Gyakorlati oktatás - kalapácsfej-készítés

«« Vissza ««

1966 IV. e osztály visszaemlékezés

Amikor iskolai emlékeimre először rákérdezett Király Csaba, - a honlap ötletgazdája, - a felsoroltak között a politechnikai oktatás is szerepelt. A következő emlékkép jelent meg szemem előtt:

"A sportudvar és az iskolaépület közötti földszinti épületben Laci bácsi szakmai gyakorlatot vezet." - idézem fel az emlékképeket.

A téglalap alapú helyiségben körben satupadok, s mi, lányok álltunk a satuk előtt, komoly férfimunkát végeztünk. Kalapácsfejek készítésére emlékszem. Befogtam a munkadarabot a satuba, és arra törekedtem, hogy a fűrészt mindig  vízszintesen tartsam, hogy egyenletes mélységben haladjon a fűrészlap. A műszaki adatok ismeretében alakítottuk a munkadarabot. Méretre vágás, fűrészelés, tolómérő használata, szükség szerinti reszelők alkalmazása a végleges forma kialakításához.

Szigorúan betartott balesetvédelmi szabályok, előírások mellett dolgoztunk.

Volt közöttünk, aki más irányú szakmai gyakorlatot szívesebben végzett volna, de hozzám valamiért közel állt ez a feladat.

 

A vizsgaidőszak végén örömmel vettem át az általános műszerész szakmában szerzett, - Lengyel Irma igazgatóhelyettes és Moravek Ernő műszaki oktató aláírásával kiállított Szakmai Minősítő Vizsga Bizonyítványt.

 

  

 

Ispán Katalin osztálytársamtól érdeklődtem

- milyen emlékei vannak az osztályunk politechnikai oktatásáról.

Katalin a következőket írta le:
Az állványos fúrógépre emlékszem, nem tudtam a fúrót befogatni és féltem, hogy a fúrószár kiesik menet közben és baleset lesz. Rémlik a csőkulcs készítése is, arra is emlékszem, hogy azt nem tudtam befejezni.
Azt tudom, hogy a tolómérő és a mikrométer kezelésének megtanulása a későbbi életemben hasznos volt. Én azt hiszem a mérőeszközöket a gyakorlati időszak folyamán végig használtuk, gyakoroltuk a kezelés pontos elsajátítását.
Itt tanultam meg, mit jelent, hogy valami síkban van, és hogy mit jelent a pontosság a szerszámkészítésnél és a mérésnél.
Úgy emlékszem, mintha negyedikben már nem lett volna gyakorlat.
Arra is emlékszem, hogy menetmetszést és menetvágást is tanultunk.
 
 

Harmatosi Irén osztálytársammal is skyp kapcsolatban vagyunk

Ő felsorolta a szakmai tanáraink nevét.

I.          évfolyamon: Oroszvári László
II.        évfolyamon: Moravek Ernő
III.     évfolyamon: Murányi Pál, aki az anyagismeret tantárgyat is tanította.
(Ha valaki másként tudja, lehet korrigálni.)
 

Irénke arra emlékszik, hogy az általam is említett udvari műhely épülete két részre volt osztva. Első a politechnikai műhelyterem, tőle jobbra pedig a varrógyakorlatok helyisége. Ebben a teremben tartották a műszaki tanárok a szakmai elméleti oktatást.

Délután voltak az elméleti órák, délelőtt a gyakorlati foglalkozások. Az ipari rajz tantárgyat Novák Béla tanár úr tanította.

Osztályunk fémmegmunkálás gyakorlatokat végzett. Oroszvári tanár úrtól megtanultuk az esztergapad részeit.

Végeztünk menetmetszést, menetvágást. Készítettünk furatokat, melyeket dörzsárral finomítottunk.

A minősítő vizsgán illesztett munkadarabot kellett elkészíteni.

  

Az oldal tartalma felhelyezésre került 

a honlapra 2008 márciusban, a

kiegészítések pedig 2011 februárjában 

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.