Dóka Istvánné levelei Miskolcziné Ispán Katalinnak

«« Vissza ««

 

Üzenet küldője: Dóka Istvánné [Rácz Mária]
Címzett(ek): Miskolczi Elekné [Kati]
Feladás dátuma: 2009. november 21., 00:14
 
Drága Katikám!
Említette már Ircsi, hogy hamarosan találkozni fogunk az iwiw-en, de most nagyon meglepődtem, mikor az értesítést kaptam, hogy Elekné ismeretséget jelöl. Hirtelen nem tudtam, kire gondoljak. Nagyon örülök Neked. Végre egy fővel többen vagyunk, akik néha összedughatjuk a fejünket, ha van rá idő. Igaz én Harmatosi és Eszényi Irénkén kívül nem gyakran beszélek mással, de mégis láthatom őket, ha megnézem esetleg egy-egy új fotójukat.
Most búcsúzom, minden jót kívánok, s majd még írunk egymásnak.
Várom leveledet. Szeretettel üdvözöllek: Marika
 
 
 
Üzenet küldője: Miskolczi Elekné [Kati]
Címzett(ek): Dóka Istvánné [Rácz Mária] 
Feladás dátuma: 2009. november 21., 17:57
 
Marika!
Csodálatos dolgot készítettél az interneten. Nagy szomorúsággal, de jólesően néztem a képeket és olvastam a sorokat rólunk. Ennyi évtizeddel a történtek után az ember csak potyogtatja a könnyeit, és nem tudja abbahagyni.
 
Nagyon köszönöm neked, hogy így emlékezhetem a középiskolás évekre.
 
Miskolczi Elekné, Ispán Katalin
 
 
Üzenet küldője: Dóka Istvánné [Rácz Mária]
Címzett(ek): Miskolczi Elekné [Kati]
Feladás dátuma: 2009. november 22., 11:59
 
Drága Katikám!
Az Idő egy nagyon kedves "jó barát". Ezt tapasztaltam életem során. Ha kell, enged feledni, s ha szeretnénk, enged emlékezni.
Veled sem voltam például olyan közeli kapcsolatban a középiskolás évek alatt, mint pl. Harmatosi Irénnel sem, azt hiszem talán fiatal korunkban - nekem legalább is - még nem volt alkalmam mindent átlátni, s mindnyájan el voltunk foglalva végül is a tanulmányainkkal, mint fő szempont. De tudat alatt élt bennünk az ismeret, egymás iránti tisztelet, lelkünkben mélyebben ismertük egymást. Ezért most, ennyi idő távlatában domborodik ki igazán az érzés, amire életünk munkás évei során is kevés időt tudtunk szánni. Legjobb esetben a közvetlen körülöttünk élőkkel szemben. Így hát elmondhatom, nagy élmény számomra visszaemlékezni osztálytársaimra, s most Feléd is szeretettel jegyzem meg: életünk egy kis darabja voltunk egymás számára.
Gratulálok a Budapesti Műszaki Egyetemen megszerzett diplomádhoz. Örülök, hogy szép karriert futottál be a jó érzékkel megválasztott életpályádon, képességeid segítségével és szorgalmad jutalmául.
 
Itt rögtön megragadom a lehetőséget, - mint a bagiszki.hu honlap szerkesztői feladatát végző egyén - hogy felkérjelek az emlékek további bővítésére, fotók és "emlékiratok" formájában.
Ha beleolvastál az előszóba, láthattad, hogy a weblap készítője, megálmodója Király Csaba, az iskola egyik volt tanára. A honlap megindulásakor felkeresett néhány bagis diákot, köztük engem is ugyanolyan kéréssel, mint amit most én írtam Részedre, s addig-addig írogattam, míg Csaba rám bízta a további gyűjtő munkát, s annak feldolgozását, persze az Ő ellenőrző és szükség szerint irányító munkája mellett. 
Először az osztálytársaimat, illetve az általuk beküldött vagy fellelhető anyagot próbáltam felhelyezni, majd később az iskola többi régi diákjával kerestem a kapcsolatot az internet segítségével. Sajnos nem mindenki reagál azonnal pozitívan, vagy az is előfordul, hogy nem érnek rá bekapcsolódni ebbe a szép feladatba. De magamból kiindulva tudom, hogy emlékezni, s az emlékeket összegyűjteni és bemutatni, csodálatos dolog saját magunk számára, és mások számára is.
 
Írj magadról, bővítsd a honlap emlékképeit! Puszi: Marika
U.i.: Nagyon örültem, hogy olvashattam soraidat, remélem még később is felkeresed a honlapot.
 
 

 

Üzenet küldője: Miskolczi Elekné [Kati]
Címzett(ek): Dóka Istvánné [Rácz Mária
Feladás dátuma: 2009. december 24., 15:29
 
" Gyertyafény, szép remény,
 Karácsonyi sütemény! "
 
Ezt kívánom nektek Én.
És még további sok szépet, örömet, kellemes ünnepeket.
Volt osztálytársad: Kati
 
 
Feladás dátuma: 2009. december 26. 19:15
 
Kedves Katikám!
Köszönöm a karácsonyi üdvözletet. Két napja kicsit elkerültem a számítógépet, az ünnepi munkálatok miatt, ezért csak most jelentkezem. További kellemes ünnepeket, s az eljövendő új Esztendőben békét és boldogságot, egészséget kívánok!
Valószínűleg ismétlem magam, mikor arra kérlek - s Te úgy tudom, nem válaszoltál - írj magadról. Vagy a középiskolás emlékeidről néhány sort, vagy /és azutáni, egyetemi, majd munkahelyi éveidről. Nagyon szívesen feltennék egy összeállítást a honlapra.
Most olvastam Ilona testvéred - Ircsi mondta, hogy testvérek vagytok - iwiw oldalán, hogy ő hol végezte tanulmányait. Írtam neki is, hogy ezek az iskolák szerintem szoros kapcsolatban voltak a Bagival, ezért tőle is szeretnék emléksorokat és képeket kapni, mert ez még ritkább a honlapon, s nagy jelentősége lenne, dokumentum értékénél fogva. Neki részletesen leírtam, hogy miért. Vagy a családról is írhattok, hogyan kerültetek a középiskolába, külön-külön vagy együttes élményként.
Viszont Tőled is Katalin kellenének a fotók. Biztosan vannak régi képeid. Össze kellene szedni, és bescennelni erre a címre, ahonnan most írok. Ha nem szeretsz fogalmazni, nem nagy ügy. A lényeget írd meg. Minden emléknek nagy jelentősége van.
Sok puszi: Marika
Kérlek, válaszolj!

 

 

Szerkesztői kiegészítés!

Ispán Katalin osztálytársamtól érdeklődtem, milyen emlékei vannak az osztályunk politechnikai oktatásáról. Katalin a következőket írta le:

Az állványos fúrógépre emlékszem, nem tudtam a fúrót befogatni és féltem, hogy a fúrószár kiesik menet közben és baleset lesz. Még rémlik a csőkulcs készítése is, arra is emlékszem, hogy azt nem tudtam befejezni.

Azt tudom, hogy a tolómérő és a mikrométer kezelésének megtanulása a későbbi életemben hasznos volt. Én azt hiszem a mérőeszközök kezelése elsőben és később is volt. Itt tanultam meg, mit jelent, hogy valami síkban van és hogy mit jelent a pontosság a szerszámkészítésnél és a mérésnél. Arra is emlékszem, hogy menetmetszést és menetvágást is tanultunk.

Mintha negyedikben már nem lett volna gyakorlat. 

 

Harmatosi Irén osztálytársammal is skyp kapcsolatban vagyunk. Ő felsorolta a szakmai tanáraink nevét.

I.                   évfolyamon: Oroszvári Lászlló

II.                évfolyamon: Moravek Ernő

III-IV.  évfolyamon: Murányi Pál , aki az anyagismeret tantárgyat is tanította.

(Ha valaki másként tudja, lehet korrigálni.)

Irénke arra emlékszik, hogy az általam is említett udvari műhely épülete két részre volt osztva. Első a politechnikai műhelyterem, tőle jobbra pedig a varrógyakorlatok helyisége. Ebben a teremben tartották a műszaki tanárok a szakmai elméleti oktatást.

Délután voltak az elméleti órák, délelőtt a gyakorlati foglalkozások.

Osztályunk fémmegmunkálás gyakorlatokat végzett. Oroszvári tanár úrtól megtanultuk az esztergapad részeit.

Végeztünk menetmetszést, menetvágást. Készítettünk furatokat, melyeket dörzsárral finomítottunk.

Ipari rajz tantárgyat Novák Béla tanár úr tanította.

 

 

 

2012. júniusban szomorú hírt olvastunk az iwiw-en osztálytársam jelzése alapján. Férje, tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Együttérzésünket és részvétünket fejeztük ki.

Erőt az élet további feladataihoz és lelki megnyugvást kívánunk!

 

 

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.