Gyakorlati oktatás - idézet az ED oldaláról

«« Vissza ««

"Az ED II. évfolyama 3. számában, 1961 decemberében

Lányok és fiúk az Óragyárban címmel ismertette Lukács Zsuzsa 1963/B a bagisok politechnikai oktatását.

Részlet a cikkből:

 

"- Kérem, mondja el, hogy az oktat szemével nézve, mi a politechnikai oktatás jelentősége , és mi a gyakorlati haszna a diákokra nézve!

- Igen, helyeslem az 5 +1-es tanításra vonatkozó kormányhatározatot, amely módot ad a tanulóifjúság életre való felkészítésére. Én, mint technikumi tanuló nem részesültem olyan részletes, körültekintő és az életből merített gyakorlati oktatásban, mint jelen esetben a hozzám járó gimnazista tanulók. 

A politechnika természetesen elsősorban azoknak a tanulóknak nyújt nagy segítséget, akik érettségi után valamilyen szakmát fognak tanulni. Ezeknél a fiúknál és lányoknál az itt elsajátított elméleti és gyakorlati tananyag támpontot ad arra, hogy a megismert szakmai fogásokat és ismereteket mint ipari tanulók már magasabb szinten és rövidebb idő alatt magukévá tegyék.

- Szeretik-e ezt a tantárgyat a diákok? Szívesen végzik-e munkájukat?

- Azt hiszem, hogy inkább kötelességüknek tartják, mint szeretik. A munkájukra viszont nagyon büszkék, s örülnek annak, hogy ők is részt vehetnek a komoly termelőmunkában. Szorgalmasak, és a munkához jó a viszonyuk.  Átérzik a gyakorlati munka jelentőségét. Pár héttel ezelőtt például lánytanulók szaladtak hozzám, akik a készáruraktárban dolgoztak éppen, és boldog lelkesedéssel újságolták, hogy az általuk csomagolt órák és villanymotorok mennek exportáruként a Szovjegunióba."

 

Idézet Kökény Sándorné: A pesterzsébeti leánygimnázium -

Bagi Ilona Gimnázium emlékkönyve 92. oldaláról

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.