Erzsébeti Diák

«« Vissza ««

 

Az Erzsébeti Diák írásai az emlékkönyvből

II. évfolyam, 6. sz. 1962. március

Idézet Kökény Sándorné: A pesterzsébeti leánygimnázium - Bagi Ilona Gimnázium emlékkönyvéből (117. old.)
 

„Sem emlék, sem varázslat – önképzőköri ülés Radnóti Miklósról

 
Február 14-én, szerdán alapos próbák után megtartottuk második ünnepi önképzőköri ülésünket.
Témánk Radnóti Miklós élete és munkássága volt.
Az ötletet a szeptemberben megalakult irodalmi színpad programjából vettük. Ők tervezték, és mi megvalósítottuk. Iskolánkban sokan nagy szeretettel olvassák Radnóti verseit. Lelkesülésünket még fokozta, hogy a Radnóti-tétel kidolgozásával segítséget nyújthatunk negyedikes iskolatársainknak. Nagyon örültünk, hogy ülésünkön szép számmal jelentek meg, kezükben papirosokat, ceruzát szorongattak.
Felkészülésünk alapos volt, sokat segített Lonci néni, mégis mindnyájan nagyon izgultunk. Eljött Irma néni és még hat tanárunk is. A megnyitó előadást Dunai Jutka készítette és nagy érdeme, hogy ezt a nagy terjedelmű munkát szabadon, idézetekkel tarkítva adta elő. A szavalók mindnyájan tehetségük legjavát nyújtották. Sikerült is a szerencsétlen életű költőt közel hozniok szívünkhöz. Az elhangzott bírálatok között voltak talpraesett észrevételek, de akadt kissé hegye fogalmazás is.
 
Befejezésül Bálványos Gabriella saját zeneszáma hangzott el. Alapos zenei képzettsége, gyakorlottságra valló zongorajátékát érdeklődéssel hallgattuk, de a melódia itt-ott Chopin Forradalmi etűdjére emlékeztetett. Szorongó érzésünket Irma néni biztató, dicsérő, de egyben jó tanácsokkal teli szavai feloldották.
 
Terveink a jövőre nézve még nem alakultak ki, de mindig jobbat és szebbet szeretnénk nyújtani.
 
Pressmayer Ilona III. a (1963 IV. a-ban végzett)
 

 

Az oldal a honlapra
felhelyezésre került: 2010 júniusában

 

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.