Bartha Lászlóné

«« Vissza ««

Szak: 
testnevelés
Beosztás: 
tanár
Tanítási időszak: 
1942-től 1951-ig
Egyéb: 
Leánykori neve: Radó Éva
Ismertető: 

Fotó az 1951 IV. b osztály tablójáról. A fotót küldte: Gajdosné Győri Ilona

 

Idézet Kökény Sándorné: A pesterzsébeti leánygimnázium - Bagi Ilona Gimnázium emlékkönyvéből (294. old.)

"... nagyon szerettem a tornát, pedig nem voltam hajlékony, labdázni sem tudtam, de gyerekkoromban volt gyűrűhintám, nem féltem a szerektől, gyors és ügyes voltam talán, jól futottam és ugrottam, szerettem mozogni. ...

 

Máig élő gimnáziumi tornatanárom, Bartháné Radó Éva a legmodernebb irányzatot képviselte, mint iskolánk tanárai általában a saját szakterületükön. Nála mindenki jó volt valamiben, ha nem tudott kézen állni, tudott buzogányozni vagy röplabdázni, ő tanította a népi táncot, s jártam hozzá művészi tornára. Mikor apám meghalt, hetedikben anyagi okokból kimaradtam, ő felajánlotta, hogy ne fizessek. Megpróbáltam elfogadni, de nem ment. Rosszul esett neki.

 

Később a magyar olimpiai női tornászok edzője, olimpiai pontozóbíró - ezt most, az 50 éves érettségi találkzón mondta el -, aztán Hollandia női tornászcsapata edzőjeként felhozta őket a kilencedik helyre a huszadikról, ha jól emlékszem.

 

 

 

Ma is szép, bájos; találkozóinkon osztálytársunknak néztük.

 

... Tornatanárunk, Bartháné Radó Éva példamutató embersége, szépsége, műveltsége felejthetetlen;..." (296. old.)

 

Az írás Albert Zsuzsa (Marek Zsuzsanna 1950) visszaemlékezése 2001-ben.

 

 A fotó az 1949 IV. a osztály tablóképén látható.

 

 

 

A fenti képet Pap Beáta, 2020. dec. 13-án küldte levelében szerkesztőségünknek, mely alkalomból Radó Évával kapcsolatos érdeklődéssel kereste meg honlapunkat. Idézet a levélből:

"Internetes keresgélésem során bukkantam a http://www.bagiszki.hu/ oldalra, ahol megtaláltam az általam keresett személyt, Radó Évát. Nevelőanyja - aki örökbe fogadta őt - , Radó Gyuláné Kenesei Ilona 25 éven át Isaszegen tanított, Évike is itt járt általános iskolába. Az isaszegi Csatangoló Tánccsoport és Hagyományőrző Egyesület Kenesei Ilona  népdalgyűjtő munkásságának állított idén emléket egy CD kiadásával, de terveink között szerepel egy kiállítás létrehozása is, ehhez gyűjtök anyagot." Kérdései: "Radó Éva tanárnőnek vajon születtek-e gyermekei? Vajon tudható-e, hol lett eltemetve? Itthon vagy Hollandiában élt-e élete vége felé?"

 

Beáta leveléből tudjuk:

"A képen az isaszegi I. világháborús emlékműnél özv. Radó Gyuláné szül. Kenesei Ilona és örökbefogadott kislánya, Radó Évike látható (ő a lányka)."

 

Beáta kérdését továbbítottam iskolánk egyik volt diákja felé, aki 1949 IV. a osztályban érettségizett, és a tablóképükön megtalálható Bartháné Radó Éva arcképe.

"Kedves Terézia! A tablótokon látható Bartha Lászlóné Radó Éva testnevelő tanár arcképe. Ha tudnál néhány adatot Papp Beáta érdeklődő levelére válaszként megadni, akkor szívesen fogadnánk mi is, és ők is. 

Remélem, nem vetted levelemet tolakodásnak! Ezúton kívánok szép Adventi napokat, és eljövendő Boldog Karácsonyt. Szeretettel küldöm üdvözletem: Dókáné Rácz Mária" 2020. 12. 17. 

 

Üzenet érkezett az interneten Bartha László Radó Éva fiától - 2021. január 13-án:

Tisztelt Dókáné Rácz Mária Úrhölgy!
A napokban ünnepelte 100.-ik születésnapját Keleti Ágnes, ötszörös olimpiai bajnok tornász, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka. Ennek apropóján kíváncsi lettem ,hogy találok-e a keresőben édesanyámról, Bartha Lászlóné Radó Éváról valamilyen anyagot, aki testnevelő tanár, és női torna mesteredző volt. Így bukkantam rá a „bakiszki.hu” honlapon a nevére. Itt volt az első munkahelye a TF elvégzése után.
Végig olvasva az ismertetőjét, meglepetéssel láttam, hogy Pap Beáta Úrhölgy által küldött levél 2020. 12. 13. keltezésű, amiben leírja, hogy édesanyám nevelőanyja, Radó Gyuláné Kenesei Ilona népdalgyűjtő munkásságának állít emléket. Ezzel kapcsolatban érdeklődik édesanyám felől. Kérdéseit az alábbiakban válaszolom meg, kérem szíveskedjék továbbítani részére. Köszönöm.


"Bartha Lászlóné Radó Évának két gyermeke született, egy lány 1943.-ban, és egy fiú 1947.-ben. Mindketten élnek, jó egészségben.   

 

Édesanyánk 1966.-ig dolgozott testnevelő tanárként, mellette női torna mesteredző, és nemzetközi bíró volt. Tanári munkássága mellett vezető edzője volt a Budapesti Petőfi SE női torna szakosztályának, és dolgozott a női tornász-válogatottnál is beosztott edzőként. 1966-ban kinevezték a női tornász válogatott vezető edzőjének, ezt 1970-ig fő állásban végezte. 1971-től 1977-ig – engedéllyel – a holland női tornász-válogatottat irányította vezető edzőként.
Öt olimpián vett részt: 1960. Róma, és 1964. Tokió- versenybíróként, 1968. Mexikó- a magyar válogatott vezető edzőjeként, 1972. München, és 1976. Montreal - a holland válogatott vezető edzőjeként. 1977.-ben haza jövetele után nyugdíjba ment, de mellette néhány évig a Vasas SC torna szakosztályát segítette.
2010. decemberében, 93 évesen hunyt el, a vízi-városi Szent Anna templom urnatemetőjében nyugszik édesapánkkal együtt."
Tisztelettel: Bartha László
Küldte a Windows 10 Posta

 

Köszönjük Bartha Lászlónak a kedves levelét és a tájékoztatást édesanyjáról, - a Bagi Ilona Leánygimnázium egykori tanáráról. Szeretettel fogadtuk, s örültünk, hogy levelének tartalmával bővült ez a szép emlékoldal.  

Édesanyjára tisztelettel emlékezünk. - Nyugodjék békében!

 

Az üzeneteket rögzítettem 2021. 01. 14-vel bezárólag

Tisztelettel Dóka Istvánné Rácz Mária

 

 

 

 

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.