Életutak

«« Vissza ««

Mohai Szilárdné Csaba Mária Ilona 1968/A

Idézet Kökény Sándorné: A pesterzsébeti leánygimnázium – Bagi Ilona Gimnázium emlékkönyvből (262. old)

 
 
 
 
Csaba Mária 1968/A osztályban érettségizett.
 
Kökény Sándorné által megküldött kérdőívre adott válaszlevél -
"Életed olyan jelentős eredménye, alkotása, amit szívesen tudatsz" 
cím alatti üzenet Mária részéről a következő vot.
 
 
 
 
1969-ben férjhez mentem, s boldogan tudatom mindenkivel, hogy két szép egészséges gyermeket szültem, Marikát és Szilárdot. 
A gimnáziumi sportélet megedzette testemet és ennek köszönhetően férjemmel ketten felépítettük saját kezűleg a családi házunkat. 10 évi kemény munkával értünk célba.
 
Gyermekeim jól tanultak. Így Marikámnak sikerült az öröklött rajztehetségével bekerülni a Képzőművészeti Gimnáziumba, s ott ötvös szakon végeznie. Fiam apja ezermesteri tehetségét és vas szorgalmát örökölte. Szakmunkásképzőt végzett és a szerszámkészítő-műszergyártó tagozaton nyújtott kiemelkedő eredményét tovább kamatoztatja az érettségi megszerzésével, s majd a műszaki főiskolával folytatja. Leányom most próbálkozik az Iparművészeti Főiskola felvételijével. Nagyon remélem, hogy mindkettőjüknek sikeres pályája lesz.
 
Magamról még annyit, hogy házas évem második félévében befejeztem a röntgenasszisztens-képzőt 4-es eredménnyel. Természetesen a gyermeknevelési idő alatt nem folytattam a szakmámat mindaddig, míg gyermekeim középiskolába nem kerültek. Úgy érzem, erre vagyok a legbüszkébb, hogy ezt az időt – igaz, nagyon nehéz anyagi körülmények között – velük töltöttem. Mindazt a sok ismeretanyagot, kézügyességet fejlesztő játékokat, rajzolást, festést, rengeteg mesemondást, éneket – amit szüleimtől és kimondottan, amit a gimnáziumban Lengyel Irma és Markup Valéria tanárnőktől s osztályfőnöknőmtől dr. Bisztricsányi Edénétől és Józsa Ilona tornatanárnőmtől tanultam – sikerült átadnom nekik.
Mindez az egészségügy teljes embert és önfeláldozást igénylő munkahelyeivel nem tudtam volna megosztani. Most már, hogy gyermekeim elindultak a maguk útján, én is visszatértem az egészségügybe.
 
Megpróbálom most az elmaradt élményeket bepótolni, ahogy javulnak az anyagi körülményeim. Színház, mozi, utazás, társaság – barátságkeresés – ami nagyon hiányzik. Úgy érzem, szerény lényemnek ennyi is elég – boldog, elégedett ember.”
 
1990.
Az oldal a honlapra felhelyezésre került: 2010 májusában  
 
 
Csaba Mária gondolatait, - melyben megemlékezik volt tanárairól - a tanári névsorban,
az adott személyeknél, idézetként beillesztette szerkesztőségünk.

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.