Mozaikok

«« Vissza ««

Makovecz Imrére emlékezünk

Makovecz Imrét 2011. szeptember 27-én érte a halál,
temetése október 8-án, szombaton volt a Farkasréti temetőben, több ezer ember jelenlétében.

A gyászmiséjét vasárnap este 21 órakor a Villányi úti Szent Imre-templomban tartották.

 
Dr. Gockler Lajosné küldte szerkesztőségünkhöz a levelét,
melyben egy megemlékező riportban, Makovecz Imre hitvallása olvasható.
 
Hitvallás Makovecz Imrétől
 
„Isten léte evidens. Nézzen meg egy falevelet! Hogyan lehet ilyet tervezni? Szimmetrikus minden, s mégis egyedi. Milyen szellem az, amely mindezt fenntartja és kormányozza? Mert a rendszer működik. Hacsak le nem téped a levelet, az örök törvények szerint nő meg.
Jelen van egy állandóan megújuló, kreatív, felfoghatatlan színvonalú, befoghatatlan méretű világ, amely nem valahol van, hiszen én is belőle vagyok. Meg maga is, ahogy a kutya, a hernyó, a lepke, a felhő, meg minden létező. Mindig fölfele mutogatunk, amikor a Jóistenről beszélünk, ami mókás, mert közben Ausztráliában is fölfele mutogatnak, ami ugye épp az ellenkező irány.
Pedig ha Istenről beszélünk, körbe kellene mutatni. Ott van mindenben, bennünk is. A szeretetben, amely a kapcsolatkeresés előszobája, egyben szülőszoba is: ott, és csak ott születik a megismerés. Intellektuális megismerés ugyanis nem létezik. Abban benne van az ítélet, a tetszik-nem tetszik.
A szeretet az egyetlen hatékony megismerő erő. Amikor megszűnik a tetszik-nem tetszik kettőssége, és őszintén érdekel, amit, akit látsz, akkor vagy képes a megismerésére. Azaz, ha szereted. Ez nem hit-, hanem ténykérdés. Annyira evidens, hogy én nem is hiszek. Csupán nem vagyok vak. Azt viszont, aki erre a valóságra rányitotta a szemünket, úgy hívják: Jézus Krisztus.”
(Makovecz Imre)
 
Rövid bemutató Internetes oldalak anyagából
PPKE BTK Kommunikáció és Média Intézet

Elhunyt Makovecz Imre

 
 
Életének 76. évében elhunyt Makovecz Imre nemzetközi hírű építész, a magyar organikus építészet Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett stílusteremtő alakja. A neves építész egyik legismertebb alkotása a Stephaneum épülete, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Piliscsabán. 
 
A Stephaneum a Katolikus Egyetem központi előadótermi épülete a nagy auditóriummal és több, különböző méretű előadóteremmel, amelyek az épületben, mint egy kisváros utcáin álló házak belsejében foglalnak helyet.
A mennyezet kiképzése olyan, mintha lombok borulnának az utcák és a termek fölé. Az épületet Makovecz Imre 1995-ben tervezte.
 
 
Heti Válasz Online

Nemzetközi hírű építész, az Országépítő Alapítvány társalapítója, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alapító elnöke. A kilencvenes években tagja volt a Magyar Nemzet szerkesztőbizottságának. Tanított a BME-n, az Iparművészeti Főiskolán, a MÉSZ Fiatal Építészek Körében.

Itthon munkásságát 76 éves koráig gyakorlatilag az összes létező kitüntetéssel elismerték.    
Ybl Miklós-díj, a Kossuth-díj, Magyar Köztársasági Érdemrend, Magyar Örökség díj, Steindl Imre Díj, Corvin lánc.
2011-ben Budapest Díszpolgára címet kapta. Legutoljára szeptember 10-én jutalmazták Szent István Díjjal.  
 
Makovecz Imre díszdoktori diplomát vett át Rómában.
Sárközy Júlia (Róma) - 2010.01.20. 14:35
 
„Nem vagyok egészséges, de dolgom van még. Addig élek, ameddig dolgozom” – mondta a Heti Válasz 2010. karácsonyi számában a 76 évesen ma elhunyt Makovecz Imre.

 

Magyar Hírlap Online

Eltemették Makovecz Imrét

   Idézetek megemlékezésekről:
  • Csodálatos magyar ember volt. Persze ez buta kifejezés, hogy volt. Szelleme itt van velünk! Isten nyugosztalja!
  • Béke poraira! A nemzet hálás lehet a Fennvalónak, amiért ilyen értékes, igaz embert adott nekünk. Gazdag életműve itt maradt, gyönyörködtet minket és az eljövendő nemzedékeket. Áldott legyen emléke!
  • Sokkal szegényebb lett a nemzet nélküle. Béke poraira!
  • Ember volt, ebben az embertelenségben. Isten nyugtassa! 
Forrás: MTI 
Makovecz Imrétől szombaton délelőtt folyamatosan hosszú sorokban vettek búcsút barátai, pályatársai, tisztelői a Farkasréti temető általa tervezett ravatalozójánál, ahol több ezren jelentek meg, hogy utolsó útjára kísérjék az építészt. 
Bolberitz Pál római katolikus pap, egyetemi tanár, - a Szent István Akadémia elnöke - celebrálta a gyászszertartást. 
Makovecz Imrét a Farkasréti temetőben szombaton helyezték végső nyugalomra.
 
 

Tervezői, irodalmi és művészeti

géniusz volt.

 

 

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.