Erzsébeti Diák

«« Vissza ««

Az Erzsébeti Diák írásai az emlékkönyvből

II. évfolyam, 1. sz. 1961. október 

Idézet Kökény Sándorné: A pesterzsébeti leánygimnázium - Bagi Ilona Gimnázium emlékkönyvéből (91. old.)
 

"Érdemes-e?

A pesti lányok általában nem szeretik a mezőgazdasági munkát. Mégis, amikor megkérdezték a mezőgazdaági politechnikára beosztott diáklányokat, hogy ki akar cserélni olyannal, aki üzembe jár, egy sem jelentkezett.
 
- Mindannyian szívesen jönnek a kertészetbe – mondta Domokos Mihály tanár úr, aki gyakorlatra vezeti az I. d osztályt. …
- Mit gondol Misi bácsi, jó munkát fognak végezni a lányaink?
- A kertészkedés szép, hasznos és könnyű munka. Úgy hiszem, semmi baj nem lesz a lányokkal. És négy év múlva oklevelet is kapnak, mellyel főiskolára iratkozhat, aki akar. Fásítást, géptant, állattenyésztést, vetőmagtermesztést egyaránt tanulnak. A munkában pedig vagy egy nemrég végzett mezőgazdasági mérnök, Bogdány Péter fogja vezetni őket, vagy egy-egy szakmunkás, aszerint, amit éppen tanulnak, vagy dolgoznak. Most például paradicsomot és paprikát, majd pedig gombát fognak szedni.
- Most még engedjen meg egy utolsó kérdést: Ön szerint van ebben a kertészkedésben fantázia?
Misi bácsi csodálkozva néz rám, mintha ezt mondaná: hogy lehet ilyet kérdezni – de azért válaszol.
- Természetesen, van. Már az is, hogy a lányok állandóan szabadban tartózkodnak a gyakorlat ideje alatt, nincsenek egyedül, hanem egy másik iskola diákjaival. No és ők is tudják, hogy munkájuk hasznos, és nem hiábavaló, hiszen a Budapestet körülvevő zöldövezetben dolgoznak. És könnyen lehet, hogy épp az a paradicsom kerül majd az asztalukra, amivel ők is dolgoztak.
Állíthatom, hogy van, van benne fantázia!
 
Hillinger Éva, Bagi Gimn. 1962 IV. f"

 

 

Az oldal a honlapra
felhelyezésre került: 2010 júniusában

Szerkesztői kiegészítés!

Az 1965 IV. d osztályban érettségizett Wlassics Ágnes a Gyakorlati oktatásmenüpont alatt ír az ezzel  kapcsolatos személyes emlékeiről.

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.