Dóka Istvánné levelei Kézainé Lentsch Magdolnának

«« Vissza ««

Feladás dátuma: 2008. 03. 05.

Vendégkönyvi bejegyzés!

Legnagyobb örömömre Király Csaba felhívta a figyelmemet a Bagi honlapjára. Én már 1960-ban érettségiztem a IV. c. osztályban, ami elég régen volt. Azóta is nagy szeretettel gondolok régi iskolámra, ami abban az időben még a Vörösmarty utcában volt. Nem sok kapcsolatom van a régi osztálytársaimmal csak néhány fénykép és a tablókép, amit majd megküldök Király Csabának. Minden tiszteletem az Övé és azoké, akik nem engedik a feledésbe merülni az ifjúságunkat.
Üdvözletem minden ismerősnek és ismeretlennek, aki régi BAGIS volt.
Kézai Magdi.
 
Címzett: Kézainé Lentsch Magdolna
Feladás dátuma: 2008. 05. 10.
 
Kedves Magdika!
Dóka Istvánné vagyok, szintén bagis volt diák, - 1966-ban érettségiztem az "e" osztályban, - Király Csaba tanár úr kérésére írok Önnek.
Én is nagyon örültem a weblap megszületésének, mely hatalmas időszak bemutatását tette lehetővé a dokumentációk felhelyezésével. Vannak osztályok, melyeknek névsor adatai hozzáférhetőek voltak, ahogyan ez a weblap forrásanyag megnevezéséből kiolvasható.
A weblap menüpontjainak feltöltéséhez azonban, - hogy minél többen olvashassanak, minél több régi történeteket, iskolatársakról láthassunk fotókat, melyek bennünk is emlékeket ébresztenek, - a volt diákok részéről várja a weblap főszerkesztője, Király Csaba az anyagokat. A Vendégkönyvből olvasható, hogy Ön erre ígéretet tett, nem tudom, sikerült-e azóta a scennelt anyagokat e-mailen megküldeni a szerkesztőségbe. Ha eddig még nem, akkor felhívom szíves figyelmét, hogy már türelmetlenül és szeretettel várjuk a tablót, egyéb fotókat, írásos történeteket a diákévekről, ha van.
Kérésemet elolvasván remélem, hamarosan válasz érkezik.
Üdvözlettel: Dókáné Marika
 
 
Feladás dátuma: 2009. szeptember 15., 11:03
 
Kedves Magdolna!
Ne haragudj, hogy ismeretlenül, de mint a középiskola valamikori iskolatársa kereslek meg ezúton. A bagiszki.hu honlap adatgyűjtése kapcsán már sok levelezést folytattam, s már jó ide annak, hogy Hozzád is küldtem egy levelet az e-mail címedre.
Választ sajnos nem kaptam. Most, hogy az iwiw közösségi portál Bagis oldalán nézelődöm ismerőseim után, rátaláltam a nevedre ismét. Láttam a szép fotóidat, unokád kedves hozzászólását nagyszülei fotójához, azt gondoltam ismét megszólítalak.
A bagi honlap adatai szerint az 1960. IV. c osztályban érettségiztél. 1970. IV. a osztályban testvéred nevét látom, - ha nem tévedek - s a Mozaikok_Érdekességek menüpont alatt „a két testvér egy iskolában” bemutatásra került. A bemutatás viszont nem teljes, a Te fotód hiányzik a testvéred mellől. Szeretnélek megkérni, segíts abban, hogy ezt a kiegészítést megtehessük! Azzal tudnék lépni ez ügyben, ha az érettségi tablódat megküldenéd a honlap számára, az én e-mail cimemre.
A honlap vendégkönyvében már olvastam írásodat, de a tabló még nem került fel, ami nagyon fontos bemutatkozása egy osztálynak.
Szeretettel várom válaszodat.
A szerkesztőség nevében: Dóka Istvánné Rácz Mária
 
 
Címzett: Dóka Istvánné Rácz Mária
Feladás dátuma: 2009. szeptember 20., 18:11 
 
Kedves Mária !
Örülök, hogy ismét megkerestél! Az érettségi tablóképem sajnos elég rossz állapotban van, de ha sikerül beszkennelnem, akkor el fogom küldeni hamarosan. Sajnos a többi osztálytársaimmal nincs sok kapcsolatom, mondhatni csak egy személlyel vagyok kapcsolatban, neki meg nincs meg a tablókép! Eddig nem volt nyomtatóm, most nemrégen vettem egyet, ha sikerül a használatát megtanulnom, - ami ebben a korban már nem egy egyszerű dolog, segítségem nincs csak a használati utasítás, lassan belejövök - pótolom a kép elküldését! Remélem nem sokára!
Üdvözlettel Magdi.
ui.:igen a legkisebb húgom is abba a gimnáziumba járt, amibe Mi.!
 
 
Feladás dátuma: 2009. szeptember 21., 09:34
 
Kedves Magdika!
Nagy örömmel fogadtam, hogy válaszlevél érkezett Tőled. A tablóképet mindenképpen jó lenne megtekinteni. Remélhetőleg másolható arcképet is vehetünk le róla. Ha módodban van, saját külön arcképet is küldhetsz a diákkorból, vagy a tablóról személyed fotóját.
Jó gyakorlást kívánok a nyomtató használatához.
Szeretettel várom jelentkezésedet.
Üdvözlettel: Marika
U.i.: A honlap terjedelme már elég nagy. Ha a legfelső cellában lévő KERESŐ -be bejegyzel egy nevet, akkor az összes - honlapon fenn lévő - írás vagy fotó megjelenik azzal a személlyel kapcsolatban. Persze apró betűelütés zavart okozhat néha.
 
 
Feladás dátuma: 2009. szeptember 21., 15:10
Kedves Mária!
Ha sikerül, akkor most elküldöm az ominózus tablóképet ill. annak általam bemásolt példányát
Ha nem sikerül, akkor a balla email címre. Üdv: Magdi
 
 
Feladás dátuma: 2009-09-21
Kedves Mária!
Most csak ezt az egy képet küldöm.
Majd még keresek saját magamról is, de sajnos nem biztos, hogy találok. Sok év telt el azóta, de talán az anyukámnál találok a tablóképből, ami a tablóra került. Nem vagyok benne biztos.
Majd még jelentkezem. Üdv. Magdi.
 
 
 
Feladás dátuma: 2009-09-21. 17:49
 
Kedves Magdika!
Nagyon örültem a küldeményednek. Az érettségi tablótok nagyon szép, jó minőségű. Az arcképedről készítettem másolatot, s a honlapon, a Mozaikok menüpontban, Érdekességek cím alatt végre felhelyezhettem fotódat, amely régóta hiányzott a testvérkapcsolat bemutatásáról szóló oldalon.
Köszönöm fáradozásodat. Ezek szerint sikerült a scennelés is. A tablón egy - részünkről eddig nem ismert pedagógus - Varró Hedvig fotója is látható. Ő még ez idáig nem került fel a tanári névsorba, csak Tőled, a tablón keresztül kaptuk meg ezt az információt. Szeretném megkérdezni, milyen tárgyat tanított, s tudod-e, hogy körülbelül hány évet töltött a Gimnáziumban a pedagógus pályán. Gondolom, valamihez viszonyítva tudnád  megjegyezni.
A tablót most megküldöm a főszerkesztőnek, Király Csabának, hogy helyezze fel a honlap megfelelő oldalára. Ha volt barátnőd, akiről írnál pár sort, azt is szívesen feltesszük az emlékek sorába. Nem baj, ha ma már nem tartod vele a kapcsolatot. Jelentkezésedet bármikor, bármilyen kapcsolódó ismeretanyaggal, örömmel fogadjuk.
Üdvözlettel: Dókáné Marika
 
 
 
Feladás dátuma: 2009-09-22 8:47
 
Kedves Marika !
Örülök, hogy sikerült végre elküldenem a tablóképünket.
A tablóképen szereplő Varró Hedvig tanárnő, ha jól emlékszem matematikát tanított és 1957-58-ban az osztályfőnökünk volt dr. Szilvay Gézáné után, mert Ő szülési szabadságra ment!
Hédi néni nem emlékszem meddig tanított minket, de az biztos, hogy 1958-ban, májusban az osztálykiránduláson Ő volt velünk Oszolytetőn. Van egy pár fényképem a kirándulásról, ha sikerül azokat is elküldöm. Vannak még fényképeim  az 1959-ben rendezett Békeünnepélyről ahol az osztályunk Németországot képviselte és egy német népitáncot táncoltunk.
Van még fényképem az iskola nyári egyenruhájáról, ami sötétkék fehér pettyes volt a mi évfolyamunknak. Volt még másik korosztálynak piros alapon fehér pettyes, és ha jól emlékszem világoskék fehér pettyes is. Így különböztették meg a korcsoportokat. A fazon egyforma volt, az anyagot egyben vette az iskola, és a szülők varrták meg, már aki nem varrónőhöz vitte!? Az én anyukám még vagy három lánynak is varrt ruhát az enyémen kívül.
A kék svejci sapka is kötelező viselet volt a Bagis zománcozott jelvénnyel.
A barátnőkről annyit, hogy Soroksárról vagy nyolcan jártunk be Erzsébetre és majd mindnyájan sportoltunk. Mi tartottunk úgy össze, hogy általában mindenről tudtunk ami a másikkal történik, család, fiúk, sport stb...Hozzám legközelebb a Gáspár  Kati és a Völgyesi Mari állt. Völgyesi Marit vagy 10 éve nem láttam, Gáspár Katival a mai napig  /mondhatom vagy 30 év kihagyással/  az iwiwen tartom a kapcsolatot.
Na de most már nem érek rá nosztalgiázni, legközelebb újra írok!
Üdvözlettel Magdi
 
 
Feladás dátuma: 2009-09-22 9:36
 
Kedves Magdika!
Nem írtad, hogy sikerült-e tanulmányoznod a honlapot. Ennek kapcsán elmondom, hogy a tablóképet Király Csaba felhelyezte, én pedig a Te mostani leveled alapján bejegyeztem a tanári névsorba Varró Hedvig tanárnőt, valamint az osztálynévsorotok oldalára az I. és II. osztály időszakára az osztályfőnök nevét. Ha valamit tévesztettem, szíveskedjél visszajelezni. (Nekünk is egy évig volt osztályfőnökünk dr. Szilvay Gézáné.
Csodálatos, gyors visszaemlékezést adtál leveledben, nagyon jó volt olvasni a majdnem közös emlékeket. A fényképeket be tudjuk mutatni a Diákévek cím alatt, kis szöveggel kiegészítve.
A nyári egyenruha az én számomra is szép emlék volt. A mi időnkben - 1962-1966 - már csak kék alapú pöttyös ruhák voltak. Így emlékszem. A honlapon ez idáig csak egy esetben kaptunk fotót az egyenruhás viseletről, örömmel várjuk a Te fotóidat.
Az események részletezésével kicsit bővebb megfogalmazást is kaphat egy-egy történet.
Nem szeretnélek hosszú levelemmel feltartani. Most búcsúzom.
Üdvözlettel: Marika

 

Szerkesztői kiegészítés!

Kézayné Lentsch Magdolnát szerkesztőségünk bemutatta a honlap  Akkor és most_Régen és ma oldalán.

Magdika további fotóit várjuk - ígérete szerint - , hogy a Diákévek oldalra felhelyezhessük azokat.

A tablóképről Magdolna arcképét felhelyeztük a Mozaikok_Érdekességek oldalra, testvérével együtt.

 

Üzenet küldője: Dóka Istvánné

Feladás dátuma:  2009.12.27. 12:35

 
Kedves Magdika!
Köszönöm a szívhez szóló karácsonyi verset, nagyon szép, jó érzés volt olvasni.
A meglévő fotóidból elkészítettem egy összeállítást az Akkor és most_Régen és ma menüpont alatt. Tekintsd meg! Ha valamit nem találsz jónak, vagy másként szeretnéd, írd meg!
További kellemes ünnepeket kívánok!
Üdvözlettel: Dókáné Marika
 
 
Üzenet küldője: Kézainé Lentch Magdolna
2010. január 12. 17:06
 
Kedves Marika ! Az ígért fotókat hamarosan elküldöm.
Megnéztem a régen és most kép összeállítást. Nagyon jónak találtam.
Köszönöm Magdi.
 
 
Üzenet küldője: Dóka Istvánné
2010. január 12. 19:11
 
Kedves Magdika!
Örülök, hogy tetszett a fényképsor felhelyezése. Ennek az oldalnak alján egy kék betűs "Testvére" szó továbblépés lehetőségét mutatja. Talán azt is megnézted. Egyébként az ilyen linkek külön úton is megtalálhatók. Ez például a Mozaikok_ Érdekességek menüpont címe alatt közvetlenül elérhető, s ott egyéb hasonló kapcsolatok is bemutatásra kerültek már. Ha netán van ilyen ismereted, rokoni kapcsolat diákok vagy tanár-diák körében, akkor Te is jelezheted ezt, s ha rendelkezünk fotóval, akkor azt is be tudjuk mutatni.
Egyébként az iwiw-en láttam Gáspár Kata barátnőd lapját, s az Adatlapján a bemutatóban olvastam a szomorú veszteségről, férje elvesztéséről. Őszinte részvétem küldöm, de én idegenként nem akartam megzavarni Őt.
Ha Te úgy gondolod, hogy jó gondolat, mutasd be számára a honlapot, nézelődjön, olvasson, emlékezzem az ifjúságra, a férjével való megismerkedésre, s írja le emlékként, ami olyan téma, azt saját mappájába - én is így cselekszem - ami pedig publikus lehet, arról írjon a honlapnak. Ez általában nem rossz terápia, tudom magamról, még ha közben egy-egy órára meg kell állni, hogy kisírja magát, ahogyan én is tettem, mikor egy márciusi napon egyszerre vesztettem el édesapámat és testvéremet, váratlanul.
Most búcsúzom., majd Te jelentkezel, ha elkészültél.
Üdvözlettel: Dóka Iné Marika
 

 

 

Üzenet küldője: Kézainé Lentsch Magdolna
Feladás dátuma: 2010-01-20 15:42
 
Kedves Marika!
Remélem elmentek a képek, s akkor nagyon örülök!  Ritkán küldök egyedül csatolmányokat a leveleimhez.
A január 12-én küldött leveledet megkaptam. Azt hiszem, arra gondolsz,  ahol alias Gáspár Kati felől írsz!
A sajnálatos esemény óta csak üdvözlőlapokat váltottunk. Megegyeztünk, hogy majd akkor találkozunk, ha már nagyjából tud beszélni a történtekről.
Ezek a képecskék, amiket sikerült beszkennelni  apró kb. 6x10-esek és már - mivel több, mint 50 évesek - elég rossz minőségűek, de szerintem, akik még megláthatják a volt osztályunkból, biztosan magukra ismernek. 
Üdvözlettel: Magdi !
ui: Még egyszer köszönöm hogy ilyen lelkesen foglalkozol ezzel a témával.

 

 

Üzenet küldője: Dóka Istvánné
Feladás dátuma: 2010.01.20. 21:04
 

Kedves Magdika!
Nagyon megörültem a képeknek. Először mindegyiket átmásoltam, hogy megismerjem, - ezért válaszolok most, kicsit később - a széleket kicsit leigazítottam, bár ennek is meg lenne a pozitív régies hatása, de már a honlapon a többi esetekben is így jártunk el. A táncos képek db száma szerintem:  5   Nagyon kedves, hangulatos képek, igazi iskolai rendezvények emlékét idézik.
A kirándulásról 6 fotót kaptam, azok is a diákévek emlékeit sugározzák, azok a már korábban megnyitott Diákévek oldalra kerültek. Megjegyezni szeretném, hogy a két pettyes ruhás fotó külön értéket képvisel, amiból a honlapon még csak egy fotónk van, a 60. d osztályból, s az is átvett fotó az "Emlékkönyvből", tehát feltétlenül fel kellett helyezni a Te két fotódat is. Az egyik kicsit szemcsésebb, úgy látom, pedig nagyon kedves. Az igazi tiszta lelkű, büszke ifjúság fotója, s a városi háttér is dokumentum jellegű abból az időből.
Akkor majd jelentkezem, csak jelezni szerettem volna, hogy sikerült átküldened a fotókat. Köszönöm a fáradozásaidat.

Üdvözlettel: Marika
U.i.: Gáspár Katival kapcsolatosan megértettem a megállapodásotokat, bár az abszolut magára maradás nem biztos, hogy hasznos, még ha tagadja is, hogy szüksége lenne kapcsolatokra, barátokra.

 

   

Szerkesztői kiegészítés!

Magdika fotói megérkeztek.  A Diákévekről készült oldal decemberi dátummal, a Szabadidő_Iskolanapok menüpont alatt  egy iskolai műsor fotói láthatók, ahol az osztály egy német népitáncot adott elő.

A Beköszönő menüpont alatt Magdolna karácsonyi üdvözletét bejegyyeztük: Magdolna, Éva, Gizella a  hatvanas évekből - 2010. december 23.

Köszönjük a 2008. évi vendégkönyvi bejegyzését, mellyel megkezdődött levélváltásunk, s melynek tartalmát felhelyeztük a honlap Kezdőoldal záró sorai között. Köszönjük.

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.