Mozaikok

«« Vissza ««

"Kell még egy szó"

Emlékeink Pesterzsébetről

 

Életünk Pesterzsébeten - iskolák, utcák, emberek

 
Gondolatok egy levelezés kapcsán

Németh Vilmosné Loncika levelei Dókáné Rácz Máriának

 
 
A bagis honlap szerkesztője, és az 1966 E osztályból néhány osztálytárs
 
Hogy létezik bagis honlap, ezt már néhány éve hallottam, azt is, hogy egy műszakis tanár nyitotta meg. Majd azt is megtudtam, hogy a jelenlegi szerkesztő, - a honlap ötletgazdájának felkérése alapján - egy bagis lány, aki tanítványom is volt egykor. Wlassics Ági 65/d mondta az asszonynevedet először, és akkor érdekelni kezdett, hogy ki lehet az, akinek a nevét – velem kapcsolatban - már olvastam az interneten.
 
Két osztálytársaddal, egészségügyisekkel kórházban, SZTK-ban hozott össze a sors. 
Törőcsik Juli a kórházunk sebészetén volt gazdasági irodavezető, férjemet ott műtötték 1997-ben, majd 2003-ban. Julika ismert meg, lelkileg segített a nehéz napokban. 2007-ben kerestem, amikor férjemmel ismét oda kerültünk, de már az újak nem is ismerték Julikát, elment nyugdíjba.
Molnár Éva a bőrgyógyászati rendelőben nővér asszisztens volt, 2005-ben. Ő ismert fel, amikor riadtan mentem saját problémámmal: a főorvoshoz ő vitt be.
Néhány osztálytársad pedig Anci osztályfőnökötök temetésén jött oda hozzám. A szép szőke Cikát nagyon fiatalon győzte le a betegség. Fia talán 20 éves volt, anyja arcát, szőkeségét örökölte.
 
Meglepődtem, hogy milyen sok fotót szereztél be régvolt ifjúságomról (bagis tanári tablóképeim). Az érettségi tablóképemet Kalmár Veronika is kiállította a Bagi Ilona Leánygimnázium kiállításán, a Gaál Imre Galériában. Bokatörésem miatt nem tudtam megjelenni a kiállításon, amit nagyon fájlaltam, hiszen annak létrejöttéhez sok segítséget nyújtottam.
 
Kalmár Veronika által összeállított Emlékkönyvbe nem került be az 1968 e-s osztályom, mert ez volt az első műszaki szakközepes osztály. 4+2 heti beosztás. Két nap a Csepeli Kerékpárüzemben voltam velük. A Franciaországban élő Váczi Kriszta használta egyedül a szaktudását – mások nem. Adminisztratív dolgozók, könyvelők lettek sokan. Ez az osztály különösen a szívemhez nőtt, két nap egy héten végül is velük voltam a Gyárban. Az egyetlen osztály volt, akikkel érettségi után el mertem menni 2 napos kirándulásra – Szegedre – nagyot mulattunk Újszegeden, énekeltünk este sokáig, majd a vonaton hazafelé is. A pályaudvaron sírtunk a búcsúzáskor.
 
 
Ismertség a Kossuth Lajos Gimnázium honlapján
 
Hihetetlen, hogy mennyit tudsz rólam… ki hitte volna, hogy a kossuthos honlap ilyen ismertséget hoz nekem. A P.KOBAK „dossziéban megtalálod a kézírásos memoáromat: 1943-tól hogy láttam lánygimnazistaként a fiúk várát; milyen kapcsolat főzött hozzá. Egy letűnt világ szokásai, etikettje elevenedik meg az írásomban. A pesterzsébeti Bagi Ilona Gimnáziumban voltam diák, s a Kossuth Lajos fiú Gimnázium diákjaival szoros kapcsolatban teltek diákéveim.
 
Diákságom 8 éve után – amit a Kalmár leányiskolában, majd az államosított Bagi Ilona Gimnáziumban töltöttem – ugyanabban a leánygimnáziumban tanítottam 9 évig. (1961-1970-ig).
1955-től kezdő tanárként a Pest megyei Ócsai Gimnáziumba kerültem.
Írod, hogy Thomann Márton tanított téged a Lázár Vilmos Általános Iskolában. Én is ott tanítottam 1958-tól 1961-ig, majd 1961 őszén egykori iskolámba, a Bagiban kaptam tanári állást, melyet 1970 őszén – a Gimnázium szakközépiskolává alakulása miatt - hagytam el. Pesterzsébet egyetlen gimnáziumába, a Kossuthba „menekültem”, ahonnan 1990-ben mentem nyugdíjba.
Mindig Pesterzsébeten maradtam.
 
 
Emlékek - Múlt és jelen
 
Kökény Sándorné Kalmár Veronika 1990-től készítette elő – bagisok segítségével - a 60. éves iskolatalálkozót, az emlékfaültetést, a „Kalmár Ilona sétány” létrejöttét, a kiállítást, az Emlékkönyv kiadását, emléktábla elhelyezését az utolsó Gimnáziumi épület falán.
A csodálatos iskolatalálkozó a Csiliben volt. Én is köszöntöttem Makay Magdolnát.
 
Pesterzsébeti díszpolgárok közül Dobray István és Bencze István kossuthos diákok voltak. A Kossuth Gimnázium honlapjára tőlem kértek életműbemutatást. Dobray Istvánnak és Bencze Istvánnak is voltak tanári évei a Lázár Vilmos Általános Iskolában és a Bagi Ilona Gimnáziumban egyaránt.
 
A Helytörténeti Klubban, amelyet Kalmár Veronika vezet ma is, 150-300 fővel rendszeresen összejövünk.
Rátkay Endrének állandó kiállítása van az régi Világosság Moziból átalakított Rátkay-Átlók Galériában. Ő is tanított abban az időben  - amikor te is oda jártál, ahogy említetted - a Lázár Vilmos Általános Iskolában, mint rajztanár. Ma 82 éves, Pesterzsébet egyik ismert festőművésze.
 
 
Érdekességek
 
  • Tanári pályámon tanítottam abban a tantestületben, amelyben egykori középiskolás tanáraimmal kollégák lettünk.
  • Tanítottam tanítványaim gyermekeit. Pl: 1964/E osztályból Hauser Teréz és Mangov Viktória fiait a Kossuth Lajos Gimnáziumban, akik ott szintén egy osztályba jártak.
  • Érettségiztettem 1970-ből Ciml Mária lányát 1990-ben. A kislány esküvőjén az a szituáció volt, hogy nálam érettségizett a mennyasszony anyja, érettségiztettem a menyasszonyt, a vőlegényt, a násznagyot, a násznagynét. (Osztálytársak voltak.)
  • Később több diákom lett kedves kollégám.
  • Telefonos vagy személyes kapcsolatot tartok fenn egyes iskolatársaimmal, illetve régi kedves tanítványaimmal.
 
 
Kultúrális események 
 
Ma is figyelemmel követem Pesterzsébet kulturális életét.
 
2010. szeptember 18-án a Kossuth Társaság rendezett „Reformkori nap” címmel programot. Erről szóló Felhívás újságkivágását elküldöm hozzád, a honlap számára.
 
 
 
A felhívás zárómondatát a mellékelt fotó demonstrálja: 
 
 
 
 
 
 
A program:
 
  •   9.30  órakor kezdődött.  Felvonulás a Kossutin reformkori, '48-as ruhákban.
  • 10.00 órakor emlékülés a Gaál Galériában, előadás Kossuthról és Széchenyiről:  "A döblingi Széchenyi és a londoni Kossuth" címmel. Előadó: Dr. Csorba Zoltán, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.
  • 11.30 órakor virágletétel a két kiemelkedő személyiség szobránál. Műsor a Kossuth-szobornál, a Városháza előtt.
  • 12.30 órakor ünnepi ebéd reformkori ételkínálattal: Pulykamell Gróf Széchenyi István módra (Unger Károly úr receptje alapján) a Csili étteremben. Az ebéd önköltséges, előre megrendelhető.
  • 16.00 órakor ünnepi koncert a Gaál Galériában "Erkel és a nemzeti romantika" címmel.  
A nap folyamán kézműves bemutató és foglalkoztató (csak az anyagköltség fizetendő) a Kossutiban.
  
 
Gondolatok - emlékek
 
Bár életem mindennapjait itt éltem meg Pesterzsébeten, diákjaim visszajelzései alapján – akik az országban sokfelé elkerültek, esetenként országhatáron túl is, s továbbtanulásuk, életpályájuk, életművük kapcsán egy-egy városban megvetették lábukat - szerteágazó kép él bennem.
Sok öröm, sok felvillanó élmény, tanítványaim szeretete, tanártársaimmal való kapcsolatok, egy-egy osztálytalálkozó… Minden kép végül is visszavezet a gyökerekhez, Pesterzsébethez.
 
Egy fotó a Lázár Vilmos Általános Iskola tantestületéről
 
 
Második sorban balról a harmadik Németh Vilmosné
Harmadik sor balról a harmadik Bencze István
 
Férjemet is itt ismertem meg, itt érettségizett Pesterzsébeten, a Kossuth Lajos Gimnáziumban, egy köztudottan nagyon szigorú tanárának a fia pedig hozzám került tanítványként. Fiam – menyem is itt érettségizett a pesterzsébeti Kossuth Lajos Gimnáziumban.
Az emlékek Pesterzsébethez kapcsolódnak, …
 
 
 
A tanárnő szerkesztőségünkhöz küldött első levelét így zárta:
„Munkádhoz sok sikert kívánok, legyen benne sok örömed, mint nekem volt a tanításban – 35 éven át – s a volt tanítványaim óvó szeretetében. Sokan hívnak, beszámolnak gyerekükről, unokáikról.
Szeretettel csókollak: Lonci néni”
 
 
Idézetek Németh Vilmosné 2010 nyári leveleiből.
 

Szerkesztői kiegészítés!

A tanárnő gimnáziumi tanítványaival kapcsolatos jelzései alapján, e honlapon már megnevezésre kerültek néhányan, s az osztályok, valamennyi évfolyamról. Akik még nem találkoztak itt saját nevükkel, azoktól a honlap szerkesztősége szeretettel várja e-mail bejelentkezésüket, hogy gyarapítsuk az iskola honlapjának tartalmát önmagunk és társaink számára, szeretetteljes visszaemlékezéseinkkel.

 

Ahogy mondani szokás:  „Kicsi a világ”…

Lonci néni elküldte számomra postán Kápolnási Magdolna, 1952/A-ban végzett volt Bagis diákról az újságcikket, miszerint a Pesterzsébeti Városvédő Csoport vezetőjeként végzett kiemelkedő munkáját a Város- és Faluvédők Szövetsége Podmaniczky-díjjal ismerte el.

Az átadás ünnepélyes keretek között, a Szövetség XXVIII. Országos Találkozóján és Szakmai Konferenciáján, RÁCALMÁSON, a Jankovich-kúria Rendezvény Központban történt. Rácalmáson, ahol én, e honlap szerkesztője, a Bagi Ilona Gimnázium 1966/E osztályában érettségizett egykori pesterzsébeti diák lakom, immáron 30 éve. S erre Lonci néni hívta fel a figyelmem.

 

Köszönöm a kapcsolatteremtő munkát,

a magam és a szerkesztőség nevében!

 

A 3. Reformkori Nap Pesterzsébeten

 

2011. október 10-én érkezett Németh Vilmosné levele, melyben ismét a reformkori nap rendezvénye került műsorra a kerület sétálóutcáján, szeptember 17-én. Az esemény reformkori ruhákban történt felvonulással kezdődött, majd a Gaál Imre Galériában, a Kossuth téren és a Csili étteremben folytatódott.

A rendezvényt Földesi Gyula alpolgármester, az egyik fővédnök nyitotta meg. Többek között Széchenyi István gondolatát idézte, miszerint:

"Azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk."

 

Történelmi visszatekintés és emlékérmek átadása után a rendezvény utcai zenés felvonulással folytatódott, a Pesterzsébeti Városi Fúvószenekar vezette a menetet, magyar történelmi indulókat játszva.

 

Minden korosztály számára élményt adó rendezvénysorozat, melynek a jelen lévők részesei lehettek.

Pesterzsébet mindig is büszke volt 1848-as hagyományaira, hiszen a település elnevezése - Kossuthfalva, Erzsébetfalva - a település alapítóit, az 1848-as honvédtábornokokat idézi, akik ezer szállal kötődtek a reformkorhoz és az azt követő időszakhoz - mondta Szabados Ákos polgármester, a rendezvény másik fővédnöke, a Kossuth-szobornál.

 

Ezután dr. Sturcz Zoltánné, - a rendezvény megálmodója és megszervezője, - a Kossuth Társaság elnöke szólította a művészeket, akik ezen a napon térítésmentesen szórakoztatták a kerület lakosságát produkcióikkal.

 

 

Marton Sándorné, az önkormányzat Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke méltatta Liszt Ferenc munkásságát, majd a reformkori napot, amelyen a Kossuth Társaság Liszt Ferenc születésnapjának 200., illetve halálának 125. évfordulójára emlékkoncerttel tisztelgett.

 

Szerkesztőségünk köszöni a tanárnő küldeményét.

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.