Az iskola diákjai a neten

«« Vissza ««

Kápolnási Magdolna

a Bagi Ilona Leánygimnázium 1952 IV. a osztályában érettségizett.

 
Németh Vilmosné Loncika, - iskolánk magyartanára, aki a Gimnáziumban 1951 IV. b osztályban érettségizett  - egyik levelében tájékoztatót küldött egy pesterzsébeti eseménysorozatról, s erre vonatkozóan mellékleteket postázott szerkesztőségünknek. Fontosnak tartotta az iskola honlapján bemutatni volt iskolatársa és barátnője, Árki Sándorné Kápolnási Magdolna kiemelkedően dicséretes munkálkodását. Ő a Budapesti Városvédő Egyesület Pesterzsébeti Csoportjának vezetője.
"Magdolnát 2009. július 17-én Rácalmáson tüntette ki a Budapesti Városvédő Egyesület alapítója és elnöke a rangos Podmaniczky-díjjal, áldozatos munkája elismeréséül.
A fotón látható virágot Magdika a polgármestertől kapta az evangélikus templomban megtartott könyvbemutató után: 13 kerületi templomunkat mutatta be csoporttársai közreműködésével, de az anyag nagy része tőle való. A fotón kezében e könyv látható."
 

A Tanárnő, Lonci néni elküldte a honlap számára a Pesterzsébeti Önkormányzat 2009. szeptember 1-i folyóiratának egyik kivágott oldalát, melyet ezúton lehetőségünk van bemutatni az alábbiakban.

 
 

Kápolnási Magdolna  Árki Sándorné

 
 

 
 
Német Vilmosné tanárnő megjegyezte szerkesztőségünknek, hogy 2006-ban a Városvédők Csoportjában Ő maga is meghívott vendég volt egy alkalommal, s örömmel tartott előadást Magdika felkérésére.
 
"Eltelt egy év – írja Loncika – s Magdolna újra nagy tettet hajtott végre kitartó szervezéssel." Erről olvashatunk a Budapesti Városvédő egyesület 2010. szeptemberi lapjának egyik oldalán. Szerkesztőségünk megkapta a helyszínen készült fotót a tábla leleplezéséről és az újságcikket. A táblán olvasható szöveg a Nyelvtudományi Intézet jóváhagyásával került felhelyezésre.Magdolnától a Városvédő Csoport minden tagja megkapta az emléktábláról készült fotót.
  
 
 

Emléktábla a pesterzsébeti MÁV vasútállomás emlékére   

Idézet a Budapesti Városvédő Egyesület honlapjáról 2010.09.17. 

 

Szeptember 17-én emléktáblát avattak az engedély nélkül lebontott pesterzsébeti MÁV vasútállomás emlékére 2010. szeptember 17-én Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere és Árki Sándorné Kápolnási Magdolna a  BVE Pesterzsébeti Városvédő Csoportjának vezetője ünnepélyes keretek közt leplezték le a hajdani Erzsébetfalvi – Pesterzsébeti MÁV vasútállomás helyén elhelyezett emléktáblát.

Az öntvényről a fotót készítette: Czúni Imre

 

 
 
Loncika postai küldeménye alapján került fel a honlapra az alábbi cikk
 
 

Táblaavatás Pesterzsébeten

 
A pesterzsébeti városvédők 2010. szeptember 17-én a lebontott MÁV vasútállomás helyén emléktáblát avattak. Az eseményen megjelent Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere, Ráday Mihály, a Városvédő Egyesület elnöke, valamint a MÁV vezetői és a kerület jeles személyiségei – pártállástól függetlenül, a városvédők és a kerület lokálpatrióta lakosai.
Az emléktábla avatását a Kulturális Örökség Napok alkalmából tartottuk.
 
Pesterzsébetnek több nevezetes évfordulója is van 2010-ben.
140 évvel ezelőtt településünk elődje, Gubacs-puszta az Erzsébetfalva nevet vette föl Ferenc József uralkodó felesége, Erzsébet királyné tiszteletére. 60 évvel ezelőtt, 1950. január 1-jén Pestszenterzsébet megyei jogú város és Soroksár nagyközség Budapest XX. kerülete lett. 
Városvédő csoportunk a lebontott pesterzsébeti MÁV vasútállomás épületének helyén az emléktábla avatásával kíván hozzájárulni településünk e két évfordulójának ünnepségeihez. Az emléktábla avatása abból a szempontból is aktuális, hogy az idén emlékezünk gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulójára, aki a magyar vasút egyik legelső anyagi támogatója és legjelesebb előmozdítója volt, és aki az angol minta alapján létrehozott magyar vasútközlekedés megteremtésében elévülhetetlen érdemeket szerzett.
A lebontott Erzsébetfalva MÁV vasútállomás 1916-ban Szarvas és Woldmann okleveles építészek tervei alapján épült.
Ma Pesterzsébet állomás a Budapest-Kelebia nemzetközi fővonalon található, a pálya egyvágányú, villamosított. Az egykori állomásépületet keskeny tömeg, magastető és tornyok jellemezték.
Északi oldalán fedett-nyitott külső lépcső és híd haladt, mely lehetővé tette a gyalogos forgalmat a peron és a Soroksári út között. A vasúti áruszállítást segítendő, kézipoggyász mozgatására az egyik toronyban lift állt rendelkezésre.
 
Az épületen évtizedek során nem végeztek tatarozást, renoválást, állagmegóvást. Így az állapota leromlott, balesetveszélyes lett a természetes avulás és a szándékos rongálások miatt. A statikai vélemény szerint az épület életveszélyessé vált. Az épületegyüttesre 1997-ben a MÁV bontási engedély iránti kérelmet nyújtott be a Főpolgármesteri Hivatalhoz. Mivel az együttes védettséget élvezett, lebontásához csak a Fővárosi Közgyűlés adhatott engedélyt. A MÁV azonban nem várta meg a döntést és engedély nélkül, 1997 decemberében lebontotta a vasútállomást.
 
A pesterzsébeti városvédők elhatározták, hogy emléktáblát állítanak a lebontott vasútállomás helyére, mert nem merülhet feledésbe településünk történetének ezen története. Úgy gondoltuk, hogy a 21. században Pesterzsébet helytörténetének egyik pótolhatatlan emléke marad fenn utódainkra. Az emléktábla állításával újabb maradandó értékkel gazdagítjuk városunkat.
Az ünnepségen Melis Gábor színművész Petőfi Sándor Világosság című versét, Tóth Gergő trombitaművész Paul Anka és John Cacavas My Way című dalát adta elő. Az esemény végén csoporttársunk, Czúni Imre fotóművész megajándékozta a jelenlévőket az általa készített számozott emléklappal, ezzel köszönve meg, hogy eljöttek és részt vettek a városvédők ünnepén.
 
Árki Sándorné Kápolnási Magdolna
 

Az emléktábla ünnepélyes leleplezése

Loncika postai küldeménye

 


 
 
 

Emléklap az emléktábláról

 
 
 Árkiné Kápolnási Magdolna 
köszöntő beszéde a táblaavatásnál
 
                

Gratulálunk Kápolnási Magdolna lelkiismeretes

városvédő munkájához!

 

Az oldal összeállításra került 2010. október 5.-én
Németh Vilmosné postai küldeménye alapján.
Köszönjük a tanárnő közreműködését!
 
Árki Sándorné Kápolnási Magdolna az 1952 IV. a volt diák neve - 2009 címmel
szerepel a Kitüntetések_Szakmai elismerések menüpontban.

Ünnepi díszülés a Városházán

 Folyamatos linkkel tovább lépve látható még néhány oldal
Kápolnási Magdolna munkájáról

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.