainak felkutatása lehet egyik járható útja, de ennek eredményessége eléggé kismértékű, és csak átmeneti megoldást nyújt (ha nyújt).
A megoldást az utánpótlás-nevelés jelenthetné, amely nagy mértékben támaszkodhatna az iskolákban végzett megismertető tevékenységre. De erről a már említett irományomban bővebben is kitértem, ha úgy gondolja, szívesen elküldöm Önnek.

 

Tanár Úr segítségére - amennyiben ezt Ön is így gondolja - mindenképp számítanánk az ezen a téren végzett tevékenységéből származó személyes tapasztalatainak átadása szempontjából. Akár egy személyes találkozás - telefonon előre egyeztetett időpontban és helyszínen - akár levelezés formájában működhetne ez.

Ezen kívül olvastam még, hogy közösségi oldalon Tanár Úr tartja a kapcsolatot egykori diákjaival, akik egy része annak idején biztosan részt vett ezeken a sportdélutánokon. Ha esetleg akadna köztük olyan, aki kedvet érez arra, hogy e sportágban továbbra is aktívan részt vegyen, annak ezúton szeretnénk felajánlani segítségünket. Ha esetleg a mi egyesületünk közlekedés szempontjából (munkahely, otthon) nincs ideális helyen, úgy akár más egyesületekhez is megpróbálhatjuk a beprotezsálást. Nem kell megijedni, magunk sem vérprofi szinten űzzük e sportágat, úgyhogy egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy az érdeklődő jobban játszik, mint mi.

 

Tanár Úr írja, hogy kora és jelenlegi tevékenysége leszűkíti lehetőségeit. Nos, a kora alapján egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy e sportágban továbbra is tevékenykedjen, ha van kedve, akár csak edzésünkre lejönni, és bemelegítésként néhányat gurítani, szívesen látjuk. A jelenlegi tevékenységéről természetesen nem szeretnénk elvonni figyelmét, és az idejét sem áll szándékunkban rabolni. Tényleg csak az Ön által erre szánt idejét szeretnénk igénybe venni, semmi többet, de arra úgy tűnik, nagy szükségünk lenne.

 

Köszönöm, hogy időt szánt ránk, és elolvasta levelem.
Tisztelettel: Horváth Attila

 

 

From: Király Csaba [mailto:abacs1@t-online.hu]
Sent: Monday, August 06, 2012 1:34 PM
To: Horváth Attila tekés
Subject: Teke

 

Kedves Attila!
Utólagos engedelmével levelezésünk felkerült a weblapra. Levelezés/Adatgyűjtés – Szakközépiskola oldalára. Ha ellenérzése van jelezze, azonnal levesszük az anyagot.
Tartalmas levelet írt, amiből őszintén kirajzolódik a sport iránt érzett szeretet, illetve az a törekvés, hogy ismét visszakerüljön méltó helyére a hagyományos 9 babás „aszfaltpályás” teke. Sajnos a rendszerváltást követően megjelent Magyarországon a bowling, ami talán kissé háttérbe szorította a tekézést. A mai gazdasági körülmények nem kedveznek a régi pályák korszerűsítésében, amire talán nagy szükség lenne.
A mai fiatalokat pedig nehéz motiválni a sportra, mert nagy konkurenciát jelent a televízió, számítógép, aminek egyenes következménye az ifjúság egészségi állapota és passzív magatartása.
A weblap kapcsán szomorúan kellett tapasztalnom, hogy az általam szervezett kis tekecsapat tagjai jelenleg még nem tartják fontosnak, hogy felidézzék a múltat. A közösségi portálon sem sikerült velük olyan kapcsolatot kialakítani, hogy esetleg megszólíthatóak lennének a tekesport számára. Talán sokuk, egzisztenciális, anyagi problémák megoldásán fáradozik, aminek következtében nem reagálnak a megkeresésre.
Emlékeimben úgy él, hogy a Pénzügyőr SE a 70-es években az Ikarus pályát is bérelte bizonyos napokon saját pálya hiányában. Gondolom a mostani hazai mérkőzéseit pedig az Erőmű Budafoki úti sporttelepén bonyolítják le, ahol anno pár alkalommal én is játszottam az Ikarus színeiben. Ha Önnek is megfelel, szeptemberben megnézném egyik itthoni mérkőzésüket, ahol esetleg személyesen is találkozhatunk. Arra kérem, írja meg, mikor lenne ez alkalmas Önnek, illetve értekezésének elérhetőségét.
Várom válaszát.
Üdvözlettel, Király Csaba

 

 

Feladó: Horváth Attila Attila.Horvath@mediso.hu>
Dátum: 2012. augusztus 6. 14:54
Tárgy: RE: Teke
Címzett: Király Csaba <
abacs1@t-online.hu>Kedves Csaba!
Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát.
Levelezésünk http://www.bagiszki.hu honlapon történő megjelenítése ellen semmilyen kifogásom nincs, reményeim szerint nem írok le olyan dolgokat, amik számomra a későbbiekben vállalhatatlanok, illetve magyarázkodnom kellene miattuk.

 

Az Ön által felvázolt problémák sajnos mind valósak, és nem kis szerepet játszottak / játszanak a sportág népszerűségének csökkenésében itt Budapesten. Nyugat-Magyarországon szerencsére nem ennyire rossz a helyzet, és ez bizakodással tölt el. Írásomban erre is kitértem, amit a http://www.andit.hu/atiteke/Teke-program.pdf linken tud elérni. Nem biztos, hogy mindenben teljesen igazam van, a saját véleményem írtam le benne, itt-ott kissé talán erősebb hangnemben, mint az szokásos, de a véleményem azóta sem változott. Kidolgozni még nem volt időm, de igény esetén bármikor továbbfejleszthető, illetve kiindulási pontját jelentheti egy komolyabb cselekvési tervnek.

 

A Pénzügyőr SE - ezzel együtt a többi egykori budapesti csapat (mint az Ikarus) - távolabbi múltjáról sajnos csak az idősebb csapattársaim elbeszélései alapján vannak információim.
Jelenleg valóban a Kelenföldi Erőmű Budafoki úti tekepályáján játszik csapatunk (sajnos egy ideje már ezt sem nevezhetjük sporttelepnek, mivel az erőmű területén kívül eső részt simán ledózerolták, mely terület döntő részén a focipálya helyezkedett el. A tekepályának az volt a szerencséje, hogy nem tartozott közvetlenül a sporttelephez.)

 

Edzésre keddi napokon délután 2-től este 9-ig van lehetőségünk - az idősebb játékosok zömében a korábbi időpontokban, az aktív dolgozók inkább 5 óra után érkeznek. Hazai meccseink péntek délután 4-kor kezdődnek. A 2012/2013 évi bajnoki idény sorsolása körülbelül augusztus közepén válik ismertté, amit el fogok küldeni Önnek. A bajnokság kezdetéig a pénteki meccsnapokon is edzések vannak.

 

Személyes találkozásra akár edzésnapon, akár bármely meccsünkön nyitott vagyok. De akár mindkettő szóba jöhet. Edzésidőben több lehetőségünk nyílhatna beszélgetésre, és ha előre megbeszéljük, esetleg olyan sporttársakat is le tudok hívni, akik viszonylag már ritkán járnak le, de a régi szép időkről még rengeteg történettel, élménnyel rendelkeznek. Ezen kívül ilyenkor lehetőség van arra, hogy mindenki kipróbálja, milyen formában van.
Bajnoki forduló napján nyilván beszélgetésre sokkal korlátozottabb a lehetőség, de maga a játék élménye miatt mindenképp érdemes lehet lejönni.

 

Még egyszer köszönöm gyors válaszát, és reméljük, egykori tekés tanítványai mihamarabb aktivizálják magukat az iskola honlapján, és talán később a tekeéletben is.
Önt pedig szívesen látjuk akár edzéseinken, akár bajnoki fordulóink alkalmával.

Üdvözlettel:
Horváth Attila

 

 

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.