Kökény Sándorné

«« Vissza ««

Szak: 
gyorsírás-gépírás
Beosztás: 
tanár
Tanítási időszak: 
A 60-as években
Egyéb: 
A pesterzsébeti leánygimnázium - Bagi Ilona Gimnázium emlékkönyvének írója ........................................Az emlékkönyvben rögzítésre kerültek a tanárnő adatai is: SZF, ELTE, gyorsírás- és gépírástanár, pedagógia szakos előadó, iskolaigazgató.
Ismertető: 

Kökény Sándorné leánykori neve Kalmár Veronika, aki 1950 -ben érettségizett ebben a Gimnáziumban.

Kalmár Veronika az iskolaalapító Kalmár Ilona unokahuga.

Kalmár Veronika édesapja Kalmár Endre, - aki gépíró- és gyorsíró-szakiskolát nyitott Pesterzsébeten - az iskolaalapító Kalmár Ilona édesapjának, Kalmár Eleknek testvére volt. Leánya, Kalmár Veronika néhány évig mint tanár igazgatója volt a családi örökségnek.

Kökény Sándorné Kalmár Veronika később a Varga Jenő Közgazdasági Szakközépiskola megalapítója, igazgatója, majd a Művelődési Minisztériumban osztályvezető volt.

 

Házastársa és Tankönyvíró és -szerkesztő társa   volt Kökény Sándornak, egy életen át.

 

A Bagi Ilona Gimnázium és a Varga Jenő Közgazdasági Szakközépiskola  kapcsolatáról rövid bemutató készült az Akkor és most menüpontban.

 

Kökény Sándorné Kalmár Veronika röviden önmagáról. Az írás "Az iskola története" cím alatt olvasható.

 

Idézet Kökény Sándorné: A pesterzsébeti leánygimnázium - Bagi Ilona Gimnázium emlékkönyvéből, az egyik diáklány Kökényné Kalmár Veronikához címzett leveléből:

A tanítványok emlékeznek 1990-ben (274. old.)

Dr. Medve Edit 1967/D:
Kedves és Tisztelt Tanárnő! 1967. évben érettségiztem a gimnáziumban. Ön tanított politechnikai oktatás keretében gyors- és gépírni (férjével, Kökény Sándorral együtt). Örömmel olvastam felhívását az újságban, ezért én is tisztelettel jelentkezem abból a célból, hogy ha lehetőség van, szeretnék a baráti kör tagja lenni. Készséggel felajánlom segítségemet, amennyiben erre szüksége van. Várom mielőbbi szíves értesítését és válaszát! Életem egyik legszebb időszaka volt a gimnáziumi 4 év, szeretettel gondolok sok régi kedves tanáromra, nagy élményt jelentene ismét találkozni velük.”
 
Az Emlékkönyvben Kökény Sándorné visszaemlékezésével emléket állít volt tanárának, Makay Magdolnának.

 

Az iskola diákjai a neten menüpont alatt szerkesztőségünk gyűjtött néhány  adatot tevékenységéről. 

 

A Mozaikok_ A pesterzsébeti leánygimnázium - Bagi Ilona Gimnázium Emlékkönyve 2004 címmel szerkesztőségünk kivonatos idézetet készített Kökény Sándorné munkájából, hogy a könyv olvasói internetes oldalon is megtekinthessenek néhány kiemelt írást.

 

Kökény Sándorné visszaemlékezéseiből néhány gondolat beillesztésre került A tanári testület kialakítása alcím alatt  a leánygimnázium 1936-ban készült Tantestületi  csoportképhez  a Tantestület menüpont alatt. 

 

Az iskola tanárai az Interneten menüpont alatt mutatjuk be, Kalmár Elek nevével nyitott oldalon .

 

«« Vissza ««Észrevételeket és javaslatokat a dokaistvanne@gmail.com e-mail címre várjuk.