Király Csaba levelezése Szukob Attilával

«« Vissza ««

From: Attila Szukob
Sent: Thursday, August 25, 2011 11:52 AM
To: abacs1@t-online.hu
Subject: kapcsolat 1987 IVb.
 
Tisztelt Tanár Úr!
 
Nagyon megörültem a WEB lapnak, az egyik volt osztálytársam hívta fel rá a figyelmemet. Az alapötletet pedig az iskola egyik általam nagyon kedvelt tanára Király Csaba indította útjára, akinél a gépi forgácsolás magas iskoláját lehetett megtanulni, aki akarta.  
Én meg akartam tanulni, remélem emlékszik még rám. Kiemelt néhány osztálytársammal együtt, és felejthetetlen nyári gyakorlatot intézett nekünk, nem kellett Ganz Műszerbe mennünk csak a Bagi alagsorban gyártani a kockába-kocát. Sajnos elajándékoztam őket és talán már az ott megszerzett tudásom is megkopott, de a magával töltött tanórák emléke semmiképpen sem. 
A mi 1983-87-es osztályunk volt a "jóságos" (mi így hívtuk) Pleschinger tanár úr bagis pályafutásának első osztálya. Másodiktól volt az osztály főnökünk, azt hiszem nála jobbat hozzánk nem is találhattak volna. Sokan köszönhetik neki az érettségi bizonyítványukat, mert állhatatosan korrepetálta még a "sötét bunkereket" (őt idéztem) is, és osztályközösséggé formált minket.
Rengeteg sok szép emlék jön a felszínre, ahogy a honlapot nézegetem, köszönöm azoknak, akik éltre hívták, és életben tartják. Küldök mellékletben néhány képet ballagásról, bizonyítványosztásról. Néhány osztálytársammal mai napig tartok kapcsolatot, sőt Dánffy Csaba tanár úrral is rendszeresen találkozom közös baráti társaság révén.
 
Üdvözlettel: Szukob Attila
 
 
From: Király Csaba [mailto:abacs1@t-online.hu]
Sent: Thursday, August 25, 2011 12:51 PM
To: 'Attila Szukob'
Subject: RE: kapcsolat 1987 IV b.
 

Kedves Attila!
Természetesen emlékszem Rád, hiszen azok közé tartozol, akik nagymértékben motiváltak a weblap létrehozásában. Köszönöm elismerő soraidat, mert ilyenkor gondolok arra, hogy volt értelme rövid -16 éves - pedagógiai munkásságomnak.
Köszönöm a fényképeket, amiket rövidesen láthatsz majd a honlap megfelelő oldalán.
Arra kérnélek, hogy Pleschinger és Dánffy kollégák elérhetőségét írd meg nekem.
Továbbá érdekelne, volt-e már osztálytalálkozótok, ha volt, hol, mikor, s vannak-e fényképetek?
Várom leveled: Csaba

 

 

Feladás dátuma: 2011. augusztus 25   2:11 

 

Tisztelt Tanár Úr!

Sajnos osztálytalálkozónk nem volt egy sem, szervező erő hiányában. Még kutatok a fényképek között hátha találok valamit, úgy emlékszem készült több tekercs super 8-as felvételünk 87-ben különböző órákon, megpróbálom előkeríteni. 

Üdvözlettel: Attila

 

 

Szerkesztői kiegészítés!

Attila megküldött képei közül felhelyezésre került 1 fotó a Ballagás menüpont alatt, 1987 IV. b

valamint a Diákévek menüpontban,  1983-1987 évfolyam, b osztály , melyek a jelzett linkkel innen is nyithatóak.

 

 

From: Attila Szukob
Sent: Tuesday, September 20, 2011 1:16 PM
To: Király Csaba


Tisztelt Tanár úr!
A levélváltásaink óta jobban körbe néztem a dolgaim között és megtaláltam az általam harmadikban (azt hiszem) készített párhuzamszorítót, amit  még "megboldogult" legénykoromban használtam is repülő modellezéshez és jól működött. Mellékelem a fotóit remélem használható, ha nem készítek másikat.
Üdvözlettel: Szukob Attila
 
 

From: Király Csaba [mailto:abacs1@t-online.hu]
Sent: Thursday, September 22, 2011 11:33 PM

Kedves Attila!
Nehezen tudtam a kapott fényképet elképzelésem alapján kódolni, de nagy nehezen sikerült. Kérlek, nézd meg a gyakorlati foglalkozás menüpontban osztályod oldalát. Ott láthatod párhuzamszorítódat. Arra kérnélek, írj egy pár mondatot arról, hogy mikor, és  melyik tanár vezetésével készítetted a szorítót. Továbbá azt is írd meg, hogy milyen szakon végeztél, pl. műszergyártó és karbantartó, vagy varrógép műszerész, vagy elektroműszerész stb.
Van-e fényképed modellező korszakodról, ahol hasznos szerszámnak bizonyult a párhuzamszorító? Ez azért érdekelne, mert én is nagy modellező voltam fiatal koromban, csak türelmetlenségünk, gyakorlatlanságunk miatt minden kísérletünk kudarcba fulladt.

  1. Testvéremmel közösen készítettünk egy 2m fesztávú „Uborka” nevezetű vitorlázó modellt. Két hónap után kissé szeles időben felhúztuk a gépet, de a kiegyensúlyozás hiánya miatt bele állt a földbe oly módon, hogy az orrtőke a szárny alatt fejezte be pályafutását.
  2. Következő évben készítettünk egy „Stuka” nevezetű motoros gépet, 1,5cm3-es motorral, de első útján felszállásnál a légcsavar belevert a földbe, s darabokra tört.
  3. Utolsó próbálkozásunk egy vitorlás hajó volt, 1m hosszú, vitorlamagasság 2m, tőkesúly 1kg. Sajnos azt ellopták, mikor tőlünk távol a nádasba kötött ki a hajó. 

Még egy utolsó adalék a modellezéssel kapcsolatban. Az esztergályos szakmunkavizsga előtt be kellett mutatni vizsgamunkát. Készítettem egy 5cm3-es öngyulladásos modellmotort. Ha beindul, (kompresszió hiányában nem tudtam forgásra késztetni) akkor részt vehettem volna egy országos versenyen. Hát ennyi az én modellezési előéletem.
Várom leveled, Csaba

 

 

Szerkesztői kiegészítés!

Attila levele alapján egy oldal megnyitásra került a Gyakorlati oktatás menüpont alatt:  Műszerész gyakorlatok - 1987 IV. b

 

Üzenet küldője: Szukob Attila
Sent: Saturday, September 24, 2011 2:50 PM
To: Király Csaba

 
Kedves Tanár Úr!
A pontos időpontot nem tudom már én sem belőni, de úgy emlékszem, harmadikban készült a munkadarab, Pál Lajos volt a tanárom. Az osztály névsor szerint három gyakorlati csoportra volt osztva, az első része Takács tanár úrral dolgozott, a második Marelin tanár úrral, a harmadik amiben én is voltam Pál tanár úrral. A szorító fix és mozgó része egy munkadarabból volt kialakítva, a fúrások és a kész forma elkészítése után lett szétvágva. A két tengelyt és réz anyát úgy emlékszem készen kaptuk, csak bele kellet helyeznünk a szorítóba.
A b. osztály műszer-gyártós volt, mire végeztünk, talán már nem is nagyon létezett ilyen szakma, én is pálya kezdőként pneumatikával foglalkoztam 3 évig, de éreztem ez nem az én szakmám, külkerre kanyarodtam és ma is ezen a pályán dolgozom.
Az én modellezésem vasúttal kezdődött, és repülőgépekkel fejeződött be. A repülők műanyag kittekből voltak összerakva, amiket festettem matricáztam, vagyis nem működő modellek, csak a vitrin díszei lehettek, és a ragasztáskor nagy hasznát vettem a szorítónak. Képeim nincsenek ebből a korszakból, de a modellek egy része ma is meg van, amik megmenekültek a portörlés káros hatásitól, illetve a gyerekek kíváncsiságától.
 

Üdv Attila

 

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.