Kitüntetések - Szakmai elismerések

«« Vissza ««

A tudomány kizárólag fizika: minden más csupán bélyeggyűjtés.

Ernest Rutherford

1958 IV. b Krassói Kornélia

Életműdíj odaítélése

 

Rátz Tanár Úr díj – 11 alkalommal
Népszabadság 2011. november 30.

Három magyarországi nagyvállalat, az Ericsson, a Richter Gedeon és a Graphisoft 11 éve alapította a Rátz Tanár Úr Életműdíjat kiemelkedő oktató-nevelő tevékenységet folytató magyarországi tanároknak.
E díj gondozására jött létre az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért, amely idén is nyolc pedagógust jutalmazott munkásságáért. A hagyományoknak megfelelően idén is november végén adták át a diplomákat a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

 

„Hogy ne csak a világhírű tudósok, hanem tanáraik nevét is ismerjük...”

– így szól a Rátz Tanár Úr Életműdíj mottója.

Mikor világhírű, magyar származású tudósainkkal büszkélkedünk, kevés szó esik tanáraikról. Rátz tanár úr a legendás Fasori Gimnázium tanára volt és többek között Neumann Jánost, Wigner Jenőt és Szilárd Leót is tanította. Az alapítvány az ő nevét választotta, hogy adózzon nagy múltú és kiváló oktatási kultúránk előtt és méltányolja azon pedagógusainkat, akik ma is áldozatos szakmai munkájukkal és kiemelkedő eredménnyel képzik a jövő tehetségeit.

 

 

A három nagyvállalat által létrehozott

Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért

2001 óta ítéli oda a Rátz Tanár Úr Életműdíjat

 

évente két-két matematika, fizika, kémia és 2005 óta két biológia szakos tanárnak, akik kimagasló szerepet töltenek be tárgyuk népszerűsítésében és a fiatal tehetségek gondozásában. A három vállalat ezzel a díjjal járul hozzá a magyarországi természettudományos oktatásban végzett tanári munka rangjának, erkölcsi és anyagi megbecsülésének növeléséhez.

Az idei életműdíjakat november 22-én adták át ünnepélyes keretek között a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.
 

 

 

2011. díjazott tanárok egyike: Krassói Kornélia (fizika) – Budapest, Jedlik Ányos Gimnázium

 

 

Budapest XXI. ker. – Csepel Önkormányzatának honlapján olvasható
Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott Krassói Kornélia tanárnő               
2011. november 22. kedd, 20:38

 

„Hogy ne csak a világhírű tudósok, hanem tanáraik nevét is ismerjük...”
A három nagyvállalat által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért 2001 óta ítéli oda a Rátz Tanár Úr Életműdíjat évente két-két matematika, fizika, kémia és 2005 óta két biológia szakos tanárnak, akik kimagasló szerepet töltenek be tárgyuk népszerűsítésében és a fiatal tehetségek gondozásában.

 

 

 

Krassói Kornélia az ELTE TTK matematika-fizika szakán szerzett középiskolai tanári oklevelet 1964-ben, majd a ráckevei Ady Endre Gimnáziumban kezdett tanítani. 1970-től a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium tanára, majd 1971-től az ELTE TTK fizika vezetőtanára, érettségi elnök. Több mint tíz éven át vett részt tehetséggondozó nyári táborok szervezésében.

 

1993-tól a Jedlik Ányos Társaság tagja. Vezetőtanárként nagy gondot fordított a jövő fizikatanárainak nevelésére, a kísérleteken alapuló fizikatanítás elkötelezett híve. Tevékenységét, kiemelkedő munkásságát több díjjal ismerték el. Krassói Kornélia tanárnő gimnáziuma pedagógiai arculatának kialakításában meghatározó szerepet játszott.

Egész életét a tanításnak szentelte, fáradságot nem ismerő tevékenysége, szakmai felkészültsége, kedves személyisége, emberszeretete miatt vált országos hírű fizikatanárrá.  

Zubor Mónika

 

 

10 évvel ezelőtt Krassói Kornélia szeretett matematika tanára,

Kőváry Károly

- aki a Kossuth Lajos Gimnázium, a Bagi Ilona Leánygimnázium tanára,

később a budapesti Fazekas Gimnázium tanára,

majd a váci Piarista Gimnázium igazgatója volt -

kapta meg ezt a díjat, az alapítás első évében.


Csodálatos összhang, kapcsolat, tanár és diákja között,

mely átível a múló éveken és visszaigazolja a kijelölt életutat.

 

 

 2012. január 21.

 

Iskolatársi kapcsolatok

Szabó Dezső – a Bagi Ilona Szakközépiskola volt diákja (1977 c) February 18, 2013 levelében megemlíti egy korábbi bagis gimnazista diák, Krassói Kornélia nevét.

 
És micsoda véletlenek vannak! A honlapon is megjelent, hogy a Bagi egy volt diákja – Krassói Kornélia – a Jedlik Ányos Gimnázium matek-fizika szakos tanára kitüntetést kapott. Nos, jelenleg ő próbálja a kisebbik fiam fejébe verni a Jedlikben a matematika és a fizika szépségeit – több-kevesebb sikerrel. Ezúton is gratulálok a Tanárnőnek. További sikereket a tanításban, pedagógiai munkájában!

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.