2011. 10. 14. 1966 IV. e osztály 45 év után

«« Vissza ««

Osztálynévsor: 
1966 IV. e
Osztálytalálkozó képgaléria: 
2011. 10. 14. 1966 IV. e osztály 45 év után

45 év után érettségi találkozó

Az 1966-ben végzett IV. e osztály szervezésében
Időpontja: 2011. október 14.
Helyszíne: Kispesti Halásztanya
Szervezői: Gregusné Harmatosi Irén

 

A találkozóról beszámolót készített: Dókáné Rácz Mária -

személyes élmény tükrében.

 

 

A találkozó szervezője az összejövetel helyszínéül a Kispesti Halásztanya kistermét jelölte ki. A találkozóra, a régi kisdiák izgalmával, - s mint a Bagi Ilona Gimnázium és Szakközépiskola honlapjának felkért szerkesztője - érkeztem meg. Így a találkozó beszámolója is automatikusan az én feladatom lett.

 

Mikor kissé félszegen beléptem a főbejáraton, a tőlem jobbra lévő különteremből azonnal meghallottam osztálytársam, Harmatosi Irén csengő, érces hangját, ami az iskolaévek óta semmit sem változott.

Így azonnal tudtam, hogy jó helyen járok.

Éppen névsorolvasás volt, de nem én érkeztem utoljára.

 

Az asztalnál már ültek vagy 10-12-en – mire én megérkeztem - , betekintve a zsibongó társaságra, vidám arcokat láttam, felém vetett érdeklődő pillantásokat. Bizony elsőre úgy tűnt, szinte mindenkinek a személye felfedezésre vár. Láttam, hogy az egyik üdvözlő tekintet csillagszemű tulajdonosa – Kiss Edith - várja a visszajelzésemet, de én még nem tudtam őt sem azonosítani, pedig már fotókat is helyeztünk fel Róla a honlapon. Valószínűleg a régvolt találkozás általános izgalmától volt ez a kis zavar. Csak később, közelebbről ismertem fel őt.

 

 

 • Az első osztálytárs nevét - aki először üdvözölt - azonnal sikerült eltévesztenem. Ő volt Tímár Ica, aki a régi kedves mosollyal és barátságos öleléssel fogadott, és megbocsátotta nekem tévedésemet, melyet köszönettel fogadtam. Első körben gyorsan leültetett maga mellé, mert éppen készült elkattanni egy fényképezőgép. Így készült a képgalériában látható 7. számú fénykép. Köszönöm a kedvességét.

 

 

 • Azután visszanéztem az asztal elejénél ülő lányokhoz, s ott üdvözöltem Molnár Évát, akit már az előtérben is láttam, mikor megérkeztem. Az iwiw-ről is ismertem már őt, illetve az ott látható fotói kapcsán az iskolaévek utáni életébe bepillantást kaptam. Személyisége számomra nagyot változott. A mindig vidám, nevetgélő - bár e tablóképen éppen komoly arcot mutató - leány most is jókedvű volt, de elegánsan visszafogott, komoly egyéniséget mutatott, empatikus mosoly sugárzott arcáról, mely talán az évek alatt, munkaköri feladatai során formálódott ilyen szépre.
 •  
 •  
 • Berecz Mártikától is segítséget kellett kérnem személyének megnevezésére vonatkozóan, bár ugyanolyan szerényen bájos volt mosolya, mint annak idején, középiskolás korunkban. Csinos volt, s kicsit talán „túl karcsú” – állapíthattuk meg néhányan, kissé irigykedve. Márti már a képgaléria első fotóján látható, amely az étterem gépkocsi parkolójában készült, amikor a kis csapat megérkezését örökítették meg azon a csodálatos csoportképen.  
 •   
 •  
 • Ezután jutottam el Kiss Edithez, akivel már lassan két éve tartó levelezőkapcsolatban vagyunk. Az iskolaévek alatt ritkábban kerültünk egymáshoz közel, s most – negyven év után – jóleső érzés volt az eszmecsere vele, gyakori levélváltásunk alkalmával. Editkétől kaptam egy pár fotót a ballagásról a honlap számára, melyet Harmatosi Irén és Törőcsik Julika küldeménye után illesztettem be az oldalra. Editke szeretettel emlékezett meg osztályfőnökünkről, mely gondolatokat az Akkor és most_Köszönet tanárainknak menüpontban mutattunk be: Kiss Edith - az emberi tartás 1966 IV. e. Mivel mi már több ismerettel rendelkeztünk egymásról, - s a közelmúltban szinte napi kapcsolatban voltunk a skype-on is, most bensőséges volt számomra a személyes találkozás, bár kevés időt tudtam tölteni Vele.
 • Tovább léptem, s folytattam az üdvözlést a mellette ülő Marikánál. Tokai Marika természetesen most is régi padtársa, Tímár Ica mellett ült. Fodrász festette „közel platina szőke” frizuráját megdicsértem, mely külön tekintélyt kölcsönzött egyéniségének, habár én a diákévekből a hosszú szőke hajára is emlékeztem, s jól ismert huncut mosolyát felfedeztem szemüvege mögött is.

 

 

 • Itt ismét segítséget kértem, hogy ki ül a sor végén. Egy igen fiatalos, "szőkés" hajú hölgy arcát fürkésztem, és mikor megsúgták a nevét, már beugrott a korábban barna, vagy fekete hajú, egyenes tartású komoly tekintetű diáklány neve: Répás Mária. Vele később egyeztettünk a legfrissebb pesterzsébeti rendezvények történéseiről. Marika arról a reformkori napi ünnepi eseményről beszélt, mint résztvevő, amiről Lonci néni küldte szerkesztőségünknek a cikket. (Mozaikok_Kell még egy szó_Emlékeink Pesterzsébetről cím alatt Németh Vilmosné tanárnő leveleiből idéztünk a honlapon.) Itt említettük meg azt is, hogy Harmatosi Irén általános iskolája, a Mártírok útján lévő Stromfeld Aurél Általános Iskola az idén szeptemberben felvette a város egyik posztumusz díszpolgárának, Gyulai Isván sportriporternek nevét, aki 2006-ban hunyt el. Az erről szóló pesterzsébeti cikket ugyancsak Lonci nénitől kapta a honlap szerkesztősége. Gyulai István 2009.  Répási Marika rábólintott kérésemre, hogy majd küld anyagot a honlap számára, mint tőzsgyökeres pesterzsébeti lakos és volt pesterzsébeti diák. A találkozóra - mint később megtudtam - Marika saját készítésű friss pogácsát hozott az osztálytársak megvendégelésére. Ezúton köszönöm Neki mindnyájunk nevében.
 • Marika után – ha jól emlékszem – Törőcsik Julikával üdvözöltük egymást. Őt 2008 augusztusában kerestem fel levelemmel, - mint az osztályunkról emlékanyagot gyűjtő személy, Király Csaba kérésére, - hogy a honlap számára küldjön fotókat az iskolai évekből. Nagyon szép ballagási képsort kaptam Tőle is, melyet Harmatosi Irén ballagási képei után helyeztünk fel. Julika is megtalálható az iwiw oldalán. Szép nagy családjáról készült fotókat néha meg-megnézegetem. Akkor és most_Régen és ma menüpont alatt Julika két osztálytársával egy-egy fotót mutattunk be. Törõcsik Julianna 1962 -1966 IV. e
 • Harmatosi Irénkét is az asztal körüli sétámon köszöntöttem közelebbről. Vele már évekkel ezelőtt sikerült találkoznunk az iwiw-en, sokat leveleztünk és skypoltunk az első időkben, míg fejét nem adta a csodálatos pps anyagok sorozatgyártására, mellyel többek között nekem is, és osztálytársainknak is sok kedves élményt nyújt. Tudjuk Róla, hogy a diákévek elmúltával még most is mindig lelkesen áll hozzá, bármely esemény megrendezéséhez, ezért kaptuk Tőle ez alkalommal is - a 25 éves osztálytalálkozó után - az idei osztálytalálkozó megszervezését „ajándékul”. A feladatra nem sokan lettünk volna alkalmasak, mely igen kitartó munkát követelt most is. Ő „megtette”. Ezúton is köszönjük fáradozását. Az idézetek levelekből menüpontban rögzítettük a következő oldalt: Harmatosi Irén levele osztálytársaihoz  -  45 éves osztálytalálkozó szervezése 2011.  Irénke a ballagási fotókon kívül egy nagyon szép visszaemlékezést írt az Akkor és most_Tananyagon kívül menüpont alatt: Harmatosi Irén 1962-1966 e osztály.
 • Míg Irénke továbbra is fogadta az újonnan érkezőket, én az asztal másik oldalán kerestem, vizsgálgattam a még idegennek tűnő arcokat. Miután a kabátomat letettem, visszafordulva egy rózsaszín kosztümös „leány” fordult felém. Vártam, hogy belülről megszólaljon egy hang, miközben megkaptam a súgást is. Ő volt Kéri Kati, akit oly régóta aggódva kerestem, de az internet hozzá nem áll közel, ezért nem találkozhattam vele a közösségi oldalakon. Mikor felismertem, megöleltük egymást és én sírva fakadtam. Hosszú volt az időtáv, amíg nem találkoztunk. Katalinról írtam már a honlapon, a barátságról szóló oldalon, ahol Eszényi Irénkét mutattam be. Sajnos eddigi ismereteim Katalinról még mindig hiányosak. Akkor és most_Emlékezés barátokra: Eszényi Irén, Kéri Katalin és Rácz Mária 1962-1966 e osztály  
 • Katalin mellett Farkas Marikát ismertem fel, akiről már sokat hallottam Harmatosi Iréntől, hogy szülőhelyén az Önkormányzat munkájában komoly feladatokat vállalt, s végül, mint az Önkormányzat Jegyzője vonult nyugdíjba. Örültem a személyes találkozásnak. A honlapszerkesztő munkám elején szeretett osztályfőnökünk, a „szép szőke Cika” - Lonci néni emlékezésében írt kedves szavakat idézve – temetéséről készültem megemlékezést írni, s ehhez igyekeztem felkeresni azokat a személyeket, akik a búcsúztatón az osztály képviseletében megjelentek és tisztelettel adóztak emlékének. Ekkor hívtam telefonon Farkas Marikát, akitől néhány egyeztető mondatot kértem. Már akkor is örültem, hogy hallottam a hangját, bár kissé gondterheltnek éreztem. Most az összejövetelen Ő volt az első, aki búcsút vett a jelenlévőktől, egészségi állapotára hivatkozva. Szeretettel bocsátottuk útjára. Itt mutatom be az oldalt, ahol Szántó Józsefné osztályfőnökünkre emlékezhetünk: Megemlékezés tanárainkról menüpontban: Szántó Józsefné temetése
 • Marikáék mellett ülő hölgy felismerése ugyancsak gondot jelentett. Megtudtam, hogy Ő bizony nem más, mint az iskolaévekben az osztály vezető mezőnyébe tartozó, szorgalmas, magabiztos, célratörő, csinos zongora tanulmányokat folytató leány, Kékesi Éva. Fotóját már korábban felhelyeztem a honlapra, melyet Törőcsik Julika küldött nekem. Törõcsik Julianna 1962 -1966 IV. e. Hiába kerestem Őt hosszú hónapokon keresztül, nem találtam meg az interneten. Most végre itt áll előttem, s szeretettel köszönthettük egymást. Az este folyamán későbbi visszatérésemkor tovább beszélgettünk az elmúlt évekről, mik történtek Vele a középiskolás évek után. Halmozta a diplomákat, kitartó, megfeszített munkával merült bele az élet forgatagába, sok területen kipróbálta magát, eredményesen vette az akadályokat. Büszkén mesélt nekem az igazgatói munkaköréről is, miközben nekem állandóan szemem előtt volt a régi diáklány, akivel ugyancsak nem voltunk szoros kapcsolatban korábban, mégis távolról jó érzéssel figyeltem osztálytársam szerepléseit, mint a jövendő művészegyéniséget. Már akkor törekvő volt, de nem éreztem őt önteltnek. Most – amikor a honlapról beszéltem az osztálynak – ő megígérte nekem, a régi időkből ismert természetes, szerény egyszerűségével, hogy küld bemutatkozó anyagot magáról. Örömmel fogadtam „felajánlását”. Addig is emlékezzünk az énekkari órákra: Szakkörök_Karének  Bencze István énekkarvezető (Az évszám megjelölésének esetleges elcsúszása pontosítható.)
 • Ismét visszafelé haladva láttam, hogy Farkas Marika mellett ült Ispán Katalin, akivel már egy ideje, mint skypos partnerrel tartom a kapcsolatot. Szeretettel üdvözöltük egymást, végre nem csak az éteren keresztül. Ő Varsányban tölti napjait és többek között egy szép virágoskertet gondoz, melyről néha kapok egy-egy fotót. Eminens diákként – úgy emlékszem Harmatosi Irén és Varga Anna közelében foglalt helyet a padsorban. Mindig nagyon szerény volt, de tudása megbízható, szorgalmas tanulásról adott tükörképet számomra. Nagy örömmel töltött el, mikor néhány évvel ezelőtti első internetes találkozásunkkor megtudtam, hogy a kémia tantárgyban való jeleskedése után egyértelműen lépett tovább. Őszinte szívvel gratuláltam a Budapesti Műszaki Egyetemen megszerzett diplomájához. Szerénysége nem volt akadály, hogy nagyot teljesítsen. A közelmúltban egy fotósorozatot küldött egyik osztálykirándulásunkról, mely a Szabadidő_Osztálykirándulás menüpontban került felhelyezésre: 1966 IV. e osztály. Itt látható a három grácia (Varga Ancsa, Ispán Katalin, Harmatosi Irén, és még jó néhányan azok közül is szerepelnek a képeken, akik most e találkozón nem tudtak megjelenni. Elsőként emlékezünk Varga Annára.  A találkozón hiányoltuk megjelenésüket a következőknek, akik az említett osztálykirándulás fotóin láthatók: Vidó Ildikó, Baranyai Rózsa, Varga Anna, Galló Mária, Nick Erzsébet, Bereczki Margit, Szalontai Edit, Kovács Éva. Az egyik képen látható Ancika osztályfőnökünk a fűben, diákjai körében. Valla Évát, a 8. hiányzót nem láttam ezeken a képeken, de reméljük jelentkezik majd az interneten.
 • Katalin mellett Darányi Erzsébet ült, akit szeretettel üdvözöltem. Erzsébet diákkorból ismert stílusával találkozhattam, nyugodt, körültekintő, sejtelmesen mosolygó egyéniségét megőrizte. Úgy emlékszem, Ő inkább komoly volt mindig, ellentétben a  kacagós, szoros lelki kapcsolatban lévő padtársával, Zwick Magdolnával. Most is egymás mellett ültek, az asztal felső végénél. Erzsike mosolya a Mona Lisa elegáns mosolyát idézi, mint ezt korábban Kiss Edith társam egyik fotójánál is éreztem. Belső lelki nyugalom árad belőle. Mostani találkozásunk alkalmával gratuláltam hírneves férjéhez, amit Ő kedvesen fogadott. 
 •  
 • Zwick Magdit is örömmel köszöntöttem. Szintén régi skypos partner, és a honlap kezdeti indulásánál sok segítséget kaptam Tőle, melyet ezúton is köszönök. Akkor és most_Régen és ma menüpont alatt utaltam baráti kapcsolatára Erzsikével, valamint 3 fotót mutattunk be az unokákról. Zwick Magdolna 1962 -1966 IV. e Magdi fia is a Bagiban, a későbbi Szakközépiskolában érettségizett. A Mozaikok_Érdekességek menüpontban szerkesztőségünk bemutatja ezt a kapcsolatot: 18  Zwick Magdolna és fia, Pataki Ádám. Köszönöm a Tőle kapott fotókat is. 
 •  
 • Végül – a sokak által elkerült - asztalfőnél kaptam helyet, ahol már ott ült Harmatosi, Törőcsik és Vidi Edit. Editet is örömmel köszöntöttem. Edit mindig jó tornászlány volt. Edzett, sportos alakját a mai napig megtartotta, - elmondása szerint a lakása minden helyiségében van egy sportszer, és rendszeresen jár kondi terembe is . Ez dicséretes. Bár jelenleg egyedülálló, véleménye szerint ez most így tökéletes, kiegyensúlyozott életvitelt folytat. Edit készített rólam egy fotót, az egyik osztálykirándulásunkon,  melynek hátlapján Edit aláírása látható. Szabadidő_Osztálykirándulások 1966 IV. e osztály
 •  
 • Tehát én is ennél az asztalnál foglaltam helyet Julika mellett, egy kávé és egy őszibaracklé társaságában, miután mindenkit személyesen megkerestem és üdvözöltem. Akkor lépett be egy hosszú hajú loknis frizurás hölgy, aki nagyon hasonlított az én régi barátnőmre, de neki szőke haja volt iskolás éveiben. Sőt, az iwiw-en is szőkén láttam Róla fotókat. Mint kiderült, a barna haj csak „álca volt”. Igen, Ő jött meg, Eszényi Irénke. Végre ismét találkozhattunk egymással. Örömmel üdvözöltük, öleltük meg egymást. Most mi is, ismét egymás mellett ülhettünk, kicsit felszabadultabban, mint akkoriban, mikor az osztályteremben néha a tanár felszólítása elől szerettünk volna elbújni. Irénke az iskolaévek után sok felelősségteljes munkát vállalt a nagybetűs Életben. Jelenleg egy panziót vezet Szentendrén. Bemutató oldal látható Róla a honlapon: Eszényi Irén 1966 IV. e osztályos tanuló bejegyzése a Vendégkönyvbe 2008-ban.
 • Irénke megérkezésével bezárult a várakozás, teljes lett a várható létszám. A 17. személy én voltam. A szervezőhöz fordultam, hogy az összejövetel alkalmából mondjon tósztot, de ő ezt nem vállalta. Így tehát én köszöntöttem az egybegyűlteket, kedves régi osztálytársaimat, - nagy szeretettel. Kifejezésre juttattam örömömet, hogy Harmatosi Irén osztálytársunk vállalta ismét a találkozó megszervezését. Elmondtam, hogy a magam részéről milyen nagy élmény, hogy ennyi év után ismét láthatjuk egymást, és szeretettel idézhetjük fel emlékeinket egymással, s az iskolával kapcsolatosan. Sajnálatos, hogy szeretett osztályfőnökünk nincs már közöttünk, s nem lehetett velünk eme második osztálytalálkozó alkalmával. Elmeséltem társaimnak, hogy Németh Vilmosné, volt magyartanárunk milyen nagy odafigyeléssel és szeretettel segíti a bagis honlap tartalmának bővítését sok értékes anyaggal, elbeszélésekkel, cikkekkel, fotókkal. Ha megnyitjátok a tanári menüpontban a következő linket, sok szép anyag tárul fel Lonci nénivel kapcsolatosan: Németh Vilmosné
 
Lonci néninek az osztály nevében dísztáviratot küldtünk, mivel balesete miatt nem hívhattuk meg erre a távoli találkozóra. Távirat az 1966 IV. e osztály volt diákjaitól - 2011. október 14. - Üdvözlet egy osztálytalálkozóról, a magyartanárunk részére.

  

A megjelentek számbavétele után jelentést adhattunk volna, - ha jelen van az osztályfőnökünk, -

a régi idők szerint:  „Tanárnőnek tisztelettel jelentem, az osztály létszáma 27.

                                     Hiányzik 10, jelen van 17 fő. "                     

 • A 10-ből 1 fő súlyos betegség miatt maradt távol. - Szeretettel küldtük gondolatban a pozitív energiát Rozgonyi Éva volt osztálytársunk felé.
 • 8 fő remélhetőleg a következő órára, - a következő találkozóra - megjelenik.
 • A tizedik fő nagyon hiányzik, de már nem várhatjuk Őt többé.  - Megemlékezés Varga Annáról 

Ezt a jelentést osztályfőnökünknek nem tudtuk elmondani, mert sajnos, már eltávozott körünkből. Szántó Józsefné temetése

Ezt a jelentést most továbbítjuk Németh Vilmosné, magyar nyelv és irodalom tanárunknak. Kérjük, a jövőben az igazolatlanul hiányzókkal járjon el osztályfőnöki szigorral. Mert nekünk mindenkire szükségünk van. Találkozunk 1 év múlva – reményeink szerint. 

 

 

Amíg a Galéria részére nem érkeznek meg a fotók,

addig e sejtelmes tablókép megtekintése emlékeztet a szép estére.

 

 

 

Elmondhatjuk, hogy volt diáktársainkkal jól éreztük magunkat, örömmel "ismerkedtünk újra" a réglátott társakkal, és  egymás elbeszéléseit saját élményként zártuk szívünkbe. Esetenként belefeledkeztünk a hétköznapi történetek megvitatásába. A részletekre sok esetben nem jutott elég idő. Volt tanáraink közül Csete Zoltánné történelem tanárunkról kapott még hírt szerkesztőségünk, jelenleg sajnos kórházi kezelésen vesz részt immunerősítés céljából. Üdvözletünket küldtem Dr. Gockler Lajosné volt gimnáziumi tanár, Piroska közreműködésével. Bencze István ének-zene tanárunkról és a többi volt tanárunkról a honlap tanári oldalán mindenki megtekintheti az eddig összegyűjtött ismereteinket. Tekintsétek meg!

 

Sajnálattal állapítottam meg, hogy társaim, bár – tudomásom szerint – már valamennyien nyugdíjasok, azaz munkahelyüket az otthon nyugalmával cserélték fel, a honlapon történő „sétához” mégis kevés idővel rendelkeznek. Ezért a fenti személyes bemutatásokhoz egy-egy linket illesztettem, hogy legalább arra kattintva azt a néhány oldalt könnyedén, egy kattintással megtekinthessék. (Természetesen a teljesség igényéről le kell mondanom, de aki ráér, - a honlapon belül, a bal felső sarokban láthatóan - a Keresőben további találatokkal segítheti érdeklődésének kielégítését.) 

 

Itt, az osztálytalálkozónkról készült oldal felső sorában látható az osztálynévsor linkje. Ha arra rálépünk, a névsorban néhány kékre „festett” név kerül szemünk elé. Ez azt jelenti, hogy eme személyek már valamilyen kapcsolatban vannak a honlappal. Ha rákattintunk, megtekinthetők az oldalak. Aki a fenti rövid bemutató után szeretné bővíteni magáról a bemutatkozást, azt kérem, írjon nekem az alábbi címre:  janosballa@tolna.net

Aki nem szeretne hosszan fogalmazni, attól egy-két kedves megemlékező gondolatot szeretettel fogad a honlap szerkesztősége  a Vendégkönyv oldalán, - amely a honlap felső menüsorának jobb szélén található.

 

E szöveges beszámoló feletti felső sorban található a Képgaléria
 Ismereteim szerint a fotókat készítette: Berecz Márta,
Zwick Magdolna, Harmatosi Irén és Rácz Mária
 
 
A találkozón nem tudott megjelenni:  
 
Valla Éva, akivel már korábban iwiw-es kapcsolatunk volt. Most Harmatosi Irén által kiadott listán szereplő e-mail címére írtam levelet, s erre kedves válaszlevelét 2011. december 4-én kaptam meg. Olvasható a levelezés menüpontban. Takács Józsefnéval sz. Valla Éva 1966 IV. e  
Leveléből azt is megtudhatjuk, hogy Éva középiskolás barátnője Vidó Ildikó
is jelentkezett nála telefonon a találkozó után. 
Remélhetőleg a következő találkozón ők is ott lesznek.
 
 

 

2011. november 11-én skaype kapcsolatunk segítségével egyeztettem Nick Erzsikével, hogy - bár ő sem tudott részt venni az osztálytalálkozón, tekintse meg a honlapon a beszámolót és a képgalériát, melyet a szerkesztőség összehangolt munkával elkészített. Levelezésünk olvasható a következő link alatt: Nick Erzsébettel 1966 IV. e

  

 

Akiket a résztvevők közül megszólítottam:

 
 • Első válaszlevelet kedves barátnőmtől kaptam. Rövid levélváltásunk olvasható a Levelezés menüpontban: Fehér Józsefné sz. Eszényi Irén 1966 IV. e
 • Másodikként Molnár Éva válaszolt levelemre, mely ugyancsak a Levelezés c. alatt található: Molnár Éva1966 IV. e

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.