Diákévek 1979-1983 b osztály

«« Vissza ««

1983 IV. b egyik volt diákja

A Szakközépiskola 1983-ban érettségizett diákjával az Ifjúsági Magazin riportot készített az új felvételi pontrendszer megítéléséről - a diákok oldaláról nézve.
 
Fotó a Magazin oldaláról
 
 
Előre bocsátva: semmi újnak nem örülünk, ezért ezt sem fogadtuk kitörő lelkesedéssel. Azt hiszem, én még időben megtudtam, hogy milyen lesz az új pontrendszer, s ennek megfelelően kezdtem el a készülődést a felvételire.
Akik viszont később kaptak észbe, sok pontjuk elveszett.
 
A szakközépiskolások nagy előnye, hogy a szaktárgyakból kell felvételizniük, nekem például mechanikai műszerészetből, amit négy évig tanultam. Mégiscsak jobb ebből, mint fizikából, amellyel csak elsőben és másodikban foglalkoztunk. Előnyünk az is, hogy a szakmai tárgy felvételi írásbelijét az iskolában írtuk, s a tanárunk javította. Nem kell mondani, hogy mit jelentett ez lélektanilag. Hiszen a saját tanárom mégiscsak jobban ismeri a képességeimet, reálisabban tudja értékelni, minősíteni a tudásomat.
 
Biztos, hogy a szakközépiskolásoknak előnyösebb az új pontrendszer, mint a gimnazistáknak. Akik ugyanis szakirányú egyetemre jelentkeztek, azon kívül nagyon sokat felvettek. Persze néhányan bölcsészkarra is jelentkeztek, de nem sikerült a felvételijük annak ellenére, hogy a műszaki tárgyak pontjait vitték.
 
Lehetetlennek tartom, hogy valaki 60 pontot szerezzen a középiskolában, hiszen az már polihisztor, aki a humán és a természettudományi tárgyakat is ugyanolyan magas szinten tudja.
 
Ráadásul nekünk, szakközépiskolásoknak többféle tárgyra kell figyelni. 
Nem örültünk neki, hogy a pontrendszerben számít a magyar és a történelem is, de reméltük, hogy a tanárok majd liberálisok lesznek, és aki szakirányba jelentkezik tovább, azt majd jó jegyekkel segítik.
Pontrendszer ide vagy oda, nálam számított az is, hogy már elsőben elhatároztam, tovább fogok tanulni a műegyetemen. A szakközépben döntő tárgy a matematika, ezen lehet a legtöbbet veszíteni, de nyerni is.  
 
  
Az oldal felhelyezésre került 2010 decemberében

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.