Gyakorlati oktatás - mezőgazdasági munka

«« Vissza ««

Kertészeti gyakorlatok

Wlassics Ágnes

1965 IV. d osztályban érettségizett volt diák visszaemlékezése

Akkor és most _ Tananyagon kívül c. menüpont alatti gondolatsor folytatása

 

Ez a bizonyos politechnikai gyakorlat a mi esetünkben a mezőgazdaság ill. kiskert növényeinek megismerése, termesztése ill, betakarítása nem csak a tangazdaságban történt.

 

Az iskolában a tanulni való elméleti részét Gockler Lajosné tanárnő rendezte be a fejünkbe. Ő egy aranyos, a mi időnkben fiatal tanárnő volt. A négy év alatt úgy emlékszem kétszer várt babát, és bizony így is nagy-nagy buzgalommal tanította nekünk a növények életét, az időjárási megfigyeléseket stb. és bizony szigorúan tudnunk kellett a mezőgazdasági munka fontosságát.

 

Mindig fehér köpenyben hozta be a szertárból a - remélem, jól tudom még - bojtos gyökerű kukoricát vagy épp az egyszikű búzát. Nem beszélve a hagymagumóról, a retek gyökérről vagy épp a paprika magról, no és a spenót levélről. Igen, most szeretném tudni vajon most hányas osztályzatot adna nekem??? Nem beszélve arról, - ez egy kis személyes rész - jómagam az akkor még kertészeti szőlészeti főiskolára jelentkeztem, ami elsőre úgy sikerült, hogy nem sikerült.

 

A  passzus úgy szólt, egy évet mezőgazdasági területen kell dolgoznom, és akkor a következő évben felvételt nyertem. No így! Szüleim segítségével elhelyezkedtem egy mezőgazdasági gépgyártó és szolgáltató vállalathoz, mint statisztikus.

 

 

 

1965-öt írtunk. Sajnos koromból kifolyólag már elmentem nyugdíjba 2008-ban.

A kiszámítható 42 évet egy helyen, a "mezőgazdaság" közelében töltöttem el. Sokkal közelebb az alkatrészek gyártásához, mint a zöldborsó osztályozásához.

Ez a kis kitérő csak arra jó, hogy bemutatja, egy fiatal nagyon ritka esetben tudta meg, hogy hova is viszi élete soron az iskolában tanultak. Sajnos az osztályunkból senki nem került a mezőgazdaság közelébe, bár Misi bácsi – osztályfőnökünk - biztos nagyon szerette volna, hisz mindig nagy örömmel próbálta velünk megszerettetni a "paraszti" munkákat. 

Azért mégis szép emlék maradt, így visszatekintve.

 

 

Visszaemlékezvén a régi időkre...

 

 Bács Attiláné Wlassics Ágnes

2010.  október végén

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.